Солодкий націоналізм — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Солодкий націоналізм

Аграрний ринок
926
Несподіване подорожчання в Україні цукру змусило Мінагрополітики звернути увагу на ринок. Але так, щоб із цього "звернення" ніхто нічого не зрозумів. Тому, поки в Україні щотижня тонна цукру в гуртовій торгівлі дорожчає майже на 600 гривень, чиновники вирішили закрити в Україну доступ дешевому білоруському продукту.
За останні місяці обсяги ввезення білого цукру з території Білорусі виросли в рази. Точніше - у десятки разів. Сприяють цьому, у першу чергу, самі українські виробники. На думку низки експертів, українські виробники цукру спеціально притримували товар, щоб підвищити на нього ціни наприкінці сезону.
Також на користь білоруським поставкам зіграли останні домовленості урядів двох країн щодо спрощення конвертації гривні в рублі. Така нехитра операція дозволила імпортерам зробити дешевшою свою продукцію відразу на 700-800 гривень за тонну. І все це на тлі дії угоди про вільну торгівлю України з Білоруссю.
Тепер у Міністерстві аграрної політики порахували, що продовження такого "плідного" співробітництва може негативно позначитися на національній продовольчій безпеці країни. Принаймні, саме такий сценарій у своєму листі на ім'я Глави податкової прогнозує заступник міністра Іван Демчак.
"За отриманою інформацією експортні операції з поставок цукру на внутрішній ринок здійснює резидент України - ТОВ "Український цукор". Просимо Вас, шановний Сергій Васильович, дати доручення щодо перевірок фактів дотримання норм чинного законодавства зазначеного підприємства ", - попросив у своєму листі заступника міністра агрополітики.
За інформацією "proUA", згадана паном Демчаком компанія контролюється росіянами. Хоча і має патріотичну назву. Учасники ринку згадують, що ТОВ поставляє в Білорусь енергоресурси і уже там купує цукор для поставок в Україну.
"Ціни не обвалюють, отримують прибуток за рахунок високих внутрішніх цін. Вміло ведуть свою маркетингову політику і працюють дуже оперативно. Можуть за рік продати до 200 тисяч тонн цукру, що більше будь-якого нашого національного тормознутого виробника", - розповів експерт ринку.
Тут також варто відзначити, що відповідно до договору про вільну торгівлю, Білорусь повинна поставляти в Україну бурячний цукор. Використовуючи, так звані, SWAP-операції. Це коли перероблений очеретяний цукор залишається усередині Білорусі, а бурячний уже експортується. Правда, чи саме так це відбувається насправді - питання.
А от, що не викликає сумнівів, так це факт дублювання МінАП пропозицій, які раніше лобіювала асоціація "Укрцукор". І саме Асоціацію багато експертів підозрюють у штучному створенні дефіциту в Україні. Їй пригадують перекручування інформації про перехідні запаси в країні й затягування питання з видачею квот на ввезення цукрової сировини в рамках угод із СОТ.
"Просто дві цукрових компанії так загрузли в боргах, що їм потрібний цукор за оптовою ціною 7500 - 8000 грн за тонну" - розповів експерт ринку, уточнивши, що інтереси цих компаній і лобіює Асоціація. А тепер, схоже, і міністерство аграрної політики, що вже звернулося в Мінекономіки із проханням почати антидемпінгове розслідування проти поставок сусідів.
Юрій Школяренко
За матеріалами:
Proua.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас