Банки на розгарбування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки на розгарбування

9110
Користуючись плутаниною, високопоставлені менеджери фінустанов намагаються піймати в "каламутній воді" власну вигоду. Конфлікт акціонерів одного з найбільших у країні Промінвестбанку ледве не поставив його на межу банкрутства. Аналогічна доля може чекати і ще один банк - українську "доньку" казахстанського БТА Банку, пристрасті навколо якої вже загострилися до межі
БТА пішов у відрив
Питання про право власності на український БТА Банк може виявитися фатальним не тільки для самої фінустанови, але і її клієнтів. Місяць тому банк опинився в центрі публічного скандалу, розвиток якого загрожує панікою серед вкладників, стрімким відтоком депозитів і зрештою - банкрутством банку, з якого під галас будуть виведені всі активи.
У середині червня керівництво українського БТА Банку заявило про спробу рейдерської атаки з боку казахстанських акціонерів. Вона була нібито почата під час зборів акціонерів банку, які повинні були пройти 15 червня, але, за версією прес-служби банку, так і не відбулися. Цікаво, що збори провалилися з вини ініціаторів атаки - представників інвестиційно-промислової групи "Євразія" (структури, підконтрольної екс-голові Ради директорів БТА Банку (Казахстан) Мухтару Аблязову).
Подробиці проведеної атаки так і не були озвучені. Залишається загадкою і той факт, яким чином представники казахстанського банку, з'явившись на збори акціонерів, порушили закон. Дещо прояснити ситуацію змогла лише заява менеджменту української фінустанови, опублікована через тиждень. За словами в.о. голови правління БТА Банку (Україна) Наталії Сергєєвої, суперечка розгорілася через 39,99% акцій української фінустанови, що належали раніше БТА Банку (Казахстан), і від яких він нібито відмовився на початку поточного року.
Для більших пристрастей конфлікту було вирішено додати загальнонаціональний масштаб. "Атака, що розгорнулася, на український БТА Банк може нівелювати зусилля Національного Банку України, уряду та інших органів влади, націлені на стабілізацію роботи банківської системи України", - заявила Наталія Сергєєва. Щоб остаточно дистанціюватися від проблемного акціонера, український БТА Банк задекларував намір провести ребрендинг, перейменувавшись в АТМ-банк.
Затяті шахраї
У той же час нинішній міноритарний акціонер українського БТА Банку - однойменний казахстанський банк (у його розпорядженні зараз залишилося менше 10% акцій) - заявляє, що 40%-ий пакет акцій, що належав йому, був украдений. Створити аферу з переділом прав власності виявилося не так складно, з огляду на ситуацію, що сформувалася в казахстанській фінустанові на початку року. 2 лютого 2009 року БТА Банк (Казахстан) був націоналізований у зв'язку із критичним фінансовим станом і грубим порушенням низки банківських нормативів. Казахський державний фонд "Самрук-Казина" викупив 78,14% акцій банку, вливши в нього 251,3 млрд. тенге (близько $2,09 млрд.), які були спрямовані на погашення зобов'язань банку перед вкладниками і кредиторами.
Головними винуватцями руйнування найбільшого в країні фінансового інституту прокуратура Казахстану назвала екс-голову Ради директорів Мухтара Аблязова і його заступника Жаксилика Жаримбетова. Їм було висунуте обвинувачення в присвоєнні коштів банку і проведенні ризикованих операцій. Зазначимо, що висновки прокуратури підтверджує і аудит, проведений Ernst&Young. Колишні керівники фінустанови поставили на широку ногу видачу позикових коштів афілійованим структурам під заставу знеціненого або зовсім неіснуючого майна, і приймали на банк ризики з невиконання зобов'язань родинних з ними фірм.
"Саме дії Аблязова створили реальну загрозу стабільності банку, і якби не вжиті державою своєчасні заходи, то саме його злочинна діяльність могла привести до дефолту в діяльності найбільшого в країні банку", - відзначається в заяві генпрокуратури Казахстану.
І екс-голова Ради директорів, і його заступник нині оголошені в міждержавний розшук. Але перш ніж зникнути, аферисти почали успішну спробу відібрати в казахстанського БТА левову частку акцій української "доньки". "28 лютого 2009 року колишній заступник Мухтара Аблязова Жаксилик Жаримбетов, перевищивши повноваження, дані йому за дорученням, і не отримавши схвалення Ради директорів АТ "БТА Банк" (Казахстан), розірвав угоду про придбання зазначеного пакета акцій (39,99%. - Ред.). У результаті цей пакет ВАТ "БТА Банк" (Україна) був списаний на рахунки в цінних паперах ТОВ "Лейкленд Інвестмент", ТОВ "Імпульс Капітал Інвестмент", ТОВ "Голдфайн Імпорт Інвестмент" і ТОВ "Дроботрейд Інвестмент", - говориться в офіційній заяві казахстанського БТА Банку. Представники одуреної сторони не виключають, що нинішні голосні заяви менеджменту української фінустанови про міфічну рейдерську атаку - лише димова завіса для прикриття махінацій з виведення активів з українського БТА, що ризикує бути випотрошеним так само, як його материнська структура в Казахстані.
Зараз український банк всіма силами намагається відмежуватися від колишніх хазяїв. "Пан Аблязов не є акціонером українського БТА Банку, його бенефіціаром і, відповідно, особою, що контролює банк", - підкреслює Наталія Сергєєва. Такі заяви були б цілком переконливі, якби не одне "але" - нинішній менеджмент БТА Банку (Україна) став біля керма фінустанови ще під час перебування на своїх посадах у материнській структурі Мухтара Аблязова і Жаксилика Жаримбетова. А тому його об'єктивність викликає цілком обґрунтовані сумніви. "Цей факт наштовхує на підозри, що справжньою метою Наталії Сергєєвої є ескалація панічних настроїв серед вкладників ВАТ "БТА Банк" (Україна), для прикриття операцій з розкрадання його активів", - уважають в АТ "БТА Банк".
За прогнозами спостерігачів, якщо події розгорнуться за казахстанським сценарієм, клієнтам банку розраховувати на благополучний фінал не варто. "На відміну від казахстанського уряду, що рятував найбільший у країні банк, українська влада навряд чи занепокоїться долею не найбільшого в країні фінансового інституту (на 1 січня 2009 року ВАТ "БТА Банк" входив у групу середніх банків і посідав 18-е місце за розміром капіталу і 45-е - за розміром активів). Швидше за все, повернути свої гроші вкладникам удасться ще дуже нескоро", - відзначив один з банкірів.
Зоя Степанова
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас