Інвестиційна привабливість ринків: Куди вкладати гроші — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інвестиційна привабливість ринків: Куди вкладати гроші

4197
Куди вигідно вкладати інвестиційний капітал в Україні в умовах фінансової кризи? Щоб відповісти на це питання, понад 30 експертів в сфері інвестування взяли участь у підготовці рейтингу інвестиційної привабливості галузей.
Отримані результати дозволяють говорити про істотний зсув пріоритетів у інвестиційній політиці порівняно навіть із минулим роком.
Кращі в умовах кризи
Беззастережним лідером серед інвестиційно привабливих ринків української економіки опитані експерти визнали фармацевтичний сектор. Він отримав найвищу оцінку експертів - 69,4 бали зі 100 можливих. З перевагою в 5 балів фармацевтика випереджає найближчого конкурента - зерноторгівлю. У цілому оцінку "вище середнього" (більше 50 балів) отримали 17 галузей, серед яких: металургія, телекомунікації, м’ясопереробна і масложирова промисловості, інші.
"Видобуток і переробка нафти і газу, вугільна промисловість, м’ясомолочна галузь, все, вироблене в країні, може бути прибутковим при невеликій, грамотній підтримці державою своїх підприємств, - відзначає старший менеджер міжнародної аудиторсько-консалтингової компанії "Делойт" Олександр Когут. - Незважаючи на вимоги СОТ, всі країни сьогодні роблять це (надають держпідтримку національному бізнесу. - ред.) під прикриттям кризи".
Цікавим для інвесторів експерти називають і виробництво конкурентоздатноїна глобальних ринках продукції (наприклад, продукції сталеливарної галузі або хімічної промисловості).
"Саме тому ми вважаємо, що зараз дуже великі перспективи має сільське господарство і дуже маленькі - машинобудування", - додав директор з розвитку бізнесу фінансово-промислової групи "СКМ" Ілля Архіпов.
Упевнено на інвестиційному полі можуть себе почувати і енергетики. Зокрема, сектор виробництва електроенергії. "У перспективі очікується призупинення економічного спаду, стабілізація, якщо навіть не збільшення динаміки попиту на електроенергію, - прогнозує керівник аналітичного департаменту інвестиційної групи "Сократ" Костянтин Степанов. - Крім того, енергогенерація вичерпала дороге вугілля, акумульоване восени 2008 року, і вже використовує здешевлене, що повинно позитивно позначитися на валовій маржі компаній у другому півріччі 2009-го".
Інвестори віддадуть перевагу готовому
На думку експертів, в умовах кризи появи нових гравців у найбільш привабливих галузях не варто очікувати. Серед причин, крім відсутності коштів, вони вказують на високу конкуренцію на ключових ринках (наприклад, в алкогольній або кондитерській промисловостях). Припливу інвестицій зараз скоріше можна чекати у вигляді купівлі вже існуючого бізнесу (повністю або частково).
"У цілому зараз не час створювати, а час купувати", - говорить директор з розвитку бізнесу фінансово-промислової групи "СКМ" Ілля Архіпов. За його переконанням, сьогодні привабливим є бізнес із невисокою вартістю, але здатний генерувати стабільний грошовий потік - забезпечувати нормальну ліквідність.
"Також привабливим для інвестування є бізнес, продукція або послуги якого виробляються і споживаються в Україні, тобто в галузях, де ринки не глобалізовані, наприклад зв'язок", - уважає представник "СКМ".
Аутсайдери
Найменш цікавим для інвесторам зараз є автомобілебудування, яке посіло останній рядок рейтингу із середньозваженою оцінкою експертів у 24,2 бали. Недалеко від автовиробництва опинився сектор торгівлі автомобілями (імпорт і дистриб’юція), заробивши напівбала більше.
За словами керівника аналітичного департаменту інвестиційної групи "Сократ" Костянтина Степанова, скепсис експертів виправданий: сукупне зниження випуску автомобілів в 2009 році може досягти 75% відносно минулого року.
До аутсайдерів експерти зарахували і недавніх лідерів з капіталовкладень - будівництво і виробництво будматеріалів. Не набагато кращою є ситуація в сфері страхування і банківській сфері. Думку експертів підтверджує офіційна статистика. За даними Держкомстату, за I квартал цього року найбільше скоротилися інвестиції в будівництво (56%) і переробну промисловість (41%). Інвестування у фінансову діяльність зменшилося на 36% порівняно з I кварталом минулого року. У той же час експерти не поспішають ставити хрест на інвестуванні в ці напрямки.
"Довіра до банків і страхових компаній майже втрачена, але в той же час ті, хто тримав удар і платив, можуть розраховувати на прибуткову роботу і у найближчому майбутньому, - упевнений старший менеджер міжнародної аудиторсько-консалтингової компанії "Делойт" Олександр Когут, - тому що клієнти переорієнтуються зі слабких гравців на сильних і стабільних".
Коли почнеться відлига
Оптимістично дивиться на перспективи низки "занепалих" галузей глава департаменту аналітики інвестиційної компанії Astrum Investment Management Юрій Бєлінський. Він наводить приклад трубної промисловості, де виробництво труб із чорних металів у січні-червні 2009 року скоротилося на 43,4%.
"У зв'язку зі зростанням нафтових котирувань очікується посилення інвестиційної активності нафто- і газовидобувних компаній і, відповідно, попиту на трубну продукцію в другому півріччі 2009 року", - говорить аналітик.
У той же час, на думку віце-президента міжнародної інвестиційної компанії SigmaBleyzer Сергія Булавіна, "правильний" час для інвестицій прийде у серпні-жовтні. "Власники багатьох бізнесів поки не розуміють розміру проблем, пов'язаних із кризою, і не готові впускати інвесторів на умовах, які відповідають сьогоднішньому дню, - говорить Булавін. - А через півроку багато хто з них будуть готові вислуховувати вимоги інвесторів, щоб не втратити свій бізнес". При цьому експерт відзначає, що в інвестицій на термін від року до півтора немає перспектив. Вкладення будуть мати ефект через п'ять-вісім років.
Паспорти найбільш інвестиційно привабливих ринків
Фармацевтика
Обсяг ринку в 2008 році:
роздріб - понад 13 млрд. грн.;
госпітальний - понад 2 млрд. грн.
Експорт - близько 1 млрд. грн.
Імпорт - понад 10 млрд. грн.
За перші 5 місяців 2009 року обсяг роздрібного фармринка в доларах зменшився майже на 22% і склав 7,8 млрд. грн.
Внутрішнє виробництво в грошовому вираженні - 4 млрд. грн.
Україна посідає 4-е місце серед країн СНД зі споживання медикаментів.
Зерноторгівля
Обсяг ринку в 2008-2009 маркетинговому році - 37 млрд. грн.
Експорт - понад 30 млрд. грн.
Імпорт - понад 1 млрд. грн.
Потужності України з перевалки зерна (від 30 до 40 млн. тонн на рік).
За маркетинговий рік (липень 2008 - червень 2009) Україна постачала на зовнішні ринки 24,7 млн. тонн зерна.
За цей період було зібрано 53 млн. тонн зерна.
Алкогольна промисловість
Обсяг ринку в 2008 році - 12-13 млрд. грн.
Експорт - 2,5 млрд. грн.
Імпорт - близько 2 млрд. грн.
У 2008 році вироблено:
пива - 320,3 млн. дал;
горілки - 41,2 млн. дал;
вина - 20,4 млн. дал;
шампанського - 4,2 млн. дал;
коньяку - 3,8 млн. дал.
За п'ять місяців 2009 року виробництво пива скоротилося на 8,8% - до 121 млн. дал.
Виробництво горілки збільшилося на 31,1%.
Зв'язок і телекомунікації
Обсяг ринку в 2008 році - 46 млрд. грн.
Доход від надання послуг мобільного зв'язку в 2008 році - 29 млрд. грн.
Доход від надання доступу до Інтернету в 2008 році - понад 2 млрд. грн.
Кількість користувачів мобільного зв'язку в Україні - понад 55 млн. чоловік (75% українців). На думку експертів, кількість користувачів може вирости максимум до 82%.
М’ясопереробна промисловість
Обсяг ринку в 2008 році - понад 12 млрд. грн.
Експорт - 75 млн. грн.
Імпорт - понад 1 млрд. грн.
За 5 місяців 2009 року вироблено 1,1 млн. тонн м'яса всіх видів - на 5% менше, ніж за аналогічний період минулого року.
Виробництво м'яса в Україні в 2008 році склало 1,6 млн. тонн (у забійній вазі).
Імпортовано 436 тис. тонн.
Споживання м'яса в Україні - 2 млн. тонн на рік.
Масложирова промисловість
Обсяг ринку в 2008-2009 маркетинговому році - понад 20 млрд. грн.
Експорт - понад 10 млрд. грн.
Імпорт - більше 3 млн. грн.
За 5 місяців 2009 року вироблено 924,8 тис. тонн соняшникової олії - це на 37% більше, ніж за аналогічний період минулого року. На частку України припадає близько 19% світового виробництва насінь соняшника і до 20% світового виробництва соняшникової олії.
Видобуток і переробка нафти і газу
Експорт - понад 25 млрд. грн.
Імпорт - понад 100 млрд. грн.
У 2008 році в Україні було видобуто понад 21 млрд. куб. м газ і більше 4 млн. тонн нафти з газовим конденсатом.
За 5 місяців 2009 року обсяг видобутку нафти з газовим конденсатом зменшився на 7,1% порівняно з аналогічним періодом 2008 року і склав 1,6 млн. тонн.
В Україні працюють шість НПЗ загальною потужністю переробки 51,11 млн. тонн нафти на рік.
Виробництво електроенергії
Обсяг ринку в 2008 році - близько 30 млрд. грн.
Експорт - понад 1,5 млрд. грн.
Виробництво електроенергії в об'єднаній енергосистемі України становить 191,3 млн. Мвт-г.
Частка АЕС у загальному обсязі - 48%, ТЕС - 40,4%, ГЕС - 6,5%, комунальних ТЕЦ і блоків-станцій - 5,1%. Щорічно з України експортується 10,5 млн. Мвт-г.
Споживання електроенергії в 2008 році склало 185 150,7 млн. квт-г.
Роздрібна торгівля нафтопродуктами
Обсяг ринку в 2008 році - понад 100 млрд. грн.
Імпорт - понад 70 млрд. грн. (70% українського ринку нафтопродуктів).
За рік в Україні реалізується до 16 млн. тонн нафтопродуктів.
У 2008 році українські НПЗ виробили автомобільного бензину 3,2 млн. тонн; виробництво дизельного палива склало 3,6 млн. тонн.
Кількість АЗС в Україні - більше 6000 одиниць.
Молочна промисловість
Обсяг ринку - понад 15 млрд. грн.
Експорт у 2008 році - понад 5 млрд. грн. (722,3 тис. тонн).
Імпорт - понад 1 млрд. грн. (111,2 тис. тонн).
У 2008 році в країні було зареєстровано 367 виробників молочної продукції.
Річна потреба в рідкому молоці в Україні становить близько 2,1 млн. тонн.
Гірничорудна промисловість
Обсяг ринку - понад 20 млрд. грн.
Експорт - 16 млрд. грн.
Імпорт - 15 млрд. грн.
У 2008 році виробничі результати гірничорудної промисловості склали 117 млн. тонн залізної руди і залізорудного концентрату.
На внутрішньому ринку реалізується приблизно 60% української сировини. На експорт відправляється понад 20 млн. тонни. Гірничорудний сектор нараховує 26 підприємств.
Кондитерська промисловість
Обсяг ринку в 2008 році - понад 15 млрд. грн.
Експорт - близько 700 млн. грн.
Імпорт - близько 900 млн. грн.
Обсяг виробництва в натуральному вираженні склав понад 1 млн. тонни.
Загальна кількість підприємств становить близько 650.
Сім найбільших кондитерських підприємств виробляють до 43% загального обсягу продукції.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас