ГМО помітять з вересня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ГМО помітять з вересня

Казна та Політика
563
Продукти-мутанти тепер повинні стояти на окремих полицях і коштувати набагато дешевше від натуральних. У середу ввечері Кабмін таки вирішив не переносити строки введення маркування товарів, що містять генетично модифіковані організми (ГМО) з 1 липня на 1 січня 2010 року, повідомили нам у прес-службі уряду.
Перший віце-президент Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко уточнила "Сьогодні", що в документ внесена лише одна зміна: рівень припустимого вмісту ГМО підвищено з 0,1% до 0,9%, як це прийнято в Європі. Як роз'яснила п. Тимочко, вважається, що такий відсоток може бути "ненавмисним забрудненням" і безпечний для людини.
"До 2010 року встановлений перехідний період: до 1 вересня кожний виробник повинен маркувати на наявність ГМО не менше 20% продукції, до 1 жовтня - 50%, до 1 січня 2010 р. - 100% продукції, - говорить Тимочко. - Постанова вимагає, щоб слова "Містить ХХ% ГМО" були написані таким же шрифтом і кеглем, що й назва продукту, наприклад "Сир", якщо ГМО немає - маркування про його відсутність є добровільним. Також продукти із ГМО повинні стояти на окремих полицях і коштувати набагато дешевше, ніж натуральні. Що стосується імпортної продукції, то в Європі вона вся маркується на вміст ГМО. Якщо на етикетці товару, що поставляється в Україну, напису "Містить ГМО" нема, а фактично ГМО там є, виробник зобов'язаний наклеїти додаткові ярлички "Містить ГМО". Інакше товар не допустять до реалізації в Україні".
Виробники поки в здивуванні. "Цей документ не можна виконати, у нас немає такої кількості лабораторій для перевірок, їх лише чотири на всю країну", - переконували "Сьогодні" в Асоціації "Укрм’ясо". Головний технолог торговельної марки, що випускає пельмені та інші напівфабрикати, Тетяна Костриця також вважає постанову передчасною, але стверджує, що в їхній фірмі перевіряють на ГМО всю вихідну сировину, тому маркувати нічого не збираються і перевірок не бояться.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас