Фермерів розмістять на ринках — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фермерів розмістять на ринках

Аграрний ринок
900
Наступного року тіньовий ринок торгівлі сільгосппродукції повинен скоротитися як мінімум на 20-30%. Такий ефект, вважають в уряді, принесе Закон "Про оптові ринки сільськогосподарської продукції", прийнятий парламентом минулого сесійного тижня. Наявність великого оптового ринку, де будуть реалізовуватися продукти безпосередньо від виробників, повинна підсилити конкуренцію і, як результат, вирівняти ціни на продовольство в різних регіонах країни.
Відповідно до документа статус оптового ринку торгівлі сільгосппродукцією (ОРСП) на конкурсній основі може одержати будь-яка юридична особа, що подасть у місцеве управління Мінагрополітики відповідну заяву і бізнес-план. За якими принципами із претендентів будуть відбирати переможців, закон не уточнює. Очевидно лише, що одержання статусу офіційного оптового ринку надасть його власникові досить привабливі перспективи.
Такий ринок може розраховувати на всебічну, у тому числі і фінансову, підтримку як від уряду, так і від місцевих органів влади. Зокрема, на період його становлення (до семи років) бюджет може виділяти кошти на створення інфраструктури. Крім цього, Кабмін або місцеві органи влади можуть надати оптовим ринкам податкові пільги або встановити спеціальний режим оподатковування. Крім того, під їхнє створення повинні виділятися земельні ділянки, які можуть вилучатися із приватної власності за мотивами суспільної потреби.
Закон також стимулює аграріїв користуватися послугами оптових ринків: він обумовлює можливість компенсації їм з держбюджету витрат на зберігання і складування сільгосппродукції в межах інфраструктури ОРСП. Зазначена преференція розрахована на семирічний період з моменту відкриття ринку.
"Зараз багатьом виробникам вигідно продавати товар прямо з поля і одержувати за це готівку. Але якщо ціна, яку фермер виручить на ринку, з урахуванням сплати всіх офіційних податків і зборів буде вищою, то, звичайно, він скористається послугами ринку", - вважає керівник аналітичного відділу консалтингового агентства ААА Марія Колесник.
Вигідно буде купувати продукти на таких ринках і оптовикам, тому що законом передбачений посилений контроль над якістю реалізованої там продукції.
За словами комерційного директора "О'КЕЙ Україна" Андрія Мінєєва, мережеві рітейлори готові скуповуватися на таких ринках, тільки якщо перевага в ціні буде порівняна з витратами на логістику. "Оптовий ринок може стати альтернативним каналом поставок, оскільки мережі нерідко відчувають дефіцит сільгосппродукції або перебої в логістиці існуючих постачальників", - уточнює він.
На думку заступника директора із зовнішніх зв'язків найбільшого оптового ринку в Україні - львівського ТОВ "Шувар" - Клавдії Гордієнко, найбільший ефект новація принесе у випадку появи спеціалізації в кожного ринку.
"Приміром, ОРСП у Львові буде орієнтований на підготовку товарів до експорту, у Херсоні або Одесі - на поставку в інші регіони продуктів, які вирощуються саме в південних областях. Нинішні дрібні базари і посередники виконати ці завдання не в змозі", - відзначає вона.
"Для того щоб ринок був цікавий виробникам, вони повинні одержати можливість продати свій товар дорожче, ніж реалізують зараз із поля або ферми", - вважає директор компанії "Проагро" Микола Верницький. Оптові ринки саме і зможуть упоратися із цим завданням.
"Якщо сьогодні у Львові картопля продається, скажімо, по 1,7 грн., а в Донецьку - по 4 грн. за кг, то, одержавши інформацію про цінову ситуацію в регіонах, наш фермер може відправитися туди і продавати її по 3,2 грн. Покупець при цьому одержить ціну нижчу, продавець теж не залишиться в накладі. Таким чином, по країні ціни зможуть вирівнятися", - вважає пані Гордієнко.
Сьогодні привабливим цей закон є з погляду відкриття нових корупційних лазівок. Наближені до місцевих чиновників підприємства зможуть одержати більше, ніж право на істотні податкові пільги. Причому не тільки для того, щоб розвивати ринок, для чого, власне, і передбачені преференції. Згадати хоча б практику масового ухилення від податків підприємствами, що не мають нічого спільного з виробництвом інноваційної продукції, які одержували пільги, реєструючись як технопарки.
Не менш привабливою є і перспектива виділення великих земельних ділянок у бажаному районі. Домовившись із місцевою владою, їх можна буде одержати під ринок і супутню інфраструктуру, навіть якщо земля перебуває в приватній власності, мотивуючи це суспільною потребою.
Олексій Набожняк
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас