Кейнс&Кейс — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кейнс&Кейс

Казна та Політика
1153
Парламент вирішив підкинути 10 млрд грн містам, які готуються до Євро-2012. Є ризик, що вони підуть на латання "дірок" у місцевих бюджетах
Отримайте - розпишіться
Минулого тижня Верховна Рада прийняла Закон України "Про внесення змін у закони України "Про Державний бюджет на 2009 рік" і "Про Національний банк" (№4735-1 від 30.06.09 р.). Примітно, що законопроект розроблявся спільними зусиллями фракцій БЮТ і "Партії Регіонів", а за його прийняття проголосували всі політичні сили, крім НУНС.
Цим документом народні обранці зобов'язали Національний банк до кінця року направити в держбюджет прибуток за 2008 р. у розмірі 4 млрд грн., а також не менше 9,8 млрд грн. у 2009 р.
Ці кошти повинні надійти в спеціальний фонд держбюджету, після чого Міністерство фінансів розподілить їх між містами, які готуються до проведення Євро-2012. Ще частину коштів одержить Міністерство регіонального розвитку та будівництва. Відповідно до вищевказаного закону, гроші підуть на зведення і реконструкцію державних і комунальних мостів, включаючи залізнично-автомобільний мостовий перехід через Дніпро в Києві (650 млн грн.), будівництво метрополітенів у Дніпропетровську, Донецьку (500 млн грн.), Києві та Харкові. Варто відзначити, що раніше фінансування програми з підготовки до Євро-2012, яке передбачає виділення для цих цілей 4,35 млрд грн., передбачалося здійснювати за рахунок Стабілізаційного фонду бюджету.
"Кошти будуть направлені тільки на потреби Чемпіонату, їхнє використання будуть контролювати бюджетний і банківський комітети парламенту. До 31 липня ми зможемо гарантувати міжнародним організаціям, які контролюють проведення Чемпіонату, що в нас усе гаразд", - говорить Андрій Кожем’якін, народний депутат (БЮТ).
Очевидно, у ВР вирішили використати досвід президента США 1930-х років Франкліна Рузвельта, який під час Великої депресії активно користувався друкарським верстатом, щоб фінансувати будівництво мостів і доріг.
Ми в замилуванні!
У той же час Закон викликав негативну реакцію з боку Нацбанку. Зокрема, за словами Сергія Круглика, директора департаменту зовнішньоекономічних зв'язків НБУ, при підготовці документа не були проведені консультації із представниками Нацбанку.
"Невідомо, що буде цього року. Є ймовірність, що ми виявимося не в плюсі, а в мінусі", - говорить пан Круглик. А от потенційні одержувачі "парламентської допомоги" не приховують свого задоволення, що, втім, не дивно.
"За нашою інформацією, у липні місто одержить 60 млн грн., ще кілька сотень мільйонів обіцяють перерахувати з держбюджету до кінця року в рамках підготовки до Євро-2012. Загальний обсяг фінансування програми - 4,5 млрд грн.", - повідомив Микола Кмить, губернатор Львівської області. Однак експерти сумніваються, що направлені містам гроші будуть використані за призначенням.
"Знаючи, з якою швидкістю в Україні зазвичай будують дороги і тим паче метрополітен, можна припустити, що для освоєння отриманих коштів містам необхідно мінімум рік - півтора", - вважає Ільдар Газизуллін, експерт Міжнародного центру перспективних досліджень. У той же час він упевнений, що гроші регіонам виділять. "Все пройде без проблем - надрукують і виділять", - говорить експерт. На думку Валерія Асадчева, губернатора Полтавської області, екс-заступника глави бюджетного Комітету парламенту, регіони намагатимуться використати всі виділені гроші.
Однак це аж ніяк не означає, що довгобуди нарешті закінчать. "Освоїти гроші можна в будь-який термін. Наприклад, перерахувати підрядникам як аванс. Але те ж будівництво метро, по суті, - бездонна яма", - говорить пан Асадчев.
Київський слід
Цікаво, що Закон про виділення коштів містам, які повинні прийняти матчі Євро-2012, парламент прийняв дуже вчасно відносно Києва. Наприкінці червня мер Києва Леонід Черновецький скаржився Президентові України Віктору Ющенкові на відсутність у столичній скарбниці грошей на підготовку до Євро-2012. У той же час, відповідно до звіту про виконання бюджету столиці, у міській скарбниці станом на 1 червня утворилася "діра" на кілька мільярдів гривень. Іншими словами, у Києва немає грошей не тільки на підготовку до Чемпіонату Європи, але і на забезпечення насущних потреб. Наприклад, на розрахунки за тепло з "Київенерго".
У цій ситуації виділення грошей на завершення будівництва моста через Дніпро (650 млн грн.), а також на добудовування метро стало доречним. З урахуванням сформованої ситуації, цілком імовірно, що керівництво міста спробує направити "парламентську допомогу" насамперед на латання "дірок" у бюджеті. До того ж київській владі не звикати використовувати кошти, що перераховують із держбюджету, не за призначенням. Відповідно до звіту Рахункової палати, торік у такий спосіб було витрачено більше 100 млн грн., наданих у рамках субвенції на виконання функцій столиці.
Максим Каменєв
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас