Фізичний смисл — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фізичний смисл

Казна та Політика
1955
Незважаючи на зростання кількості громадян, що декларують мільйонні доходи, деклараційна кампанія підтвердила недосконалість законодавства в частині контролю доходів, не оподатковуваних податком у джерела їх одержання
Минулого тижня ДПАУ підбила підсумки деклараційної кампанії поточного року з податку з доходів фізосіб. Теоретично, звичайно, декларації про доходи, отримані фізособами в 2008 р., можуть подаватися і далі. Однак на практиці кількість декларацій, що подаються фізособами в другому півріччі, сягає нуля. Саме тому кінець червня - традиційний час підбиття підсумків, які щорічно озвучуються на брифінгах курируючого цей напрямок роботи заступника голови правління ДПАУ Сергія Лікаря.
Оприлюднені паном Лікарем, а також отримані дані про деклараційну кампанію виявилися досить показовими. Зокрема, незважаючи на те, що кількість громадян, що декларують доходи за підсумками року, продовжує зростати, загальна сума задекларованих ними доходів (22,1 млрд грн. - по 40,8 тис.грн. на "брата") виявилася істотно (майже на 27%, з 30,2 млрд грн.) меншою, ніж роком раніше.
З урахуванням рекордних цінових індексів минулого року, подібного зростання номінальних доходів населення, зафіксованого Держкомстатом, а також того, що три чверті року минулого року були максимально сприятливими для економіки, слова Сергія Лікаря про те, що зниження загального рівня доходів громадян пов'язане з економічною кризою, виглядають непереконливо. Може, заступник голови ДПАУ і не міг цього сказати, але зовсім очевидно, що справжня причина "зниження доходів" - це їхнє виведення з-під оподатковування і відведення в "тінь". І далі буде: можна тільки уявити, який обвал варто очікувати за підсумками деклараційної кампанії наступного року. Там-то дійсно додасться ще й об'єктивний фактор падіння доходів.
До речі, вищенаведені висновки почасти підтверджуються і динамікою кількості так званих "мільйонерів" (тобто громадян, що задекларували за підсумками року доходи, що перевищують 1 млн грн., для підприємців - валовий дохід більше цієї суми). Їхня кількість щорічно збільшується. І не тільки серед підприємців (вони навіть при валовому доході більше 1 млн грн. можуть чистого, оподатковуваного податком доходу не мати зовсім), але й серед громадян, що приватним бізнесом не займаються.
Однак загальна сума задекларованих такими "мільйонерами" доходів також скоротилася порівняно з минулим роком. Цікаво і те, що з непідприємців, які одержують доходи більше 1 млн грн. на рік, декларації подає лише кожен п'ятий. А живуть "мільйонери" головним чином у Києві.
Цікаво, що на тлі зростаючої кількості подаваних декларацій про доходи кількість подаваних з метою реалізації права на податковий кредит настільки ж послідовно падає.
Така різноспрямована динаміка, найімовірніше, пояснюється активною роботою самих податкових органів, які щорічно проводять агітаційну кампанію із залучення до декларування доходів. А крім того тим, що серед наших співгромадян (так само як і серед інших платників ПДФО) усе менше охочих вступати в бюрократичну сутичку з державою за повернення частини своїх "кревних". Проте результати зроблених податківцями за підсумками подачі декларацій перерахунків виявилися у фіскальному плані менш удалими, ніж торішні. Якщо сума, нарахована до сплати, залишилася на рівні торішньої, то та, що підлягає поверненню, виросла на 17%.
Причому практично повністю за рахунок податкового кредиту, що утворився в результаті користування іпотечним кредитом: якщо роком раніше частина відсотків за іпотечними позиками, повернута громадянам, становила 1,4 млн грн., то поточного року за тим же напрямком буде повернуто 12,3 млн грн.
Впадає в око те, що не особливо квапляться звітувати перед державою про свої доходи українські "гастарбайтери". З одного боку, кількість громадян, що відзвітували про іноземні доходи, зростає з року в рік (якщо за підсумками 2004 р. таких було 2,9 тис., то за підсумками 2008 р. - уже 12,9 тис.). З іншого боку - навіть із урахуванням багаторазового зростання їхня кількість залишається смішною на тлі оцінок реальної кількості "гастарбайтерів". Крім того, істотно зменшилася заявлена сума іноземних доходів порівняно з торішньою кампанією: з 1,0 млрд грн. до 0,85 млрд грн.
Скоротилася кількість людей, що заявляють про одержання найбільш значимого виду доходу, який громадяни зобов'язані декларувати, - від операцій з інвестиційними активами. Якщо в 2008 р. про одержання таких доходів на 10,4 млрд грн. заявили 24,7 тис. осіб, то поточного доходи в сумі 9,8 млрд грн. були задекларовані 16,6 тис. фізосіб. До речі, після "інвестиційних" доходів, обов'язок за декларуванням яких покладений на громадян, є іноземні доходи, доходи від здачі в оренду нерухомого майна і доходи за угодами про відчуження нерухомого і рухомого майна. Однак, за офіційними даними, їхні обсяги істотно менші від обсягу доходів, отриманих від операцій з інвестиційними активами.
Здається, все це наочно демонструє те, що чинне законодавство не дає можливості встановити хоч якийсь прийнятний контроль за доходами громадян, не оподатковуваними податком у джерела їхнього одержання.
Владислав Третьяк
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас