НБУ: Бізнес поліпшив оцінку свого економічного становища і перспектив розвитку на найближчий рік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ: Бізнес поліпшив оцінку свого економічного становища і перспектив розвитку на найближчий рік

Казна та Політика
582
Бізнес поліпшив оцінку свого економічного становища і перспектив розвитку на найближчий рік. Про це говориться в аналітичному звіті "Ділові очікування підприємств України. II квартал 2009 року", розміщеному на сайті Національного банку України.
За даними НБУ, виросла частка респондентів, які оцінюють фінансово-економічне становище своїх підприємств позитивно (до 73,7%, збільшення на 7,5 п.п.), негативний баланс між оцінками становища "гарне" і "погане" зменшився до (-17,7%) проти (-27,8%) у першому кварталі 2009 року. Значно покращилися очікування щодо фінансово-економічного становища в наступні 12 місяців – негативний баланс очікувань зменшився до (-0,2%) проти (-30,4%) у минулому кварталі.
Оцінка змін загального обсягу реалізації в наступні 12 місяців покращилася, зростання обсягів реалізації зробленої продукції очікують 66,9% респондентів проти 52% у першому кварталі 2009 року.
Рівень залишків готової продукції знижувався другий квартал підряд, особливо інтенсивно – у сільськогосподарських підприємств. За даними НБУ, це можна пояснити як зниженням обсягів виробництва, так і активним експортом продукції агропромислового комплексу.
Інтенсивність використання виробничих потужностей у цілому по економіці продовжувала зменшуватися, крім промислових і сільськогосподарських підприємств. Респонденти продовжують прогнозувати зменшення обсягів інвестицій у наступні 12 місяців як у будівництво, так і в обладнання (баланси очікувань негативні, хоча й зменшилися в порівнянні з попереднім кварталом).
Як повідомляє Нацбанк, найбільш песимістичні настрої на підприємствах будівництва і підприємствах з виробництва та розподілу електроенергії, газу і води, де близько половини респондентів прогнозує зменшення інвестицій. Збільшення зайнятості не очікується третій квартал підряд, хоча частка респондентів, які прогнозують зменшення кількості працівників, знизилася до 27,8% проти 41,8% у першому кварталі 2009 року.
За інформацією НБУ, респонденти очікують уповільнення зростання цін на товари та послуги, а опитані підприємства добувної промисловості, будівництва і торгівлі, уперше за час проведення опитувань, очікують зниження цін на продукцію, що купується.
Одночасно опитані прогнозують уповільнення зростання цін на продукцію власного виробництва усе впевненіше: прискореного зростання цін очікують лише 9,4% виробників проти 19,5% у першому кварталі 2009 року. Зростання цін на сировину, матеріали та енергоносії залишаються основними факторами змін цін (63,6% і 60,7% відповідей, відповідно), а також основним стримуючими фактором зростання прибутку підприємств (60,0% і 54,8% відповідей).
Обмінний курс називають істотним фактором, що впливає на зміну рівня цін 51,6% респондентів (зменшення на 8 п.п.). Оцінка впливу знецінювання гривні на зростання прибутків підприємств значно знизилася (назвали 38,2% проти 52,3% респондентів у першому кварталі 2009 року).
Знизилася оцінка впливу рівня процентної ставки за кредитами на зміни відпускних цін підприємств (27,6% проти 31,5% респондентів у першому кварталі 2009 року), що пов'язано зі зниженням процентних ставок за кредитами.
Як повідомляє Нацбанк, оцінки перспектив загальноекономічної ситуації в наступні 12 місяців покращилися. Негативний баланс очікувань зменшився на 37,7 п.п. і склав (-42,0%).
Інфляційні очікування послабилися. Майже половина респондентів (49,2%) очікує, що інфляція не перевищить 15% у наступні 12 місяців. Більшість респондентів продовжує пов'язувати зростання споживчих цін з економічною ситуацією та політичною нестабільністю. Оцінка впливу на інфляційні процеси обмінного курсу і дій НБУ знизилася.
Очікування щодо стабільності курсу гривні поліпшувалися другий квартал підряд: незмінність курсу гривні до долара США прогнозують 40,3% респондентів проти 18,4% в I кварталі.
Респонденти прогнозують збільшення потреби в позикових коштах. Частка респондентів, які планують брати банківські кредити, збільшилася (на 0,8 п.п. до 53,5%), хоча п'ятий квартал підряд відзначається погіршення доступу до банківського кредиту.
Основним стримуючим фактором використання кредитних послуг залишається високий рівень процентних ставок (80,5% відповідей, зменшення на 2,7 п.п.). Негативний вплив коливань обмінного курсу зменшився (назвали 26,4% респондентів проти 36,6% у першому кварталі 2009 року).
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас