Президент України пропонує позбавити Раду НБУ права на відкладене вето — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Президент України пропонує позбавити Раду НБУ права на відкладене вето

Казна та Політика
428
Президент Віктор Ющенко направив у парламент законопроект, яким пропонує позбавити Раду Національного банку України (НБУ) права на застосування відкладеного вето на рішення правління центрального банку.
Відповідний проект поправок у закон про Нацбанк і в Бюджетний кодекс зареєстрований у Верховній Раді (№4787). Законопроект має статус невідкладного і переданий на розгляд фінансового комітету парламенту 9 липня.
Як повідомлялося, намір підвищити незалежність Нацбанку і реформувати його Раду зафіксовано в меморандумі української влади, який затверджений у рамках співробітництва з Міжнародним валютним фондом (МВФ).
За всю історію роботи Нацбанку України вето було застосовано Радою НБУ лише один раз. Навесні 2008 року відкладене вето було накладено на рішення правління про зміцнення офіційного курсу гривні до 4,85 грн/$1 з 5,05 грн/$1 (на якому він утримувався із квітня 2005 року), однак правління НБУ подолало вето Ради і підтвердило своє попереднє рішення.
У пояснювальній записці до законопроекту відзначається, що документ спрямований, серед іншого, на посилення гарантій політичної незалежності Нацбанку та уточнення компетенції Ради НБУ.
Згідно з текстом законопроекту, Рада НБУ втрачає статусу керівного органу Нацбанку: його основним завданням визначається розробка основних принципів грошово-кредитної політики, які повинні подаватися у Верховну Раду до 15 вересня. При цьому законопроектом передбачається, що основні принципи грошово-кредитної політики ґрунтуються на прогнозних макроекономічних показниках, розрахованих і затверджених правлінням Нацбанку.
За Радою також пропонується зберегти функцію затвердження кошторису доходів і видатків Нацбанку, який повинен подаватися в парламент і уряд до 1 квітня року (у діючій редакції - до 1 вересня).
Згідно із проектом поправок до закону про НБУ, членом Ради НБУ може бути громадянин України, який "має центр життєвих інтересів в Україні". При цьому на посаду члена Ради НБУ можуть претендувати особи з більш ніж 10-річним досвідом роботи на керівних або виборних посадах в органах законодавчої, виконавчої влади, у міжнародній фінансовій організації або в банку. У діючій редакції термін досвіду роботи не визначений.
Проектом законодавчого акту також пропонується заборонити членство в Раді НБУ для діючих політиків: для осіб із представницьким мандатом; для працюючих на політичних посадах або посадах керівника центрального або місцевого органу виконавчої влади. При цьому цю заборону пропонується зберігати протягом року після звільнення таких осіб з відповідних посад.
Ту ж норму пропонується застосовувати до керівників політичних партій, керівників, власників і членів керівних органів юридичних осіб.
Законопроектом також пропонується передбачити, що повноваження члена Ради НБУ можуть бути припинені на підставі рішення суду про визнання його недієздатним і при втраті позитивної ділової репутації.
Крім того, новою підставою для припинення членства в Раді може стати відсутність без поважних причин на трьох засіданнях Ради НБУ підряд або невиконання обов'язків члена Ради (у тому числі за станом здоров'я) протягом більш ніж чотирьох місяців підряд.
Законопроектом також пропонується передбачити, що президент України і Верховна Рада можуть змінювати своїх представників у Раді НБУ незалежно від дати їх призначення: чинна редакція закону про НБУ забороняє звільняти членів Ради Нацбанку раніше, ніж через один рік з дня призначення.
Поправки також передбачають, що голова Ради НБУ може бути звільнений із займаної посади у випадку невиконання своїх службових обов'язків (у тому числі за станом здоров'я) протягом більш ніж чотирьох місяців.
Глава держави також пропонує парламентаріям передбачити, що одна і та сама особа не може бути призначена на посаду голови Нацбанку більш ніж двічі. При цьому головою НБУ також може бути призначений лише громадянин України з більш ніж 10-річним досвідом роботи на керівних або виборних посадах, на заняття цієї посади також застосовуються обмеження щодо участі в юридичних особах і політичних партіях.
Крім того, глава держави пропонує розширити перелік підстав для звільнення голови НБУ із займаної посади: у нього пропонується включити, зокрема, втрату позитивної ділової репутації; невиконання посадових обов'язків (у тому числі за станом здоров'я) протягом більш ніж чотирьох місяців підряд.
Втім, згідно з фінальними положеннями законопроекту, нові вимоги до членів Ради НБУ і голови НБУ не застосовуються до осіб, які будуть працювати на цих посадах на день набрання чинності цього закону.
Проектом поправок до Бюджетного кодексу пропонується передбачити перерахування НБУ в державний бюджет перевищення доходів над видатками однією сумою за підсумками року, авансове перерахування коштів Нацбанку в держбюджет пропонується заборонити.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас