Нацбанк відмовляється платити в бюджет — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк відмовляється платити в бюджет

Казна та Політика
7010
Вимогу перерахувати в держбюджет до 20 липня перші 3,4 млрд. грн. з 9,8 млрд. містить закон "Про внесення змін у закони "Про Державний бюджет на 2009 рік" і "Про Національний банк".
Скандальний документ було прийнято 1 липня. Він був підготовлений спільними зусиллями коаліції та опозиції (авторами закону є "бютівець" Андрій Кожем’якін і "регіонал" Борис Колесников). 9,8 млрд. грн. - а саме стільки повинен перерахувати в 2009 році в держбюджет Нацбанк - планувалося направити на фінансування підготовки єврочемпіонату 2012 року.
Однак направляти цю суму в бюджет у Нацбанку не збираються, тому що закон дотепер не набув чинності. "Такого перерахування, зрозуміло, не буде. Ніхто не буде направляти в держбюджет те, що не визначене законом", - відзначила заступник директора фінансового департаменту НБУ Людмила Івашкевич. До того ж у Нацбанку сподіваються, що президент накладе вето на прийнятий закон.
У законі, що зобов'язує НБУ перераховувати різницю між своїми доходами і видатками, чітко прописано, що протягом року Нацбанк зобов'язаний перерахувати в спеціальний фонд держбюджету 9,8 млрд. грн., а перший "транш" за I і II квартал прийде уряду до 20 липня. Навіть якщо допустити, що закон набуде чинності найближчим часом, Нацбанк ніяк не встигне зробити перерахування до певної дати.
Набрання чинності законом, який зобов'язав Нацбанк робити авансові щоквартальні платежі в бюджет (за поточний рік), заблокувала постанова народного депутата фракції "НУ - НС" Станіслава Аржевітіна. Він вимагає скасувати документ, тому що він був прийнятий з порушенням регламенту. У пояснювальній записці парламентарій відзначає, що Верховна Рада затвердила закон у першому читанні і відразу в цілому, не надавши депутатам можливість проаналізувати документ і внести в нього свої поправки.
"Таким чином, моя постанова забороняє спікерові Володимиру Литвину візувати закон і направляти його на підпис президентові", - пояснює Аржевітін.
Однак, якщо закон буде направлений президентові на підпис, то Ющенко його ветує. "Згідно з висновком науково-експертного управління парламенту і Національного банку, перерахування НБУ суми перевищення доходів над видатками в бюджет - це прихована емісія. А безпосередньо в скарбницю не можуть надходити емісійні гроші, вони можуть використовуватися тільки для покриття дефіциту", - наводить один з доводів, яким буде керуватися Віктор Ющенко, ветуючи закон, Станіслав Аржевітін.
Ще одним аргументом є "штучність" суми, яку Нацбанк зобов'язаний протягом року направити в бюджет. "Такого перевищення, яке в законі вказали депутати (9,8 млрд. грн.), просто не буде, - впевнений народний депутат. - Як відомо, 90% дохідної частини Нацбанку становлять відсотки, отримані за надане банкам рефінансування. Але у фінустанов під час кризи - істотні проблеми з поверненням боргів, у тому числі і НБУ. За моїми розрахунками, план надходження коштів Нацбанку від комерційних банків виконується на 80%. Так що 9,8 млрд. грн. - це нереальна сума".
Навіть якщо депутати вирішать долати вето, то зробити це вони зможуть не раніше вересня, коли після канікул відновить свою діяльність Верховна Рада. Втім у парламентаріїв є в запасі ще один день. Завтра депутати зберуться на останнє в цій сесії пленарне засідання.
Володимир Верб’яний
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас