Нове золото світу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нове золото світу

Банківські метали
3812
Золотий запас - "подушка безпеки" не тільки для держав: сьогодні експерти радять купувати золото як стратегічні інвестиції і самим інвесторам. Але чи залишиться воно в доступній для огляду перспективі "сейфом" для заощаджень?
Коли гроші, цінні папери і тому подібні віртуальні цінності усе більше втрачають у вартості та більше не вважаються надійними активами, попит на золото зростає з кожним днем. Воно стало головною інвестиційною ідеєю 2009 року. Зараз ціна трійської унції жовтого металу поки коливається в межах $920-940. І отут не треба бути наймудрішим, щоб зметикувати, що саме він буде залишатися найтихішою гаванню в найближчий і посткризовий час.
Це, до речі, підтверджують і рейтинги найбільших компаній світу, що складаються з урахуванням їхньої ринкової вартості. Взяти, приміром, рейтинг The Financial Times. Серед всіх підприємств гірничо-металургійної галузі суттєво піднятися зуміли тільки золотовидобувні компанії. Золотовидобувники опинилися в списку найбільших компаній Європи. Серед фірм, що видобувають дорогоцінний метал у цій частини світу, пальма першості в російського "Полюса Золота" з капіталізацією, що перевищує $8,5 млрд.
Такий актив, як золото, уже показав найкращу стабільність до кризи. Опустившись у її розпал до ціни $700 за унцію, воно задоволено швидко відіграло падіння і сьогодні наближається до оцінки $1 тис. Хоча і цей рівень більшість експертів уважають песимістичним сценарієм.
Відчутне майбутнє
Прогнозування з використанням математичного моделювання показало, що цей метал до кінця року може подорожчати майже до $1,2 тис. за унцію. У прогнозах великих світових банків, за рідкісним винятком, цифри не перевищують $1 тис. за унцію - але це середня, а не максимальна ціна за рік. Середньорічна ціна на золото не відображає динаміки і не є достатньо репрезентативним показником.
Приміром, аналітики Erste Group уважають, що експансивна політика центральних банків і, як результат, рекордні обсяги випуску грошей, а також значне зростання державних боргів в усьому світі можуть зробити інфляцію справжньою проблемою в майбутньому. У сполученні з політикою майже нульових процентних ставок в усьому світі та зростанням критичного ставлення до долара США як до всесвітньої резервної валюти ця ситуація створює сприятливий ґрунт для зростання ціни на жовтий метал. "Ми бачимо вигідне співвідношення ризиків і прибутку для інвестицій у золото і розглядаємо поточну консолідацію як гарну можливість для купівлі цього дорогоцінного металу через вищі ціни на нього в середньостроковому і довгостроковому періоді. Ціна золота в 2009 році перевищить рівень $1 тис. за унцію, наша цільова ціна становить $1,3 тис.", - говорить аналітик міжнародних фондових ринків в Erste Group Рональд Штоферль.
У 1970-х роках існувало неписане правило про те, що принаймні одна п'ята активів повинна бути інвестована в жовтий дорогоцінний метал. У 1980 році золото і акції золотовидобувних компаній досягали 26% світових фінансових активів, сьогодні цей показник становить тільки 0,6%. Австрійці підрахували, що навіть за ціною $5 тис. за унцію тільки 3% світових активів будуть інвестовані в золото. Сьогодні експерти із золота в Erste Group рекомендують інвестувати від 5 до 10% своїх активів у коштовний метал. Він усе ще перебуває на ранній стадії зростання цін: довгостроковий ціновий прогноз - $2,3 тис. "Ми вважаємо, що ціна на золото буде зростати. Поки ми побачили тільки половину цього зростання, фаза найбільш стрімкого дорожчання ще попереду. Цикли збільшення цін на товари і коштовні метали будуть тривати дуже довго, щонайменше 15-20 років. Оскільки зростання почалося тільки в 2001 році, минула тільки половина його циклу. З огляду на це, цільова ціна в $2,3 до його кінця є як ніколи реалістичною", - підкреслюють аналітики Erste Group.
Банк Merrill Lynch також визнав, що деякі з його багатих клієнтів настільки стурбовані станом фінансової системи і ознаками політичної нестабільності в усьому світі, що наполягають на придбанні золотих злитків, а не похідних фінансових інструментів і "паперових" замінників. Інвестиційний директор американського банку Гарі Дуган заявив, що в настроях інвесторів помітні великі зміни. "Люди всерйоз стурбовані тим, який вигляд матиме наш світ у 2009 році. Дивно, скільки клієнтів надають перевагу фізичному золоту, а не біржовим індексним фондам. Ми припускаємо, що золото буде дорожчати, і в кінці року ціна трійської унції досягне $1150".
В Україні, на думку експертів, поки немає ажіотажного попиту на цей дорогоцінний метал. Причиною тому стала економічна ситуація, що вплинула на всі сфери промисловості в нашій країні. Насамперед спостерігається спад виробництва в компаній, що займаються виготовленням ювелірних виробів, які були змушені залишити ринок. Населення поки не дуже активно вкладає кошти в золото.
В Україні ціна на жовтий метал складається враховуючи європейські ціни, адже золото надходить до нас із Європи. І, на думку трейдерів, його ціна в найближчий місяць буде формуватися в основному зважаючи на рухи валютного ринку під час відсутності активного попиту на фізичному ринку металу. Цього тижня важливим фактором для долара можуть стати коментарі із приводу його ролі як світової резервної валюти за підсумками саміту лідерів G8, що відбувся минулого тижня. Зазвичай, ціна золота змінюється назад пропорційно коливанню курсу долара, оскільки чим вище курс американської валюти, тим менш доступним стає дорогоцінний метал для інвесторів за межами США.
Ризики
Але чи не ризикує і золото перетворитися на віртуальну реальність, у якусь "мильну бульку", аналогічну іпотечній, з якої й почалися поточні фінансові проблеми? Пропозиція дорогоцінного металу на ринку обмежена. На фундаменті реальної цінності будується фінансова піраміда з похідних інструментів - ті ж "металеві" рахунки, ф'ючерси на золото, нарешті, державні боргові зобов'язання, забезпечені золотовалютними резервами (ЗВР). Питання в тому, що відбудеться, якщо всі (або більшість) власники "золотих акцій" зажадають заміни віртуальних паперів реальним металом? Відповідь: нічого доброго. Вартість похідних значно перевищує ціну справжнього дорогоцінного металу, що зберігається в державних і приватних "засіках". Але і це далеко не все.
Сьогодні золото, як і будь-який інший мінеральний ресурс, використовується і в індустрії, як спосіб інвестування. Але що цікаво: попит на нього визначається на 61% потребами ювелірної та електронної промисловості. І поведінка ціни теж дуже просто передбачувана: у кризу ці індустрії знижують виробництво. Як не крути, а золоті прикраси, і дорогі гаджети в основному купуються на бонуси і дивіденди - ні тих, ні інших у кризу, зазвичай, не буває. 39% попиту дають інвестори-спекулянти. Коли інші ринки не пропонують можливостей для заробітку, людей залучають інвестиції в золото. Але в кризу зростає потреба в ліквідності, і жовтий метал починають продавати разом з іншими активами. А при перших ознаках пожвавлення інвестори масово "ідуть" з дорогоцінного металу, купуючи цікавіші активи.
Але головний підступ не в цьому, а в тому, що про наявні світові запаси дорогоцінного металу можна судити лише за офіційними даними. Незалежної перевірки, скільки золота перебуває у ЗВР, жодна держава не допускає.
І все-таки, на думку провідного спеціаліста з інвестицій London & Capital Ашока Ша, "фінансова нестабільність - основна причина для занепокоєння інвесторів". Із цим важко не погодитися: за оцінками МВФ, втрати світової фінансової системи від кризи складуть близько $2,2 трлн. Для порівняння: ще в жовтні 2008 року МВФ прогнозував цей показник на рівні $1,4 трлн. Ці втрати вже позначилися на провідних світових економіках і спровокували майже повну зупинку ринку кредитування. Намагаючись "розморозити" кредитні ринки, центробанки почали цикл зниження дисконтних ставок. Влада, у свою чергу, вкладає мільярди доларів у фінансові системи своїх країн у надії запобігти рецесії.
"У цьому зв'язку незабаром можна чекати різкого зростання світової інфляції. Природно, це буде сприяти зростанню цін на золото", - впевнений Ашока Ша.
Дмитро Ярош, В'ячеслав Мироненко
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас