Президент просить Генпрокуратуру перевірити дотримання урядом та митницею законодавства про введення 13% надбавки до мита — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Президент просить Генпрокуратуру перевірити дотримання урядом та митницею законодавства про введення 13% надбавки до мита

Казна та Політика
391
Голова Секретаріату Президента України Віра Ульянченко за дорученням Президента звернулася до Генеральної прокуратури із проханням перевірити дотримання урядом і Державною митною службою вимог законодавства про введення в дію 13% надбавки до ввізного мита на товари некритичного імпорту. Про це сказано в повідомленні прес-служби Президента.
Згідно з повідомленням, таке звернення пов’язано з тим, що Конституційний Суд визнав неконституційними положення законів України, якими Кабінету міністрів делегувалися повноваження змінювати і скасовувати дані надбавки (рішенням від 23 червня 2009 р. № 15-рп/2009).
"Крім того, сьогодні дія урядового акту (постанова Кабміну №230 від 18 березня 2009 р. про обмеження дії 13% надбавки до ставки ввізного мита на всі товари, крім автомобілів і холодильників – ред.) створює сприятливі умови для ввезення імпортних товарів, при цьому не створюючи механізмів захисту вітчизняних виробників, що в умовах фінансово-економічної кризи є неприпустимим", - сказано в повідомленні.
У Секретаріаті Президента вважають, що така політика уряду не стимулює створення нових робочих місць для українців і перешкоджає наповненню Державного бюджету як за рахунок зростання внутрішнього виробництва, так і за рахунок надходження коштів від сплати ввізного мита в розмірі 13% митної вартості імпортованих товарів.
Як повідомлялося, 20 лютого 2009 року Президент України Віктор Ющенко підписав Закон України № 923-VІ "Про внесення змін у деякі закони України з метою поліпшення стану платіжного балансу України у зв'язку зі світовою фінансовою кризою". Законом передбачалося введення терміном на шість місяців тимчасової надбавки в розмірі 13% до діючих ставок ввізного мита. Даним законом Кабінету міністрів надається право зменшувати (скасовувати) розмір тимчасової надбавки до діючих ставок ввізного мита, а також продовжувати застосування тимчасової процедури шляхом ухвалення відповідного рішення.
18 березня 2009 року своєю постановою Кабінет Міністрів скасував 13% надбавку до ввізного мита на всі товари некритичного імпорту, крім легкових автомобілів і холодильників.
Конституційний Суд своїм рішенням від 23 червня 2009 року визнав неконституційними норми законодавства, згідно з якими Кабінет міністрів може ухвалювати рішення щодо продовження процедури застосування, зменшення розміру, скасуванню тимчасової надбавки до діючих ставок ввізного мита на деякі товари.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас