До 7 вересня СОТ не буде вводити санкції проти України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

До 7 вересня СОТ не буде вводити санкції проти України

Казна та Політика
544
До 7 вересня цього року країни-члени СОТ не будуть уводити відповідні санкції відносно України у зв'язку з дією 13- процентної надбавки до ставок ввізних мит при імпорті холодильників і автомобілів.
Як передає кореспондент УНІАН, про це заявив журналістам заступник міністра економіки України Валерій П’ятницький.
Він уточнив, що 24-25 червня на Комітеті СОТ з питань обмежень, що вводяться в інтересах платіжного балансу, була розглянута введена Україною 13-процентна надбавка до імпортного мита тільки на холодильники та автомобілі. "Предметом розгляду на комітеті була 13-процентна надбавка стосовно холодильників і автомобілів, і свої рекомендації комітет СОТ давав саме по цій ситуації, без урахування рішення Конституційного суду від 23 червня. Якщо ж комітет СОТ з платіжного балансу захоче розглядати рішення Конституційного суду України від 23 червня, то це окрема ситуація", - пояснив П’ятницький.
Він відзначив, що під час розгляду питання про 13-процентну надбавку до імпортного мита на холодильники та автомобілі комітет СОТ погодився з тим, що дана надбавка буде скасована Україною не пізніше 7 вересня цього року.
За словами П’ятницького, рішенню про можливе введення проти України відповідних санкцій у зв'язку з поновленням дії 13-процентної надбавки, згідно з рішенням КС, повинен передувати розгляд даного питання членами СОТ протягом 4 місяців. "У нас же до закінчення терміну дії 13-процентної надбавки до імпортного мита залишилося всього 2 місяці, до того ж є формальне рішення Кабміну скасувати ці заходи якомога швидше. Або ж припустити, що 13-процентна надбавка буде діяти і після 7 вересня, тоді дійсно стосовно України можуть бути введені відповідні санкції з боку членів СОТ, але ми будемо намагатися, щоб цього не відбулося", - підкреслив заступник міністра.
Відповідаючи на запитання про те, діє чи 13-процентна надбавка до імпортного мита сьогодні, П’ятницький рекомендував звернутися в Митну службу України.
При цьому він вважає, що рішення КС від 23 червня не скасовує постанови Кабміну від 18 березня цього року про скасування 13-процентної надбавки до ставок ввізних мит при імпорті всіх товарів, крім холодильників і автомобілів. "Рішення КС стосується тільки конституційності або не конституційності тієї норми законодавства, яка вводила певні права для Кабінету міністрів", - сказав заступник міністра.
Як повідомляв УНІАН, 20 лютого 2009 року Президент України Віктор Ющенко підписав Закон України № 923-VІ "Про внесення змін у деякі закони України з метою поліпшення стану платіжного балансу України у зв'язку зі світовою фінансовою кризою". Законом передбачалося введення терміном на шість місяців тимчасової надбавки в розмірі 13% до діючих ставок ввізного мита.
Даним законом Кабінету міністрів надається право зменшувати (скасовувати) розмір тимчасової надбавки до діючих ставок ввізного мита, а також продовжувати застосування тимчасової процедури шляхом прийняття урядом відповідного рішення.
Конституційний Суд своїм рішенням від 23 червня 2009 року визнав неконституційними норми законодавства, згідно з якими Кабінет міністрів може ухвалювати рішення щодо продовження процедури застосування, зменшення розміру, скасування тимчасової надбавки до діючих ставок ввізного мита на деякі товари.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас