Бюджетний недобір — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бюджетний недобір

Казна та Політика
1127
Уряд продовжує приховувати реальні показники виконання доходів державного бюджету. Держказначейство вчора повідомило про виконання планів I півріччя - у бюджет надійшло майже 72 млрд грн. Однак, за даними Комерсант-Україна, спочатку план був на 8,8 млрд грн більшим, а тому фактичне невиконання доходів бюджету перевищує 10%. Для експертів очевидно подальше зниження податкових надходжень, як і те, що уряд продовжить приховувати бюджетні проблеми.
В I півріччі в загальний фонд бюджету надійшло 71,918 млрд грн, або 100% плану, повідомили вчора в Держказначействі. Лише завдяки перевищенню плану доходів спецфонду на 20,5% (надійшло 18,547 млрд грн) номінально держбюджет був перевиконаний - на 3,6%. Чи виконані плани на червень, казначейство не повідомило, оприлюднивши лише доходи загального (9,423 млрд грн) і спеціального (1,830 млрд грн) фондів.
Як стало відомо, бюджетні плани в Кабміні були занижені до рівня фактичних доходів. Початкове завдання по загальному фонду на I півріччя становило 80,721 млрд грн (недобір - 8,804 млрд грн), на червень - 14,211 млрд грн (недобір - 4,789 млрд грн, майже половина загальної суми). Таким чином, загальний фонд у ці періоди не був виконаний на 10,91% і 20,82%.
Обсяги падіння податкових платежів у порівнянні з аналогічними періодами 2008 року ще більші. Якщо в січні-травні зібрано на 12,1% менше, ніж торік, то в I півріччі - уже на 13,8%. Падіння податкових платежів у червні відносно червня минулого року склало 23,9%, а до початкового плану - 33,7%. При цьому в червні в загальний фонд було зібрано менше, ніж у будь-який з місяців з лютого по травень (у січні - 9,07 млрд грн).
Як повідомили в Державній податковій адміністрації (ДПАУ) і Держмитниці, відомства в червні перевиконали плани на 0,1%, зібравши податків на 6,65 млрд грн і 5 млрд грн відповідно. З них відшкодовано ПДВ на суму 3,496 млрд грн.
У Держмитниці виконання плану пояснили невеликою активізацією імпорту, а в ДПАУ - перевиконанням бюджетного розкладу по всіх податках, крім ПДВ. Так, податку на прибуток зібрано 1,2 млрд грн (+83 млн грн). "'Київстар' виплатив дивіденди в розмірі 240 млн грн, а компанії 'Arcelormittal-Кривий Ріг' ми відшкодували ПДВ, і вони із цієї суми сплатили частину податку на прибуток", - розповіли в ДПАУ. За рахунок підвищення акцизу на тютюн отримано 316 млн грн (усього - 1,236 млрд грн).
На думку експертів, приховання бюджетної інформації підтверджує наявність проблем у даній сфері. За словами гендиректора Інституту бюджету і соціально-економічних досліджень Ірини Щербини, бюджет не може перевиконуватися на тлі падіння виробництва у всіх галузях. "Спостерігається деяке пожвавлення в банківському секторі за рахунок зменшення відтоку вкладів, але однаково до кінця 2009-го-середини 2010 року кредитування юридичних осіб не стабілізується", - говорить Щербина. Маніпулювати бюджетом тривалий час не вдасться, тому що з кожним місяцем сума недофінансування збільшується, вважає директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин. "Бізнес не одержує відшкодування ПДВ, залишається без обігових коштів, а з підприємств ще й вимагають авансові платежі", - відзначає він.
Керівник податкового комітету Європейської бізнес-асоціації, голова податково-юридичної практики компанії Ernst & Young Володимир Котенко звертає увагу на те, що в ДПАУ, перш ніж відшкодувати підприємствам ПДВ, часто вимагають передоплати податку на прибуток, а також погрожують перевірками підприємств із недостатнім фіскальним навантаженням. "Почастішали випадки відмови приймати декларації по прибутку зі збитками і по ПДВ - через великі суми відшкодування", - говорить він. Котенко не очікує від платників зростання податкових відрахувань в умовах падіння обсягів виробництва, продажів і кредитування.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас