Економіка ввійшла в провал — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економіка ввійшла в провал

10009
Держкомстат нарешті оприлюднив показники розвитку вітчизняної економіки в I кварталі 2009 р. Його дані не перевершили песимістичних прогнозів економістів - реальний обсяг ВВП знизився порівняно із січнем-березнем минулого року на 20,3%. Проте цей показник виявився найгіршим у Європі.
Офіційна інформація про стан економіки з'явилася цього року вперше. У лютому уряд відмовився від оперативного розрахунку динаміки ВВП за підсумками місяця, заявивши про намір перейти на щоквартальну статистику. Однак дані, оприлюднення яких очікувалося ще в середині травня, з'явилися лише на початку липня. Не виключено, що інформація про стан економіки і далі залишалася б таємницею за сімома печатками, якби не наполегливе бажання Кабміну позичити грошей за кордоном.
"Публікація звітності збіглася із прибуттям у Київ глави місії МВФ. Дані щодо ВВП, як раніше заявляли представники Фонду, потрібні були кредиторам для внесення виправлень у програму співробітництва з Україною", - пояснюють аналітики компанії "Ренесанс Капітал".
Офіційна статистика виявилася кращою від раніше озвучених прогнозів. У НБУ очікували падіння ВВП на 30,1%, у Секретаріаті Президента - на 23-25%. У цьому ж діапазоні були і прогнози незалежних експертів.
"При такому різкому скороченні обсягів продажів в основних галузях, що формують структуру ВВП, практично всі фахівці говорили про падіння на рівні 20-25%. Однак з урахуванням тіньової частини української економіки реальне падіння ВВП може бути навіть трохи нижчим від офіційного показника - у діапазоні 15-20%", - розповів начальник відділу секторної аналітики ДК ТЕКТ Дмитро Томашевський.
Найбільш сильний спад за підсумками кварталу був зафіксований в обробних виробництвах (мінус 36,5%), що пов'язано зі зменшенням попиту на продукцію вітчизняних металургійних компаній на світових ринках, будівництві (мінус 54,1%), а також виробництві та розподілі електроенергії, газу і води (мінус 19,3%).
"Обсяги будівництва знижувалися через неприступність позикових коштів як для самих будівельників, так і для покупців нерухомості. Що стосується важкої промисловості, то вона орієнтована в першу чергу на експорт, тому більше від інших галузей постраждала від погіршення світової кон'юнктури", - констатував аналітик інвестиційної компанії Phoenix Capital Андрій Нестерук.
Єдиною галуззю, що показала позитивний результат, виявилося сільське господарство (зростання 1,3%).
"Найменші показники падіння продемонстрував і сектор послуг, кризові явища в якому проявляються із затримкою. Фактор вилучених депозитів також згладжував ефект кризи, стимулюючи споживання", - відзначає Ірина Піонтковська, економіст ІК "Трійка Діалог Україна".
"Найменше падіння зачепило і галузі, пов'язані з виробництвом товарів для населення. Незважаючи на зниження купівельного попиту, громадяни не можуть відмовитися від споживання товарів першої необхідності", - доповнила колегу аналітик ІФ "Інтерфон" Вікторія Кернеш.
До слова, темпи падіння приватного споживання, що є однією з основних складових ВВП, виявилися досить помірними (мінус 11,6% у річному вирахуванні) порівняно з показниками падіння економіки в цілому. Швидше за все, цей показник і надалі продовжить помітно відставати від динаміки падіння ВВП. Приватне споживання і далі буде підживлюватися за рахунок депозитів, вилучених з банківської системи, а також очікуваних соціальних уливань.
"Уряд не може ні скоротити зарплати працівникам державного сектора, ні знизити рівень соціальної допомоги і пенсій напередодні президентських виборів", - вважають експерти ING Банку.
Державне споживання залишилося практично єдиним компонентом ВВП, що демонстрував зростання у січні-березні 2009 р. Позитивна динаміка підтримувалася, з одного боку, небажанням Кабміну скорочувати соціальні програми, з іншого боку - необхідністю вкладати кошти в підготовку до Євро-2012.
"Найбільшою мірою від кризи постраждали інвестиції, які зменшилися в I кварталі на 54,1% (у річному вирахуванні). Таке падіння обумовлене скороченням доходів, викликаним зниженням попиту на продукцію компаній як на внутрішньому, так і на зовнішніх ринках, а також низькою ймовірністю одержання нових кредитів", - відзначає начальник відділу аналізу фінансових ринків ING Банку Олександр Печеріцин.
Хоча даних за квітень-червень доведеться очікувати ще не один місяць, за оцінками експертів, ситуація в економіці за цей період фактично не змінилася. "У другому і третьому кварталах ми побачимо ті ж цифри падіння ВВП близько 20% (у річному вирахуванні). Позитивні тенденції в економіці почнуть простежуватися лише під кінець року. Причому однією з найбільш вагомих причин, що сприяють уповільненню стрімкого обвалу ВВП до 5-7%, може стати низька порівняльна база (за підсумками IV кварталу 2008 р. спад ВВП склав 8%. - ред.)", - упевнений аналітик ІГ "Сократ" Михайло Сальников.
Деякі експерти оцінюють ситуацію більш оптимістично. Ще одним фактором, здатним підстьобнути українську економіку, називають поліпшення кон'юнктури на зовнішніх ринках під кінець року.
"Зростання попиту на сталь на світовому ринку може відбутися в четвертому кварталі 2009 р., а внутрішнє споживання буде обмежено невисокими доходами і відсутністю широкого доступу до банківських кредитів. Тому ми очікуємо падіння ВВП у другому кварталі на 21,2%, за результатами року - на 14,6%", - підкреслив Олександр Печеріцин. Навіть нинішній лідер - сільське господарство - ризикує вийти до кінця 2009 р. у мінус.
"Падіння сільського господарства за результатами року буде неминучим через скорочення врожаю зернових з торішніх 53 млн т до 42-43 млн т", - прогнозує Андрій Нестерук. Такий сценарій розвитку подій загрожує серйозними недонадходженнями в держбюджет, дефіцит якого, за деякими оцінками, може досягти 7-8%.
Петро Ручников
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас