Повернення депозитів: не всім і не відразу... — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Повернення депозитів: не всім і не відразу...

Кредит&Депозит
4005
Сьогодні можна говорити про те, що процес рекапіталізації проблемних банків від стадії обіцянок, нарешті, перейшов у стадію конкретних рішень. Так, Міністерство фінансів випустило облігації внутрішньої державної позики на суму 9,57 млрд. грн., зарахувавши їх у статутні капітали "Укргазбанку", "Родовід Банку" і банку "Київ" - фінустанов, які одночасно зі своїми клієнтами виступили в ролі піддослідних кроликів, на яких випробовують новий для України препарат по боротьбі з "банківською мігренню".
І все-таки постає питання, чи дозволить виділений державою обсяг коштів почати виплату депозитів клієнтам проблемних банків?...
Якщо вірити заявам тимчасових адміністраторів "свіжорекапіталізованих" фінустанов, то з уливанням ресурсів удасться налагодити нормальний режим роботи цих банків і незабаром розпочати виплату депозитів. Але при цьому повернення депозитів буде доступним не відразу і не всім.
За словами тимчасового адміністратора "Родовід Банку" Сергія Щербини, у банку розробляють "програму повернення внесків, враховуючи потреби клієнтів", тобто спочатку гроші реально отримають тільки пенсіонери із внесками до 10 тис. грн., а інші вкладники - лише відсотки.
В "Укргазбанку" заявляють, що вже з 10 липня клієнти можуть забрати свої депозити.
У банку "Київ" ситуація трохи складніша: із серпня, після закінчення мораторію, банк планує почати виплату відсотків за всіма внесками і, можливо, повернення депозитів клієнтам, які досягли 70 років.
Схоже, що рекапіталізовані "Родовід" і "Київ" підуть шляхом банку Надра, який першим запропонував програму поетапної видачі депозитів і почав повернення грошей пенсіонерам і соціально незахищеним верствам населення. Пізніше банком була запропонована схема виплати внесків всім категоріям клієнтів із сумами до 500 тисяч грн.
Нагадаємо, банк поки не отримав добро держави на рекапіталізацію і виплачує депозити самостійно.
Логіку в поетапній видачі депозитів убачають і експерти. "Цілком ймовірно, на перших етапах будуть проводитися вибіркові виплати вкладникам, яким терміново необхідні кошти. Крім того, можливо, банки будуть ураховувати розмір депозиту і індивідуально підходити до повернення внесків, - відзначила Марія Майборода, старший аналітик інвестиційної компанії Phoenix Capital. - Ми вважаємо, що на початкових етапах це будуть вибіркові виплати. Мова йде про те, що це буде поступовий процес".
А от Владислав Криклій, інвестиційний банкір Astrum Investment Management упевнений, що банки будуть використовувати реєстр внесків і, у першу чергу, погашати депозити, за якими у банку найбільше прострочення.
"На нашу думку, виплата депозитів буде проходити відповідно до реєстру внесків, тобто, банк почне із внесків з найбільшим простроченням у частині погашення, і далі буде погашати внески за наростаючим порядком, відповідно, починаючи із прострочених внесків і, закінчуючи внесками, які хочуть забрати достроково", - відзначає інвестиційний банкір Astrum Investment Management Владислав Криклій.
Уже очевидно, що банки, які рекапіталізуються, отримавши додатковий ресурс, не зможуть направити його повністю на виплату депозитів. Швидше за все, вони будуть пропонувати клієнтам пролонгацію депозитів і привабливіші умови внесків. Така політика фінустанов здається абсолютно логічною, адже одномоментна виплата депозитів за рахунок державних коштів практично повністю перекреслить можливість банку вийти із кризи, тому що позбавить джерела фондування для подальшого розвитку...
"Питання, наскільки швидко і у повному обсязі будуть повертатися депозити, це питання про те, як швидко банки отримають необхідний для цього ресурс. Мінфін і НБУ заявили про те, що викуп ОВДП відбудеться протягом місяця, але ми гадаємо, що процес триватиме орієнтовно два-три місяці. У кожному разі, до кінця третього кварталу поточного року ресурси повинні з'явитися", - вважає Владислав Криклій.
Олексій Ватрухін
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас