Халіфи на годину — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Халіфи на годину

1962
Страховиків чекає період масового приходу в компанії тимчасових адміністраторів. Таких регулятор підготував уже більш ніж для 20 компаній
Готуємо зміну
Держфінпослуг явно готується активно відстороняти топ-менеджерів страхових компаній (СК) від керування фінустановами. Поступово в регулятора залишається усе менше перешкод для введення тимчасових адміністраторів у проблемні СК. Власне, у Держфінпослуг закінчується формування окремої структури - департаменту тимчасового адміністрування фінансово-кредитних установ. Нещодавно небанківським фінустановам став відомий і його керівник - 24 червня директором зазначеного департаменту Кабмін призначив Галину Третьякову.
Відзначимо, що до переходу на держслужбу пані Третьякова обіймала посаду голови правління СК "ПРОСТЕ Страхування. Життя і пенсія", а раніше - голови правління СК "Аска-життя". Тепер же Галині Третьяковій доведеться регулювати сферу адміністрування не тільки проблемних СК, але й інших фінустанов, зокрема кредитних спілок.
Відзначимо, що регулятор продовжує нарощувати чисельність тимчасових адміністраторів. Сертифікати тимчасових адміністраторів СК поки мають усього кілька людей, серед яких перший заступник голови Держфінпослуг Сергій Корінь, що був заступником голови правління СК "Альфа-Гарант" Віктор Дольник, голова правління СК "Європейський страховий альянс" Володимир Шевченко і голова правління СК "Страхові традиції - Життя" Андрій Лупир. Треба сказати, що цими людьми регулятор обмежуватися не збирається. "Проходить навчання група з 20 осіб, сьогодні (26 червня. - Ред.) іспити складають (на одержання сертифіката тимчасового адміністратора. - Ред.)", - повідомила пані Третьякова. Такі темпи підготовки наводять на думку про те, що регулятор готується до появи великої кількості проблемних ситуацій на страховому ринку.
Взагалі ж, керівництво Держфінпослуг і не приховує своїх побоювань щодо стану СК. На початку червня, виступаючи перед учасниками страхового ринку, голова Комісії Віктор Суслов повідомив, що за підсумками I кварталу 2009 р. 30 ризикових СК не виконали зобов'язання перед клієнтами на 192,5 млн грн. за більш ніж 9 тис. договорів, 80% з яких були укладені з фізособами. Зважаючи на все, Віктор Іванович не даремно відзначив лише частину СК. Відомо, що зараз більшість СК будь-якими способами затягують процедуру виплат страхового відшкодування своїм клієнтам. Але цей факт сам по собі ще не дає права регулятору вводити в СК тимчасових адміністраторів. Для цього компанія повинна особливо вирізнитися.
Зокрема, відповідно до Закону України "Про фінансові послуги і регулювання ринків фінансових послуг", однією з підстав для відсторонення топ-менеджменту СК від виконання своїх функцій може послужити невиконання страховиком 10% і більше своїх прострочених зобов'язань. Можна припустити, що порушення саме цієї норми стане для чиновників найбільш популярним приводом для призначення тимчасового адміністратора в ту або іншу СК.
Учасники страхового ринку утрудняються спрогнозувати, у скількох СК у найближчому майбутньому може бути введена тимчасова адміністрація. "Складно сказати, рахунок іде на десятки", - говорить Олександр Завада, президент Української федерації страхування. При цьому він відзначає, що дуже багато чого залежить від того, яку фінансову підтримку своїй СК захочуть надати акціонери. "Робота керівництва СК із акціонерами проходить у закритому режимі, а саме від цієї роботи залежить і перспектива тієї або інший СК, - вважає пан Завада. - У компанії в балансі можуть бути величезні збитки, але при цьому керівництво або розраховує на акціонерів, або вже одержало від них гроші для покриття резервів і виконання зобов'язань".
Не все так просто
Треба сказати, що уповноваженим особам буде досить складно виводити проблемні СК зі скрутного фінансового становища. Слід зазначити, що на відміну від банківського сектора, на страховому ринку раніше майже не зустрічалися приклади введення в компанії тимчасових адміністраторів. Дотепер немає законодавчих і нормативних актів, що регулюють діяльність тимчасових адміністраторів СК і визначальні їхні повноваження.
"Законодавча база до кінця не сформована, у цьому напрямку є ще багато роботи. Тимчасових адміністрацій немає взагалі, потрібно змінювати законодавчі акти, як мінімум, три. Держфінпослуг уже надіслала частину змін на узгодження в Кабмін, а частину ще будемо готувати", - говорить Галина Третьякова.
У регулятора дійсно не дуже багатий досвід у питанні адміністрування проблемних небанківських установ. Перший і поки останній раз Держфінпослуг уводила тимчасову адміністрацію в СК у 2003 р. Тоді від виконання своїх обов'язків було відсторонено керівництво київської СК "Вікторія-М". Адміністратором виступив Сергій Корінь. Нагадаємо: в 2004 р. пан Суслов заявляв про можливе виведення через цю СК капіталу за межі України.
У другій половині 2004 р. ліцензія СК була анульована, а офіційними причинами були названі невиконання компанією приписів Держфінпослуг і повторні порушення Закону України "Про запобігання і протидію легалізації (відмиванню) доходів, отриманих злочинним шляхом".
Що стосується інших установ, то в 2006 р. суд зобов'язав Держфінпослуг створити тимчасову адміністрацію в "Еліті-Центр" для виконання зобов'язань за договорами компанії з інвесторами. Тоді представники Держкомісії назвали рішення суду незаконним і апелювали до того, що ця компанія не надавала фінансові послуги населенню, а тому і не підпадає під нагляд Держфінпослуг. Восени 2006 р. регулятор уперше ввів тимчасову адміністрацію в кредитній спілці (КС).
Вона пропрацювала близько місяця. Це рішення чиновники прийняли після звернення наглядової ради КС "Надія" зі скаргою на порушення з боку голови правління під час прийняття фінансових рішень, а також на його небажання виконувати рішення наглядової ради. Досвід виявився цілком удалим. У результаті цього заходу голова КС "Надія" був зміщений із займаної посади, а сама установа одержала від Об'єднаної КС Асоціації КС Полтавської області кредит у розмірі 50 тис.грн. для підтримки ліквідності та платоспроможності.
Клієнтам СК не варто думати, що із приходом тимчасового адміністратора їхні тривалі справи про виплату страхового відшкодування будуть незабаром розглянуті, а гроші - виплачені. Зважаючи на все, роботу "рятувальників" проблемних СК ускладнять не тільки недосконалість законодавства і відсутність досвіду, але й невтішний стан самих страховиків. Не варто забувати, що однією з головних проблем страхового ринку роками залишається низька якість активів СК, а відповідно, і їхніх страхових резервів. Варто лише оцінити підсумки діяльності страхового ринку. Станом на 31 березня 2009 р. активи, придатні для формування резервів, становили 22,8 млрд грн. З них 44,8% (9,1 млрд грн.) були представлені цінними паперами, переважно акціями. Банківські вклади нараховували 27,3% (6,2 млрд грн). Нагадаємо: за даними регулятора, близько 1,2 млрд грн. депозитів СК залишаються замороженими в проблемних банках.
Напрошується висновок, що оперативне виконання зобов'язань перед клієнтами СК може виявитися для тимчасового адміністратора непосильним завданням. На відміну від банку, що може розраховувати на поступове повернення виданих кредитів, страховикові ніде взяти грошей. Хіба що щедрість проявлять акціонери фінустанови. Та й увести свою людину в проблемну СК регулятору навряд чи вдасться до того, як компанія втратить більшість ліквідних активів. За зізнанням учасників ринку, довіра до цифр, які наведені у балансах багатьох СК, не дуже висока. Найчастіше можна почути думку про те, що значна кількість СК із останніх сил намагаються вичавити з бухгалтерського обліку все, щоб мати можливість відзвітувати перед Держфінпослуг про відсутність порушень у своїй роботі.
Страховики погоджуються з тим, що тимчасовим адміністраторам доведеться працювати в жорстких умовах. "Тимчасові адміністратори в СК зіштовхнуться з тими ж проблемами, що і адміністратори в проблемних банках. Ця процедура потрібна, але, на жаль, ще не виписана до кінця (щодо страхового ринку. - Ред.) у нормативних актах, - говорить Володимир Ганчак, голова правління СК "Глобус" (м.Київ; з 1994 р.; 1,7 тис.люд.). - Коли в СК почнуть уводити тимчасові адміністрації, вони будуть зустрічати протидію в судах внаслідок недосконалості законодавства. Протидія може бути і з боку акціонерів, і просто з боку якоїсь "скривдженої" особи".
Не виключають страховики і того, що незацікавлені в рішеннях регулятора особи і компанії будуть судитися не тільки з тимчасовими адміністраторами, але і з Держфінпослуг, прагнучи скасувати дію нормативних актів регулятора. Подібні приклади на ринку вже були. До того ж внаслідок судових розглядів, що почалися ще в 2004 р., дотепер відсутні вимоги до розміщення активів СК та їхньої якості.
Більше повноважень
Треба визнати, що Держфінпослуг, здогадуючись про масштаб проблем на страховому ринку, ініціює істотне розширення повноважень тимчасових адміністраторів у небанківських фінустановах. Нещодавно чиновники підготували проект відповідних змін у Закон про фінансові послуги. У випадку прийняття цього проекту в адміністратора з'явиться низка закріплених на законодавчому рівні повноважень.
Зокрема, від дня призначення адміністратор зможе брати на себе функції вищого виконавчого і спостережного органів фінустанови. Тобто він буде одержувати практично необмежені можливості з керування СК, аж до продажу активів і зупинки розподілу капіталу і виплати дивідендів. Примітно, що серед повноважень також прописане право за згодою Держфінпослуг (не акціонерів!) організовувати продаж або реорганізацію СК.
Стурбувалися чиновники і з приводу запобігання виведенню активів із проблемних СК до введення в них тимчасових адміністрацій. Згаданий законопроект пропонує дати тимчасовому адміністраторові небанківських фінустанов право в судовому порядку домагатися визнання недійсними різних операцій СК терміном давнини від півроку до трьох років. Власне, підозру в чиновників викликають операції СК з пов'язаними особами, угоди, у яких оплата значно перевищувала реальну вартість товарів або послуг, операції з нерухомістю на безкоштовній основі та деякі інші випадки.
Страховики готові висловити свої побажання щодо заходів з виведення СК із кризової ситуації. Зокрема, деякі експерти впевнені, що керівників СК, які виявилися причетні до сумнівних операцій, що призвели компанії до кризи, варто позбавляти права в майбутньому працювати на страховому ринку.
"Такі особи ніколи більше не повинні працювати на страховому ринку, або, залежно від ступеня причетності до сумнівних операцій, протягом різних термінів, наприклад 3 або 5 років, їх варто позбавляти права займати керівні посади в СК", - вважає Олександр Завада.
Страховики - про...…
...проблеми
Олександр Завада, президент Української федерації страхування:
- Проблеми лежать на поверхні. Головна з них - це відсутність у СК активів для покриття зобов'язань. Що робити, якщо активи з компанії виведені? У такому випадку роль адміністратора буде полягати лише у вислуховуванні численних скарг.
Ми запропонували в антикризовому законопроекті надати регулятору право тимчасово вводити дозвільну процедуру розпорядження активами страхової компанії. За наявності відповідних критеріїв можна визначати СК, для яких існує загроза виведення активів. Впровадження тимчасової адміністрації може частково вирішити цю проблему. Потрібно розуміти, що ця процедура занадто повільна, але буде мати профілактичний ефект на ринку.
...завдання
Олександр Філонюк, президент Ліги страхових організацій України:
- Завдання тимчасової адміністрації полягає у визначенні фінансового стану страхової компанії, наскільки СК може виконувати зобов'язання, наскільки її ліквідні активи і сформовані резерви це дозволяють. У найскладніший період ведення бізнесу адміністраторові необхідно максимально прагматично управляти компанією, не допускати другорядних витрат, вести виплати і максимально заповнювати резерви компанії. На жаль, у Законі України "Про страхування" чітко не прописані механізми введення тимчасових адміністраторів у СК. Нам доведеться більше покладатися на розпорядження Держфінпослуг. Важко говорити про кількість СК, у яких буде введена тимчасова адміністрація, але сьогодні (30 червня. - Ред.) буде випуск тимчасових адміністраторів, це близько 15 людей, які одержать відповідний сертифікат. Будуть ще випуски. Я думаю, що приблизно 50 фахівців буде достатньо для вирішення проблеми на ринку.
Юрій Гусєв
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас