МВФ улаштував аудит "Нафтогазу" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ улаштував аудит "Нафтогазу"

Енергетика
1721
Учора на засіданні Кабінету Міністрів була схвалена попередня редакція листа про наміри на адресу керуючого директора МВФ Домініка Стросс-Кана. У ньому уряд України бере на себе низку нових зобов'язань в обмін на одержання 2,125 млрд. SDR ($3,272 млрд. за поточним курсом).
За відомостями газети "Дело", головною вимогою фонду, що погодився задовольнити Кабмін, є аудит НАК "Нафтогаз України", фінансове становище якої особливо тривожить МВФ. В уряді впевнені: вимога провести аудит "Нафтогазу" виникла з легкої руки Секретаріату Президента. Учора прем'єр-міністр Юлія Тимошенко звинуватила саме Віктора Ющенка в ускладненні переговорів із МВФ.
"На жаль, президент додає сьогодні все нові і нові зобов'язання, і тому переговори затягуються", - заявив глава уряду.
Інформацію про аудит НАК "Нафтогаз України" підтвердив "Делу" виконувач обов'язків міністра фінансів Ігор Уманський. "Аудит НАК "Нафтогаз України" зараз проводиться: уточнюються технічні подання аудиторів, які проводили аудит НАК", - розповів в.о. міністра.
Раніше "Дело" отримало лист заступника виконавчого директора МВФ від групи країн Юрія Якуші, що попереджав українську сторону про наміри фонду щільно зайнятися перевіркою фінансової документації НАК.
"Надання фондом прямого бюджетного фінансування буде ускладнюватися тим, що фінансовий план "Нафтогазу" (підготовка якого передбачалася програмою) уже не є реалістичним, - говориться в цьому листі Якуші. - В умовах відсутності ознак поліпшення фінансового становища НАК у фонді можуть почати вимагати здійснення спеціального аудита НАК "Нафтогаз України", і до завершення такого аудита МВФ буде залишатися стриманим у фінансуванні бюджету". В "Нафтогазі" повідомили, що аудит, що проводиться МВФ, усе ще триває. "Усе, що просили (всі документи. - ред.), ми їм переслали. Але протокол ще не підписаний. А коли буде підписаний, ми не знаємо", - відзначає глава прес-служби НАК "Нафтогаз України" Валентин Землянський.
Транш не збільшили
З труднощами, про які попереджає в листі виконавчий директор МВФ, українська сторона вже зіткнулася. Поки члени уряду так і не змогли переконати місію МВФ рекомендувати раді директорів організації збільшувати третій транш кредиту stand-by для України з $3,2 млрд. до $3,8 млрд. Про такий намір раніше заявляв Ігор Уманський. "Поки що ми говоримо про $3,2 млрд. (третього траншу. -ред.), - розповідає він. - Безумовно, ми продовжимо переговори про збільшення суми, але це не те питання, що може обговорюватися на рівні листа про наміри". За словами в.о. міністра фінансів, остаточної редакції листа ще немає.
"Ми повинні погодити його зі сторонами, які лист підписують (крім прем'єр-міністра Юлії Тимошенко і виконувача обов'язків міністра фінансів Ігоря Уманського, це президент Віктор Ющенко і глава Національного банку Володимир Стельмах. - ред.), у тому числі з Міжнародним валютним фондом", - відзначає Уманський.
Нові орієнтири
Крім зобов'язання представити МВФ реальний стан справ у НАКу, уряд також погодив з місією фонду нові макроекономічні орієнтири. Деякі з них є обов'язковими для досягнення. Мова йде про такі показники, як граничний розмір монетарної бази, мінімальний обсяг золотовалютних резервів і граничний розмір дефіциту бюджету.
Відповідно до тексту меморандуму про співробітництво між Україною і МВФ, другий перегляд якого відбувся в середині червня, розмір базових грошей (готівка плюс залишки на кореспондентських рахунках банків) на 1 вересня не повинен перевищити 210 млрд. грн. (на 1 грудня - 211 млрд.), обсяг золотовалютних резервів - $16,6 млрд. ($14,9 млрд.). Крім того, дефіцит бюджету України, на вимогу фонду, не повинен перевищити за підсумками року 4% ВВП.
Станом на 1 липня розмір грошової бази становив 188,7 млрд. грн., золотовалютних резервів - $27,3 млрд. Якщо показник резервів не повинен перевищити вже певну межу, то не варто сумніватися, що орієнтир за базовими грішми і дефіцитом бюджету Україна буде змушена переглянути убік підвищення. Наприклад, учора Кабмін постановою затвердив збільшення статутного капіталу НАК "Нафтогаз України" на 18,6 млрд. грн.
На таку суму Мінфін випустить облігації внутрішньої державної позики, які будуть зараховані в капітал компанії і згодом викуплені Нацбанком. На цю ж суму виросте обсяг базових грошей, тобто розмір грошової бази відразу підскочить із 188 млрд. грн. до майже 207 млрд., і в уряду фактично закінчиться емісійний ресурс. Ігор Уманський підтвердив інформацію про уточнення вищевказаних показників, однак відмовився повідомити, якою буде корекція.
Економіст інвесткомпанії "Драгон Капітал" Олена Білан погоджується, що "планки" для бази і дефіциту бюджету будуть підвищені, тоді як із золотовалютними резервами ситуація неоднозначна. "Цілком можливо, що орієнтир для резервів залишиться, тому що якщо "Нафтогаз" одержить зовнішнє рефінансування, то значного відтоку валюти із країни не буде, - міркує вона. - Можливо, нижню планку ($14,9 млрд.) залишать, але вона буде автоматично підвищуватися, якщо "Нафтогаз" одержить зовнішні кредити".
За словами аналітика, також буде переглянутий граничний дефіцит бюджету - він перевищить 5% номінального валового внутрішнього продукту. Деякі нові макроорієнтири вже відомі. МВФ переглянув свій прогноз падіння реального ВВП України з 8% до 12%. Крім того, за словами Юлії Тимошенко, українська сторона зобов'язалася забезпечити споживчу інфляцію на кінець року не вище 13% (зараз орієнтир становить 16%).
Володимир Верб’яний, Наталя Гузенко
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас