Кінах: Багато вимог МВФ щодо кредиту суперечать антикризовим заходам України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кінах: Багато вимог МВФ щодо кредиту суперечать антикризовим заходам України

Казна та Політика
732
Багато з вимог, які висуває Міжнародний валютний фонд у рамках надання Україні стабілізаційного кредиту, суперечать антикризовим заходам української влади і є непрозорими. Про це під час круглого столу заявив президент Українського союзу промисловців і підприємців, народний депутат України (ПР) Анатолій Кінах.
Зокрема, Україна "зобов'язана обмежити зростання грошової бази відносно 1 січня 2009 р. більш ніж на 7-8%". "У той же час той же Міжнародний валютний фонд дає прогноз інфляції за рік, мінімум, 13%. Тобто, за результатами року ми звужуємо нашу монетарну базу", - сказав А.Кінах. Він відзначив, що з одного боку, Україні забороняють підвищувати показник грошової бази, а з іншого – примушують шукати зовнішні позики.
Те ж саме стосується фіскальної політики. "В Україні за 5 місяців поточного року роздрібний товарообіг зменшився на 20%, а реальна заробітна плата зменшилася на 10-11%", - відзначив президент УСПП. За його словами, у цих умовах у країні підвищуються ставки акцизів, поглиблюється проблематика відшкодування податку на додану вартість. А.Кінах відзначив зниження платоспроможності національних підприємств в умовах жорсткої фіскальної політики під час кризи. Крім того, президент УСПП підкреслює необхідність підтримки малого і середнього бізнесу, що, тим самим, могло б допомогти не остудити економіку.
Як повідомлялося, 10 липня керівник місії МВФ в Україні Джейла Пазарбазіолу заявила, що місія МВФ буде рекомендувати Раді виконавчих директорів фонду збільшити наступний транш для України з 3,2 млрд. доларів до 3,3 млрд. МВФ у листопаді 2008 року схвалив для України дворічну програму на загальну суму 16,4 млрд. дол. і надав перший транш кредиту в розмірі 4,5 млрд. дол. 12 травня в Україну надійшли 2,8 млрд. дол. другого траншу кредиту МВФ.
Частина другого траншу в розмірі 1,5 млрд. дол. направлена безпосередньо в Державний бюджет України для фінансування зовнішніх боргових зобов'язань уряду.
Планувалося, що третій транш повинен скласти 3,2 млрд. дол., четвертий, – 3,8 млрд. дол.
Кошти кредиту планується надавати щоквартальними траншами після перегляду і корекції програми співробітництва.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас