Британія взялась за голову — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Британія взялась за голову

Казна та Політика
679
Голова найбільшого у світі банку за розміром активів Royal Bank of Scotland відмовився від багатомільйонного бонусу. Топ-менеджер банку, 70% якого належить британському уряду, прийняв це рішення на тлі невдоволення Єврокомісії антикризовими заходами в британській банківській системі.
Генеральний директор найбільшого у світі банку за загальними активами ($3,5 трлн) - британського Royal Bank of Scotland (RBS) - Стівен Хестер прийняв рішення відмовитися від частини багатомільйонного бонусу. Хестер вирішив на два роки відкласти виконання опціону на продаж акцій RBS на 3,4 млн англійських фунтів. Загальний обсяг компенсаційного пакета пана Хестера становить 9,7 млн фунтів. За неофіційними даними британських ЗМІ, голова RBS, який на 70% належить уряду Великобританії, прийняв це рішення під натиском акціонерів.
Рішення топ-менеджера найбільшого у світі банку, який одночасно є й одним із найпроблемніших (RBS, за даними The Banker, став найбільш збитковим банком світу за підсумками 2008 року, втративши $59,3 млрд), було прийнято на тлі зростаючого тиску на британські банки в цілому. У минулий вівторок увечері голова управління ЄС з антимонопольної політики Нелі Крус заявила в Лондоні, що Єврокомісія зверне особливу увагу на британський банківський сектор, у якому необхідно активізувати антикризові реформи. Як повідомила пані Крус, "з моменту краху Lehman Brothers у вересні 2008 року британський фінансовий сектор за наявності двох банків, що показують найгірші результати в Європі, нагромадив збитки в розмірі 250 млрд фунтів, що набагато перевершує обсяги отриманого свіжого капіталу". Єврокомісар повідомила, що "висока ймовірність того, що Lloyds і RBS доведеться розлучитися із частиною своїх активів", і пообіцяла "активно працювати по цьому питанню із британським урядом", натякнувши на швидкий примусовий продаж частини активів RBS і Lloyds. Уже вчора Financial Times повідомила, що покупцями роздрібних активів RBS в Азії можуть стати британський Standard Chartered і австралійський ANZ.
Британський уряд увійшов у капітал другого за розміром банку країни Royal Bank of Scotland і найбільшого іпотечного банку Lloyds Banking Group наприкінці минулого року, вклавши в них у цілому 37 млрд фунтів. Часткова націоналізація двох великих банків викликала негативну реакцію інвесторів - з жовтня минулого року по теперішній час акції Lloyds Banking Group і RBS упали в ціні на 53% і 40% відповідно. "Втручання держави врятувало ці два банки і допомогло британській фінансовій системі, але не поліпшило фінансового стану Lloyds і RBS", - вважає старший викладач банківської справи бізнес-школи Манчестера професор Ісмаїл Ертюрк.
Реформа британського банківського сектору може не обмежитися одним продажем активів в RBS і Lloyds: на ринку з'явилася неофіційна інформація про те, що раду директорів Lloyds може очолити екс-глава ради директорів Citigroup сер Уін Бішофф, що має багатий досвід антикризового управління проблемною фінансовою корпорацією, що одержала велику держдопомогу.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас