Радник голови НБУ: Реальний сектор економіки України минув найскладніший період — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Радник голови НБУ: Реальний сектор економіки України минув найскладніший період

Казна та Політика
819
Реальний сектор економіки України минув найбільш складний період, але остаточне подолання кризових явищ зажадає значного часу і зусиль, вважає керівник групи радників голови Національного банку України (НБУ) Валерій Литвицький.
"У реальному секторі економіки найгірше позаду. Друга хвиля кризи буде спрямована на фінансовий сектор. Для протидії цій хвилі і щоб уникнути перенесення її впливу на реальний сектор необхідна реалізація низки конкретних заходів. Потрібно продовжити співробітництво з Міжнародним валютним фондом, скоротити видатки бюджету і продовжити рекапіталізацію банків", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна" у середу.
На його думку, у поточних умовах українська економіка потребує стимулюючих заходів: підтримка виробництва може бути забезпечена за рахунок інтенсивної рекапіталізації банків і розширення рефінансування.
У той же час, за його словами, необхідно підсилити протидію інфляції, яка на поточному етапі інспірується монополістами і регіональними житлово-комунальними підприємствами: зростання цін не пов'язане із грошовою активністю Нацбанку.
"Досягнення цих цілей важливо рівною мірою. Потрібно підтримати економіку, але забезпечити цінову стабільність", - підкреслив В.Литвицький.
Аналізуючи ситуацію в економіці, керівник групи радників голови НБУ відзначив, що за підсумками першого півріччя спад почав скорочуватися в промисловості та будівництві, тоді як у сільському господарстві спостерігається невелике зростання: ці галузі формують 34% ВВП. Разом з тим, динаміка торгівлі і транспорту, від яких залежить близько 31% ВВП, за цей період продовжувала погіршуватися.
"Будівництво, промисловість і сільське господарство вийшли із січневого піку. Можна сказати, що економіка на третину подолала найвищу фазу кризи", - сказав він.
Радник голови НБУ нагадав, що падіння промвиробництва в Україні в січні 2009 року відносно аналогічного періоду минулого року склало 34,1%, а за підсумками першого півріччя - сповільнилося до 31,1%. При цьому, обсяг виконаних в Україні будівельних робіт у січні 2009 року скоротився на 57,6% у порівнянні із січнем 2008 року, а в січні-червні 2009 року – на 54,9% у порівнянні з аналогічним періодом 2008 року.
"У цілому, у першому півріччі галузі, що створюють 65% ВВП, перебували приблизно на рівні спаду першого кварталу. Поліпшення динаміки (ВВП – ред.) за півріччя в порівнянні з першим кварталом може скласти до 1 процентного пункту, тобто на рівні 19-20% (падіння – ред.)", - відзначив В.Литвицький.
За його словами, на остаточний показник ВВП можуть вплинути депресія в зовнішній торгівлі і поновлення тінізації економіки. Разом з тим, у результаті ймовірного уточнення оцінок першого кварталу показник динаміки ВВП може трохи покращитися.
Радник голови НБУ також висловив думку, що в третьому кварталі економічна динаміка може покращитися. Втім, відновлення економіки є перспективою четвертого кварталу: до цього періоду проясниться ситуація на зовнішніх ринках і зросте вплив на економічні показники бази порівняння.
"Металурги в липні почали піднімати голови. Думаю, у третьому кварталі спад значно сповільнитися: позитивні зміни відіб'ються і на галузях аутсайдерах – торгівлі та транспорті", - сказав В.Литвицький.
Як повідомлялося, падіння ВВП України в січні-березні 2009 року склало 20,3% у порівнянні з аналогічним періодом 2008 року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас