Особливості національного нафтогазовидобування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Особливості національного нафтогазовидобування

Енергетика
2354
"Приват" продовжує монополізувати ринок видобутку нафти і газу. Недавно з ініціативи підконтрольної цій бізнес-групі компанії "Укрнафта" суд першої інстанції визнав недійсними торги, на яких вона купила за 0,5 млрд. грн. ліцензії на експлуатацію Гаркушенської та Ілемківської нафтогазових ділянок.
Якщо це рішення служителів Феміди залишиться в силі, структури Ігоря Коломойського одержать можливість значно менше заплатити за права на розробку цих родовищ.
Спецдозволи на геологічне вивчення і дослідно-промислову розробку Гаркушенської (Полтавська обл.) та Ілемківської (Івано-Франківська обл.) нафтогазоносних ділянок були продані два роки тому на торгах Мінприроди. Тоді переможцем конкурсу із продажу ліцензій на експлуатацію цих ділянок стала "Укрнафта", що запропонувала за лоти в цілому 458,376 млн. грн. Проте найбільша видобувна компанія України, контрольована групою "Приват", дотепер так і не стала повноправним власником цих ліцензій. Буквально відразу ж після проведення торгів "Укрнафта" направила всі свої зусилля на те, щоб визнати підсумки цих аукціонів нелегітимними.
У рамках реалізації цього завдання "Укрнафта" ще у вересні 2007 року отримала рішення Господарського суду Києва, що заборонив Мінприроди і операторові торгів ТОВ "Мультисервіс" укладати договори продажу цих спецдозволів. Але "Мультисервіс" і профільне міністерство почали заперечувати це рішення. В остаточному підсумку спроби виявилися безуспішними: вердикт Госпсуду Києва набув чинності півроку тому, після того як вища судова інстанція України - Верховний Суд - підтвердила його законність.
Після цієї проміжної перемоги "Укрнафта" розпочала реалізацію свого основного завдання: скасування результатів торгів, на яких були продані Гаркушенський та Ілемківський майданчики. Місяць тому Госпсуд Києва задовольнив цей позов. За даними джерел "k:", недавно Мінприроди звернулося в суд з вимогою скасувати це рішення суду. Але буквально два тижні тому, 15 червня, Київський апеляційний госпсуд залишив цей позов без розгляду. Але можна не сумніватися, що Мінприроди спробує відновити статус-кво, визнавши результати продажів ліцензій законними.
Якщо врахувати, що "Укрнафта" стала власником Ілемківської та Гаркушенської ділянок, її намір заперечити результати цих торгів виглядає дивним. Але в такій стратегії є певна логіка. Адже "Укрнафта" запропонувала надзвичайні гроші за ліцензії на розробку цих ділянок лише для того, щоб їх не отримали опоненти.
"Ми зробили все можливе, щоб родовища залишилися у власності держави, а не пішли в приватні руки за значно заниженими цінами. Це була гостра потреба: є такий прийом у юридичній практиці - необхідність зробити певну дію, щоб уникнути серйозніших негативних наслідків. Тепер ми розраховуємо на те, що результати торгів будуть скасовані й аукціони будуть проведені знову без підставних структур, що грають на користь чиновників Мінприроди", - заявляв на той час глава юридичного управління "Укрнафти" В'ячеслав Карташов. За його словами, ліцензії на розробку родовищ продавалися задешево завдяки тому, що тодішні умови конкурсів передбачали втрату права на одержання ліцензії, якщо переможець торгів не внесе всю необхідну суму протягом місяця. У підсумку переможцем аукціону оголошувався наступний учасник, що запропонував найбільшу суму.
Ця схема була реалізована на практиці в середині 2007 року при продажі Ржавицької газової ділянки (Харківська обл.). Тоді вона була продана за 40 млн. грн. маловідомій компанії "Дельта-сервіс", але згодом вона відмовилася від оплати лота, через що переможцем торгів став наступний учасник: наближена до тодішнього керівництва Мінприроди компанія "Алдеа Україна", що запропонувала за нього всього лише 1,624 млн. грн.
Як стверджували представники "Укрнафти", приблизно за такою ж схемою планувалося продати Гаркушенську та Ілемківську ділянки. Тоді під час аукціонів київське маловідоме підприємство ТОВ "Продуктсервіс" запропонувало за ліцензію на розробку Гаркушенської ділянки 210,003 млн. грн., а за "Ілемківку" - 250,029 млн. грн. Якби згодом "Продуктсервіс" відмовився від придбання лотів, власником спецдозволів на розробку двох цих ділянок стало б близьке до екс-заступника глави Мінпаливенерго Юлія Іоффе підприємство ТОВ "ДВ нафтогазовидобувна компанія", що було готове заплатити за Гаркушенську ділянку 4,023 млн. грн., а за Ілемківську - не набагато більше 8 млн. грн. Реалізувати план не вийшло, тому що наприкінці тодішніх торгів "Укрнафта" запропонувала за ці лоти на кілька тисяч гривень більше "Продуктсервісу". Через деякий час "Укрнафта" звернулася в суд з вимогою анулювати підсумки цих конкурсів.
Зараз суд задовольнив вимогу "Укрнафти". Якщо найближчим часом Мінприроди не вдасться заперечити це рішення у вищих судових інстанціях, спецдозволи на "Ілемківку" та "Гаркушенку" знову будуть виставлені на продаж. Очевидно, що при такому розкладі "Укрнафта" буде мати гарні шанси на купівлю цих нафтогазоносних ділянок, адже відповідно до правил проведення аукціонів виключається можливість "штучного завищення ціни" (якщо переможець торгів відмовляється від оплати дозволу, їхні результати анулюються).
При цьому з великою часткою ймовірності можна припустити, що Ілемківська і Гаркушенська ділянки будуть продані недорого, адже "Укрнафта" на тодішньому аукціоні була готова заплатити за ці ділянки в цілому близько 20 млн. грн. Тоді як сумарна вартість запасів цих родовищ, за даними "k:", становить не менше 296 млн. грн.
Юрій Савченко
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас