"Ъ": Гривня дешевшає на фоні недостатніх інтервенцій НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Гривня дешевшає на фоні недостатніх інтервенцій НБУ

Валюта
10660
Учора показник міжбанківського ринку – валютний індикатор – виріс до 7,796/7,84 грн/$ з рівня 7,728/7,752 грн/$ напередодні, хоча ще 13 липня він становив 7,659/7,686 грн/$. Долар виріс і на готівковому ринку: середній курс американської валюти в кіосках піднявся з 7,7391/7,801 грн/$ до 7,7941/7,8876 грн/$. Банкіри відзначають, що попит на долари значно підвищився, тоді як пропозиція впала. "Однією із причин зростання попиту є переведення населенням частини своїх гривневих депозитів у валютні в очікуванні можливого зростання курсу долара восени", - пояснив директор казначейства "Райффайзен Банк Аваль" Володимир Кравченко.
Однак головною причиною стрибка курсу банкіри називають зростаючий попит з боку найбільшого оператора ринку – НАК "Нафтогаз України". "Протягом останніх двох тижнів з великими покупками виходить Ощадбанк, - розповів скарбник одного з іноземних банків. - Для кого йому потрібні такі обсяги, здогадатися нескладно, але ж раніше він викуповував валюту прямо в Нацбанку". В "Нафтогазі" підтвердили купівлю валюти на ринку. "Зараз іде акумулювання коштів, - заявив прес-секретар компанії Валентин Землянський. - Суму я назвати не можу, але це не мільярди".
Нагадаємо, 6 липня прем'єр-міністр Юлія Тимошенко заявила, що Україна має намір у короткий термін купити велику кількість газу для накачування в підземні газосховища, тому що ціна його зараз рекордно низька. Наступного дня офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов повідомив, що Україна в чотири рази збільшила добовий відбір газу. За даними Мінпаливенерго, у липні Україна планує закупити близько 4 млрд кубометрів за ціною $198 за тисячу кубометрів. Отже, "Нафтогаз" повинен купити на ринку до $800 млн.
Причину купівлі валюти Ощадбанком на ринку замість звернення в НБУ банкіри пояснюють лише небажанням регулятора продавати резерви. "Уряд хоче, щоб ми рекапіталізували банки на 44 млрд грн, 'Нафтогаз' – на 18,9 млрд грн, перерахували в бюджет 10 млрд грн, видавали банкам рефінансування, але ж це величезна емісія, яка знову позначиться на інфляції і звинувачувати, звичайно, будуть нас, - обурюється співробітник НБУ. - А тепер ще й забезпечити рекордну купівлю газу?" При цьому в Нацбанку говорять, що очікують продажу валюти вісьма найбільшими банками, які ще не привели у відповідність із новими правилам свою валютну позицію. "Банки хотіли погодити з нами графіки приведення позицій і продажу валюти, але ніхто цього не зробив, - розповіло джерело в правлінні НБУ.- Ми поки нікого не штрафували, і банки зайняли вичікувальну позицію".
Скарбники цих кредитних установ підтверджують, що продали тільки частину валюти. "Для продажу в нас просто немає валюти. Її треба десь взяти", - відзначив один з них. При цьому банкіри говорять, що в такій ситуації курс буде рости доти, поки НБУ не проведе масштабні інтервенції. "Останнім часом Нацбанк задовольняв заявки банків на 40-45%, - підкреслив скарбник одного з великих банків. - Ринку виразно потрібно більше. Подивимося, яка інтервенція буде в п'ятницю, і тільки тоді можна буде прогнозувати подальший рух курсу".
Руслан Чорний
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас