Китай запустив план підвищення глобального статусу юаня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай запустив план підвищення глобального статусу юаня

Валюта
1211
Китай запустив масштабний план підвищення глобального статусу юаню, і спостерігачі вважають, що цей процес може піти швидше, ніж очікується. Якщо план виявиться успішним, до 2012 року майже $2 трильйона річного обсягу торгівлі Китаю, або 50%, буде здійснюватися в юанях у порівнянні з менш ніж 10% на сьогоднішній день.
"Китай запускає амбіційний план підвищення ролі юаню в глобальній торгівлі та фінансах і зменшення залежності від долара, - заявив Financial Times головний економіст HSBC у Китаї Цзю Хонбінь. - Цілком ймовірно, це буде багаторічний поступальний процес. Однак, на нашу думку, темпи будуть швидшими, ніж очікують багато хто"
HSBC заявив, що надання юаню глобального статусу давно назріло, враховуючи зростання економічної потужності Китаю в порівнянні з обмеженим використанням юаню в інших країнах. За оцінками банку, ВВП Китаю цього року може скласти $4,7 трильйона, а це означає, що він в 2010 році витіснить Японію із другого місця в рейтингу найбільших економік світу, а до кінця нинішнього року обжене Німеччину, що займає друге місце у світі за обсягом торгівлі.
Минулого тижня Китай почав пілотну програму з розширення використання юаню в розрахунках між Гонконгом п'ятьома китайськими містами, включаючи Гуаньчжоу і Шанхай. З початку року Центробанк Китаю уклав угоди про валютні свопи на загальну суму 650 млрд. юанів ($95 млрд) із шістьма центробанками - Південної Кореї, Гонконгу, Малайзії, Індонезії, Білорусії та Аргентини. Як стверджує HSBC, Китай веде переговори про аналогічні угоди з іншими центробанками і, імовірно, розширить їх, щоб покрити всю торгівлю Китаю із країнами Азії, за винятком Японії.
Наступним кроком стане експансія в інші економіки, що розвиваються, включаючи держави Близького Сходу та Латинської Америки, яким потрібні юані, щоб розплачуватися за імпортовані китайські товари.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас