Реформа на виріст — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Реформа на виріст

1803
Впровадження обов'язкового медичного страхування стане черговим побором для роботодавців. Щоб страховка працювала, лікар і клініка повинні бути зацікавлені в наданні якісних послуг
Якби професійних свят не існувало, їх воістину варто було б придумати. Щороку до Дня медика в Україні то приймають національні програми, то розробляють закони, покликані поліпшити ситуацію в сфері охорони здоров'я. Беруть кількістю, а не якістю: в Україні діють 25 національних програм у галузі охорони здоров'я, хоча фінансуються (і то на рівні 30-40% від необхідного) тільки сім. Ну а законопроектів про введення обов'язкового медичного страхування (ОМС) було розроблено цілих десять.
До червневого свята медпрацівників був розроблений новий, одинадцятий, - "Про фінансування охорони здоров'я та обов'язкове медичне страхування". І, на відміну від попередніх, його шанси стати законом досить великі. Незважаючи на те, що його прийняття підноситься авторами документа - нардепами Тетяною Бахтєєвою і Валерієм Коновалюком - як панацея від усіх лих, впровадження страхової медицини в пропонованому вигляді стане лише черговим побором для роботодавців і пошуку примусу для звичайних громадян.
Ефект порожньої скарбниці
Автори законопроекту і не приховують того факту, що знайшли додаткове джерело фінансування медицини (див. бліц-інтерв'ю з Тетяною Бахтєєвою). Передбачається, що роботодавці і звичайні громадяни будуть порівно відстібати від своєї зарплати кошти на обов'язкове медичне страхування. Вони не перевищать 6% від мінімальної заробітної плати (на даний момент становить 630 грн.). За інвалідів, безробітних і пенсіонерів по 3% від середнього прожиткового мінімуму будуть виплачувати Пенсійний та інші соціальні фонди.
"У підсумку це приведе до подвійного оподатковування, - переконаний Микола Поліщук, радник президента України, екс-міністр охорони здоров'я. - Люди будуть продовжувати платити нині діючий податок на утримання системи охорони здоров'я, а паралельно юрособи будуть перераховувати гроші, які підуть на виплату страхової премії".
Уводити повинність планують у два етапи. На першому гроші будуть акумулюватися в Державній страховій медичній організації, на її статутний фонд буде потрібно 10 млрд бюджетних гривень. Так до того ж ще 10% від зібраних по країні премій організація зможе залишати собі. Правда, це буде дозволено лише на етапі становлення ОМС, але як довго він протриває - у законопроекті не сказано.
Через три роки до системи зможуть підключитися приватні страхові компанії, але лише ті з них, які є медичними (для яких страхування здоров'я є винятковим видом діяльності). От тільки на сьогоднішній день в Україні таких немає – у відповідності із Законом "Про страхування", страховики діляться на ризикові та компанії зі страхування життя.
"У більшості розвинених держав обов'язкове медичне страхування вводять за участю незалежних страхових компаній, - відзначає Галина Третьякова, член Української федерації забезпечення. - Тому що страховик зацікавлений у тому, щоб пацієнта вилікували, і страховик не ніс згодом витрати. А сучасна вітчизняна медицина прагне до того, щоб громадяни знову і знову зверталися в лікарні та купували якнайбільше ліків".
За даними Миколи Поліщука, з 16 млрд грн., витрачених українцями на медпрепарати в минулому році, більше 9 млрд пішли дарма - на малоефективні, непотрібні або ж шкідливі засоби. Автори законопроекту визнають наявність подібної проблеми, але вважають, що їх законопроект допоможе підвищити ефективність лікування в українських лікарнях. Тому що стежити за витратами бюджетних коштів, виділюваних на закупівлю медпрепаратів, буде все та ж Державна страхова медична організація.
"Зараз у нас закупівлі медпрепаратів проходять через кілька державних структур, тому кожна третя гривня осідає в кишені чиновників, - говорить Валерій Коновалюк, голова підкомітету з питань формування державних програм і контролю використання бюджетних коштів комітету ВР із питань охорони здоров'я. - Як тільки буде введений державний фонд (а це орієнтовно трапиться 1 січня 2010 року), такій практиці прийде кінець".
Страховка заради страховки
Впровадження страхової медицини - крок неминучий, цей шлях пройшли всі розвинені країни. Однак у кожній з них введенню страхової медицини передувала реформа охорони здоров'я. В Україні ж, за задумом авторів законопроекту, дана реформа буде йти паралельно із впровадженням ОМС. За словами Тетяни Бахтєєвої, для ефективної роботи страхової медицини необхідно прийняти близько 60 законів (див. бліц-інтерв'ю). Однак, страхова медицина буде ефективна лише тоді, коли будуть змінені базові принципи української системи охорони здоров'я.
Для початку потрібно зрівняти в правах приватні і державні клініки, щоб головлікарі останніх могли самостійно розпоряджатися коштами клініки. Це створить інструмент заохочення кращих лікарів, тому останні будуть зацікавлені в наданні якісних послуг. Так як державні клініки становлять 95% від усіх медустанов України, добитися поліпшення якості медичних послуг без змін у роботі державної медицини апріорі неможливо.
Але подібні реформи - процес тривалий, а фонд ОМС, за задумом депутатів, повинен почати працювати вже з 2010 року. Тобто сфера охорони здоров'я буде діставати додаткові кошти, а головний принцип - відсутність стимулу для ефективної роботи державних клінік - залишиться колишнім. Тому скільки грошей на медицину не виділяй, її якість не зміниться. І підтвердженням цьому слугує факт: з 2000 по 2008 рік фінансування медицини збільшилося в 7,5 разів, але якість її залишилася тою ж.
Добре лікує лікар чи погано - він однаково одержує ту саму зарплату. Хіба що буде подарунок у вигляді конверта із грішми від вдячного клієнта або від фармацевтичної компанії за призначення вироблених нею препаратів. Але впровадження страхової медицини проблему корупції не викорінить.
"Хіба що змова лікарів з фармацевтами стане проблематичною, тому що буде сформований перелік захворювань і їх наслідків з визначенням головних параметрів їх лікування, - говорить Олександр Сосіс, співвласник страхової компанії АСКА. - Нарешті на державному рівні будуть упорядковані розцінки на медичні послуги".
"Поки лікувальні установи не стануть підприємствами, які будуть працювати як бізнес, а тому боятися втратити клієнтів, введення обов'язкового страхування марне, - впевнений Юрій Гришан, голова правління страхової компанії "Іллічівська". - Як у моделі за участю страховиків, так і в моделі з державною організацією в ролі розподільника коштів, гроші будуть розкрадатися та йти в кишені". "Займатися розподілом страхових коштів будуть чиновники, - попереджає Микола Поліщук. - Для вибивання цих грошей медичні установи будуть писати неіснуючі діагнози".
За чий рахунок лікуватися?
На сьогоднішній день 90% бюджетних коштів іде на утримання лікарень і поліклінік, зарплату персоналу та оплату комунальних послуг, на пацієнтів залишається 7-10% виділюваних з бюджету коштів. У той час як у розвинених країнах цей показник досягає 40%.
"Нам необхідна структурна перебудова сфери охорони здоров'я, - говорить Микола Поліщук. - Сьогодні в нас лікарів у два рази більше, ніж у Європі, але при цьому немає ні стандартів лікування, ні контролю над ліками! Установам охорони здоров'я слід дати статус неприбуткових підприємств, самостійних суб'єктів господарювання. Вони повинні одержувати замовлення від Міністерства охорони здоров'я на лікування певної кількості пацієнтів".
Джерела в парламенті називають законопроект наслідком спроби створення коаліції БЮТ і ПР. За домовленостями партій, регіонали, що лобіюють документ у парламенті, повинні були одержати контроль над Державною страховою медичною організацією. Цілком можливий потішний нюанс, коли противитися впровадженню ОМС буде сам Мінздрав, для якого страхова медицина є додатковим джерелом фінансових надходжень. Як повідомив чиновник Мінздраву, що побажав залишитися неназваним, у впровадження ОМС на швидку руку є лише один позитивний момент: це дозволить клінікам швидко оновити своє обладнання.
Хоча дана проблема для державних лікарень актуальна, вирішити її можна досить швидко, як тільки страхова медицина в Україні запрацює. А от якщо її робота буде неефективна, це створить куди більш довгострокову проблему, яку вирішити складніше, ніж оновити основні фонди лікарень. Мова йде про підрив самої ідеї обов'язкового медичного страхування.
У випадку прийняття зареєстрованого законопроекту, такий підсумок практично неминучий. І тоді роботодавців, яких змусили розщедритися в кризовий час, дуже складно буде переконати, що обов'язкове медичне страхування може дійсно поліпшити якість медпослуг. Якщо спочатку навести порядок у застряглих в часах соціалізму українських клініках.
Передісторія медстрахування
Десяток законопроектів по ОМС зводився до трьох основних концепцій. Перша - введення обов’язку за участю комерційних страхових компаній, що сформували саморегулюючу організацію, яка розподіляє страхові потоки. Цю ідею категорично не підтримували самі медики. Воно і зрозуміло - комерційна структура, зацікавлена в економії коштів, буде дотошно відслідковувати можливі спроби "роздути" вартість лікування, прописати дорогі і неефективні препарати. Друга концепція пропонувала злити чотири фонди соціального страхування (від тимчасової втрати працездатності, від нещасного випадку і т.п.) в один - і переформатувати його до фонду ОМС. Нагляд над структурою віддавався на відкуп як представникам Кабміну, так і профспілкових організацій і об'єднань роботодавців. Саме до цієї ідеології схилялися можновладці в докризовий період. Але через падіння виробництва і погіршення стану самих фондів соцстрахування увага зосередилася на третьому плані, який був висунутий Тетяною Бахтєєвою і Валерієм Коновалюком
Тетяна Бахтєєва: "Без додаткових грошей ми втратимо систему охорони здоров'я"
Народний депутат Тетяна Бахтєєва, голова комітету ВР із питань охорони здоров'я, один з авторів законопроекту "Про фінансування охорони здоров'я та обов'язкове медичне страхування", розповіла, що для повноцінної роботи ОМС буде потрібно скоригувати до 60 законів
Чи є необхідність впроваджувати обов'язкове медичне страхування саме зараз?
- Причина в нестачі в бюджеті грошей на фінансування системи охорони здоров'я. Є чіткі стандарти Всесвітньої організації охорони здоров'я: на дану галузь повинно йти не менше 5% ВВП країни. В Україні ж цей показник ніколи не перевищував 3%. Пропозиції профільного комітету ВР щодо бюджету на майбутній рік враховані лише на 30%. При цьому зношування медичного обладнання становить 70%. Тому, якщо зараз не відшукати додаткові кошти на медицину, системи охорони здоров'я як такої у нас не буде.
Яку із систем медичного страхування ви взяли за основу при написанні законопроекту?
- Ми вивчили досвід впровадження страхової медицини в Росії, Німеччині, Австрії, Італії і Франції. У всіх цих країнах, крім бюджетного, є ще одне джерело фінансування: державне медичне страхування. Те ж саме буде і в Україні, створюється державний фонд, чий бюджет буде підзвітний Кабміну та підконтрольний Верховній Раді. Бюджет фонду буде становити 30 млрд грн. і буде формуватися в рівних пропорціях роботодавцями та органами місцевого самоврядування. На розвиток фонду в його бюджеті закладено 3%. Для прикладу, чотири існуючі в Україні соціальні фонди мають сукупний бюджет 156 млрд грн. і на розвиток витрачають 12% від цієї суми.
Впровадження обов'язкового медичного страхування збільшить фінансування медицини. Але як це поліпшить якість медпослуг? Адже для цього потрібна реформа самої системи охорони здоров'я, створення умов, при яких лікарі і клініки будуть зацікавлені в наданні якісних послуг
- Дійсно, для реформування галузі існує потреба в низці законопроектів, за різними оцінками від 10 до 60, наприклад, у законопроектах "Про захист прав пацієнтів", "Про захист прав медичних працівників" і так далі. Але розроблений нами законопроект веде за собою впровадження інших законів, які глобально змінять усю систему охорони здоров'я. Стандарти лікування і надання медичної допомоги, які будуть входити в гарантовану медичну допомогу, ще планується затвердити у Верховній Раді. Вони будуть залежати від розміру накопичення страхового поліса.
Юлія Піхновська, Маргарита Ормоцадзе
За матеріалами:
Власть денег
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас