"Ъ": Nabucco неминучий — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Nabucco неминучий

Енергетика
3407
В Анкарі була підписана міжурядова угода про реалізацію проекту газопроводу Nabucco, який повинен пройти в обхід України і Росії. На думку глави Єврокомісії Жозе Мануела Баррозу, тепер його будівництво "не просто імовірне, а неминуче". У результаті Туркменія, основним закупником газу якої є Україна, одержить прямий вихід на європейські ринки, що може стати основою для підвищення цін на паливо для нашої країни.
Головними героями вчорашньої церемонії в Анкарі були прем'єр-міністри п'яти країн, територіями яких повинен проходити майбутній трубопровід Nabucco. Саме глави урядів Туреччини, Болгарії, Румунії, Угорщині та Австрії підписали угоду про початок реалізації проекту. Ця подія означає закінчення довгих і болісних переговорів між ЄС і Туреччиною: спочатку Анкара вимагала для себе до 15% усього газу, що перекачується по трубі. Тепер ця вимога знята.
Нагадаємо, російський проект South Stream до цієї стадії ще не дійшов: дотепер угоду про його реалізацію не підписав ключовий учасник - Італія.
Росія останніми місяцями вела активні переговори з Туреччиною, намагаючись відмовити її від участі в Nabucco і пропонуючи альтернативні проекти на зразок другої нитки труби Blue Stream. Однак учора турецький прем'єр Реджеп Тайіп Ердоган підніс Росії сюрприз, "висловивши надію на те, що колись і російський газ буде транспортуватися в Європу по Nabucco". Фактично слова турецького прем'єра означають, що, на його думку, Росія незабаром відмовиться від надії побудувати South Stream, а проблеми із транспортуванням газу через Україну в неї будуть тривати - і Москва буде змушена скористатися послугами Nabucco.
Про те, що російський газ у віддаленій перспективі може бути запущений в Nabucco, говорили вчора також спецпредставник президента США Річард Морнінгстар і прем'єр Болгарії Сергій Станишев.
За словами Реджепа Ердогана, не небезпечна для майбутнього Nabucco і друга ключова проблема цього проекту - відсутність надійної ресурсної бази. "На першому етапі в трубопровід надійде азербайджанський газ. Згодом ми розраховуємо одержувати для Nabucco газ із Туркменії, Іраку, Сирії, Єгипту, а також зріджений газ, що буде доставлятися на танкерах з Катару", - заявив турецький прем'єр. Дійсно, напередодні підписання угоди в Анкарі наприкінці минулого тижня про готовність брати участь у проекті офіційно оголосили президент Туркменії Гурбангули Бердимухаммедов і прем'єр-міністр Іраку Нурі аль-Малікі. Останній, до речі, навіть приїхав в Анкару на вчорашню церемонію і заявив, що Ірак готовий давати Nabucco 15 млрд кубометрів газу на рік - це майже половина проектної потужності трубопроводу.
Після підписання угоди стало ще очевиднішим, що Nabucco істотно випереджає South Stream завдяки консолідованій політичній підтримці практично всієї Європи. Глава Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу виглядав на вчорашній церемонії справжнім тріумфатором. "Ще недавно люди говорили, що проект не пройде. Зараз я вважаю, що будівництво цього трубопроводу навіть не просто імовірне, а неминуче", - заявив він. Також глава Єврокомісії додав, що "проект може відкрити двері в нову еру співробітництва між ЄС і Туреччиною".
South Stream подібною консолідованою підтримкою похвалитися не може. А кількість його прихильників може зменшитися, якщо новий уряд Болгарії очолить Бойко Борисов - лідер партії, яка перемогла на нещодавніх парламентських виборах. Він активно виступає проти спільних економічних проектів з Росією, яким дав старт прем'єр Сергій Станишев. Втім, і сам пан Станишев учора поставив свій підпис під угодою, заявивши: "Я не думаю, що Росія прямо або побічно буде перешкоджати здійсненню проекту".
Нарешті, важливим плюсом Nabucco є те, що в цього проекту, як стверджує керуючий директор компанії Nabucco Gas Pipeline International Рейнхард Мітшек, уже є гроші. У травні цього року Європейський інвестиційний банк заявив про готовність вкласти в проект до 25% його вартості, тобто приблизно 2 млрд євро. За словами пана Мітшека, незважаючи на кризу, ці плани не будуть переглянуті. South Stream, як відомо, є дорожчим проектом (від 19 млрд євро до 24 млрд євро проти 7,9 млрд євро в Nabucco), і поки грошей на його реалізацію європейські банки не обіцяли.
Наступним етапом для проекту Nabucco повинне стати підписання угод між п'ятьма країнами-учасницями і Nabucco Gas Pipeline International Company - це повинно відбутися до кінця року.
Для України створення Nabucco вигідніше, ніж альтернативний проект - South Stream. "Ця угода ставить хрест на реалізації проекту South Stream, що повинен був направити приблизно 20 млрд кубометрів російського газу в обхід України", - говорить радник прем'єр-міністра, член комітету Верховної Ради з ПЕК Олександр Гудима (БЮТ). Крім того, будівництво Nabucco, за його словами, позбавляє Україну ризику зниження обсягів транзиту, а в перспективі дозволяє одержувати газ в обхід Росії: "Теоретично Nabucco може бути з'єднаний з газотранспортною системою України через Болгарію і Румунію, і ми зможемо одержувати незначні обсяги газу на півдні країни, що дозволить диверсифікувати поставки газу".
З іншого боку, будівництво Nabucco може мати і негативні наслідки для України. "Одержавши прямий вихід на європейські ринки, Туркменія підвищить ціну газу. Оскільки Україні 'Газпром' традиційно продає середньоазіатський газ, це означає, що отримати поступки щодо ціни від російської монополії не вдасться", - вважає член комітету Верховної Ради з ПЕК Сергій Тулуб (Партія регіонів).
Крім того, схвалення плану будівництва Nabucco ставить хрест на планах Юлії Тимошенко з будівництва газопроводу White Streame, відзначає заступник директора науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев. На початку минулого року Україна представила європейському співтовариству цей газовий проект як альтернативу Nabucco проектною потужністю 31 млрд кубометрів. За підрахунками уряду, економія при його будівництві могла скласти до $2 млрд. Однак експерти тоді заявили, що для збереження своєї енергобезпеки ЄС не заощаджуватиме.
Михайло Зигар, Олег Гавриш
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас