Половина промисловців залишила "Нафтогаз" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Половина промисловців залишила "Нафтогаз"

Енергетика
1590
Газета "Дело" отримала прогнозний баланс блакитного палива на поточний місяць. Відповідно до документа, загальний обсяг споживання газу промисловістю в цей період очікується на рівні 1,2 млрд. куб. м. Із цієї кількості "Нафтогаз" прямо поставить підприємствам тільки 651,7 млн. А це означає, що в липні на частку держкомпанії припаде тільки половина поставок газу, необхідного найбільшим споживачам.
Платоспроможних клієнтів, що ідуть від "Нафтогазу", підхоплюють компанії, які належать вітчизняним мільярдерам і політикам. За словами екс-керівника держкомпанії "Укртранснафта" ("донька" НАКа) Олександра Тодійчука, якщо частка "Нафтогазу" на ринку реалізації газу промисловим підприємствам в І кварталі 2009 року досягала 75%, то вже в ІІ кварталі почала різко скорочуватися.
"Підприємствам вигідніше працювати з іншими трейдерами, а не з НАКом, тому що вони можуть надавати знижки, відстрочки за платежами. Газові компанії готові майже на все, щоб переманити вигідних клієнтів у НАК", - пояснює експерт.
Найбільшу частину промисловців в "Нафтогазу" відібрала "донька" "Газпрому" - "Газпром збут Україна" (вона працює на ринку відповідно до міжурядових домовленостей між Україною та Росією).
Очікується, що в липні ця компанія поставить промисловості 232,83 млн. куб. м газу. В ІІ кварталі "Газпром збут" наростила свою клієнтську базу в тому числі за рахунок припинення реалізації газу на внутрішньому ринку компанією "Укргаз-енерго" (спільне підприємство "Нафтогазу" і RosUkrEnergo) у квітні. Її колишні клієнти, такі як "Кримсода" і "Кримський титан", надали перевагу співробітництву з росіянами.
Серйозним гравцем на ринку продажу газу промпідприємствам стала компанія "Укрнафта". Передбачається, що в поточному місяці вона поставить 92,9 млн. куб. м хімічним підприємствам - "Дніпроазоту" і черкаському "Азоту". "Немає нічого дивного в тому, що "Укрнафта" прагне поставляти газ на "Дніпроазот" - обидва підприємства афільовані з однією структурою (група "Приват". - "Дело"). Цілком імовірно, що там діє своя система взаємозаліків", - відзначив начальник відділу хімічної промисловості Держзовнішінформу Дмитро Гордейчук. Черкаський "Азот", на думку експерта, також співробітничає з "Укрнафтою" через можливу знижку 100-150 грн. на кожній тисячі кубічних метрів (зараз ціна газу для промислових підприємств становить 2012 грн. за 1 тис. куб. м без ПДВ. - "Дело").
Факт реалізації "Укрнафтою" газу промисловцям викликає певні питання. Адже, відповідно до законодавства, компанії з державною часткою більше 50% можуть продавати блакитне паливо власного видобутку тільки населенню. У самій "Укрнафті" учора не пояснили, на яких підставах здійснюється її співробітництво з хімпідприємствами. В "Нафтогазі" відмовилися від коментарів із цього приводу. У той же час експерти вважають, що "Укрнафті" удалося знайти лазівки, що дозволяють обійти законодавчі норми. "Використовуючи ситуацію із кризою, з'являються різноманітні розпорядження Кабміну, що підтримують ті або інші компанії. Очевидно, "Укрнафта" не могла б поставляти газ хімікам без подібного документа", - вважає Олександр Тодійчук.
Ще 188,4 млн. куб. м, згідно із прогнозом, у липні поставлять промспоживачам приватні видобувні компанії. За п'ять місяців поточного року вони збільшили видобуток на 27,4% - до 0,7 млрд. куб. м.
"Одержати ліцензії на нові родовища складно. Однак зі зростанням ціни на газ цей бізнес став дуже прибутковим, EBITDA у цьому секторі один з найвищих. Тому зростає і видобуток", - розповідає аналітик інвесткомпанії "Драгон Капітал" Денис Саква.
Найбільша серед часток газодобувників компанія "Нафтогазвидобуток" у цьому місяці планує добути 75 млн. куб. м. У 2005 році навколо неї вибухнув скандал. Тоді міністр внутрішніх справ Юрій Луценко заявив, що компанія незаконно захопила одну зі свердловин на території Шишацького району в Полтавській області.
Власником "Нафтогазвидобутку" у той час значилася мати народного депутата від Партії регіонів Нестора Шуфрича. Незабаром після скандалу "регіонал" поспішив заявити, що його родина вже не володіє цим активом.
Однак джерела в галузі стверджують, що Шуфрич зберіг вплив на "Нафтогазвидобуток". Побічно це підтверджує той факт, що керівник компанії (ним, за даними Агентства з розвитку інфраструктури фондового ринку при ДКЦПФР, є Олег Семинський) не змінювався з 2004 року. Зв'язатися із представниками "Нафтогазвидобутку" і Нестором Шуфричем учора не вдалося.
19,3 млрд. куб. м газу використають промислові підприємства в 2009 році, відповідно до прогнозного балансу.
Наталя Гузенко
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас