У ВР зареєстровано законопроект, що посилює відповідальність НБУ і забороняє рефінансування банків з неукраїнським капіталом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У ВР зареєстровано законопроект, що посилює відповідальність НБУ і забороняє рефінансування банків з неукраїнським капіталом

Казна та Політика
466
У Верховній Раді зареєстровано проект закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності Національного банку України" №4787-1 від 17 липня 2009 р. Про це повідомляє офіційний сайт Верховної Ради. Ініціювали законопроект народні депутати від НУ-НС Юрій Кармазін і від БЮТ - Олександр Стешенко та Юрій Прокопчук.
Запропоновані зміни до закону "Про Національний банк України" і Бюджетний кодекс спрямовані, зокрема, на посилення відповідальності керівників НБУ і посилення гарантій політичної незалежності НБУ, встановлення вимог до керівників НБУ (рада і правління) й уточнення підстав для їх звільнення, у тому числі і за досягненням 65 років, і обов'язок Президента і Верховної Ради звільняти їх за невиконання головного завдання - стабільність грошової одиниці України. Вказано визначення даного терміну - це забезпечення річної зміни цін на товари і послуги, цін на кредитні ресурси і курсу національної валюти до основних іноземних валют не більше 10%.
Крім того, законопроект передбачає переказ частини прибутку Нацбанку до державного бюджету одноразово за підсумками року, а також встановлює заборону авансового перерахування до держбюджету коштів НБУ.
Депутати пропонують уточнити компетенцію ради і правління Нацбанку і порядок взаємодії між ними, а також встановити стандарти і правила ведення НБУ й іншими банками бухгалтерського обліку і звітності, яка відповідає вимогам законів України і міжнародним стандартам фінансової звітності.
Законопроект передбачає, що аудит діяльності Нацбанку здійснюватиме Контрольно-ревізійне управління, а не фірма, яку підбирає сам НБУ.
Депутати пропонують заборонити відкривати представництва НБУ за кордоном і центральних банків інших держав в Україні, здійснювати НБУ рефінансування банків з неукраїнським капіталом, бути керівниками банків іноземцям, особам з більш ніж одним громадянством і без громадянства, обмежити кількість іноземних банків і т.п.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас