"Ъ": Понад 70 банків ризикують втратити доступ до валюти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Понад 70 банків ризикують втратити доступ до валюти

Валюта
7191
Національний банк готовий ускладнити доступ банків до роботи з іноземною валютою. Регулятор оприлюднив проект змін у положення "Про порядок видачі банкам банківських ліцензій, письмових дозволів і ліцензій на виконання окремих операцій", яким хоче зобов'язати банки для здійснення валютообмінних операцій у касах, пунктах обміну та агентських мережах мати не тільки банківську ліцензію, але й письмовий дозвіл НБУ, який є генеральною ліцензією на проведення валютних операцій.
Для одержання дозволу НБУ банки повинні будуть мати регулятивний капітал в еквіваленті не менше 10 млн євро (за нинішнім офіційним курсом – 106,96 млн грн) і кваліфікованих валютних фахівців. Ці ж умови передбачені для торгівлі валютою на українському і міжнародному ринках. Таким чином, Нацбанк має намір підсилити валютний контроль над роботою банків.
"Банки з капіталом менше 10 млн євро не зможуть купувати і продавати валюту. Хоча існує тисяча порівняно чесних способів зробити це", - сказав виконавчий директор НБУ з банківського нагляду Василь Пасічник, відмовившись назвати хоча б один з них.
Ініціатива регулятора може поширитися на третину ринку. За даними Нацбанку, на 1 квітня в Україні працювали 76 банків, власний (близький до регулятивного) капітал яких був менше 10 млн євро. Банкіри шоковані пропозицією НБУ.
"Нацбанк свідомо створює проблеми банкам з регулятивним капіталом менше 10 млн євро, - вважає президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко. - Це злочин! Не думаю, що вони підуть на це, тому що буде реакція банків. Може, вони передумають і введуть це тільки для нових установ". Банки можуть подавати НБУ пропозиції до 3 серпня.
Компромісом міг би стати дозвіл банкам здійснювати валютні операції при погашенні кредитного портфеля. "Це проблема для банків з маленьким капіталом, рішення Нацбанку чітко підкреслює сегментацію ринку. Не зрозуміло, що робити. Банки ж не можуть переводити своїх клієнтів на обслуговування в інші установи, поки не буде збільшений капітал, - стверджує голова правління Партнер Банку Олексій Савченко. - Ця постанова, принаймні, не повинна поширюватися на продаж валюти фізособам для погашення кредитів. Технічно перенаправляти своїх клієнтів в інше місце для купівлі валюти дуже складно, виходить, що банк не може виконувати частину своїх операцій".
Постраждають від рішення НБУ і партнерські мережі, які часто співробітничають саме з невеликими банками. "Нацбанк занадто збільшив вимоги, хоча їх можна прийняти при роботі з агентськими пунктами, тому що там найбільша кількість зловживань. НБУ вимагає ліцензованого обладнання, а це ускладнює процедури по валютних операціях, - говорить голова правління Ерде Банку Андрій Петрієв. - Банки будуть відмовлятися від роботи з агентськими мережами і реєструвати безбалансові відділення. Це спростить одержання патентів, ліцензійних продуктів, у таких відділеннях протягом дня можна змінювати курс".
Олена Губар
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас