Мінфін завершив викуп акцій рекапіталізованих банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін завершив викуп акцій рекапіталізованих банків

Фондовий ринок
4317
Учора Міністерство фінансів завершило викуп акцій перших трьох рекапіталізованих банків - Укргазбанку, Родовід Банку та банку "Київ". Під час другого етапу розміщення акцій Мінфін викупив 100% додемісії цінних паперів. Схема рекапіталізації передбачала, що Мінфін обмінює акції банків на облігації внутрішньої державної позики (ОВДП). Так, Укргазбанк одержав ОВДП на суму 3,1 млрд. грн. в обмін на 81,6% акцій банку, Родовід Банк - на 2,8 млрд. грн. (99,93%), а банк "Київ" - на 3,56 млрд. грн. (99,97%).
"Сьогодні (6 липня. - ред.) ми одержали ОВДП у повному обсязі", - говорить тимчасовий адміністратор Родовід Банку Сергій Щербина. Також учора були перераховані держоблігації і на рахунки Укргазбанку, про що повідомив тимчасовий адміністратор цієї фінустанови Олександр Соколов. У банк "Київ" облігації були заведені ще раніше. "Ми одержали ОВДП ще в минулу п'ятницю (3 липня. - ред.)", - розповів тимчасовий адміністратор банку "Київ" Віктор Мироненко.
Далі банки зарахують усі отримані від Мінфіну ОВДП у статутний капітал, після чого проведуть процедуру збільшення і реєстрації капіталу. За оцінками тимчасових адміністраторів, цей процес може зайняти близько тижня. Після проходження всіх процедур ОВДП будуть пред'явлені на викуп Національному банку.
Нагадаємо, що Нацбанк повинен викуповувати пред'явлені від рекапіталізованих банків ОВДП протягом 5 робочих днів. Тому у фінустановах сподіваються, що "живі" гроші вони зможуть одержати вже на наступному тижні.
З моменту одержання грошей банки планують почати виплату депозитів вкладникам, одночасно формуючи наглядову раду і правління банку. Режим тимчасової адміністрації з банків може бути знято уже через тиждень після одержання грошей. "Після приходу в банк "живих" грошей від НБУ почнемо розраховуватися із вкладниками, паралельно я сформую наглядову раду і правління банку із представлених Кабміном кандидатур", - говорить Віктор Мироненко.
Як раніше повідомлялося на посаді голів правління банків розглядаються кандидатури їх тимчасових адміністраторів: Родовід Банку - Сергія Щербини банку "Київ" - Віктора Мироненка. На посаду керівника Укргазбанку може бути призначений Олександр Морозов, який очолював Ощадбанк в 2005-2007 роках.
Леся Войтицька
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас