Чиновники Білого дому відзвітували про доходи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чиновники Білого дому відзвітували про доходи

Казна та Політика
259
Білий дім оприлюднив дані про зарплату всіх співробітників адміністрації президента - уперше з тих пір, як Барак Обама заморозив зарплати найбільш високопоставлених чиновників. Звіт дозволяє довідатися, хто в Білому домі працює просто за ідею.
Білий дім оприлюднив інформацію про зарплату всіх співробітників адміністрації президента - від секретарів до перших радників Барака Обами. Ці відомості містяться у звіті про заробітні плати співробітників, який Білий дім щорічно подає в конгрес. Звіт, який був опублікований на сайті адміністрації президента, дозволяє всім охочим заглянути в кишені радників президента і довідатися, хто в Білому домі працює безкоштовно, а хто одержує більше за всі.
Доповідь Білого дому містить дані про 487 співробітників адміністрації президента. Зарплати співробітників починаються з 36 тисяч доларів на рік - стільки одержують, приміром, секретарі і співробітники прес-служби Білого дому. Зарплати більшості співробітників молодшої ланки не перевищують $55 тис. на рік. Більше $100 тис. на рік одержують 122 співробітника Обами.
Найвищий рівень зарплати в Білому домі - $172 тис. Таку зарплату щорічно одержують тільки 22 людини. Серед них - 28-річний спічрайтер президента США Джон Фавро, голова апарату президента Рам Еммануель, старші радники Барака Обами Девід Аксельрод і Валері Джаррет і радник президента з питань національної безпеки генерал Джим Джонс.
Найближчі радники Барака Обами значно втратили в заробітній платі після того, як перебралися у Вашингтон із Чикаго. Як пише Chicago Tribune, до того, як очолити апарат президента, Рам Еммануель одержував $174 тис. на рік за роботу в палаті представників конгресу США. Зараз його зарплата становить $172,2 тис.
Старший радник президента США Валері Джаррет зараз одержує стільки ж, скільки й Еммануель. До переїзду у Вашингтон Джаррет працювала в компанії із продажу нерухомості Habitat і одержувала $550 тис. на рік (за даними на 2008 р.).
Ще один старший радник президента - Девід Аксельрод - в 2008 р. заробив близько $1,5 млн, працюючи політконсультантом у двох чиказьких компаніях. Зараз він також одержує $172,2 тис. доларів на рік.
Тільки одна людина в Білому домі за винятком самого Обами одержує більше. Це старший радник з питань державної політики в сфері охорони здоров'я Девід Маркоцци. Згідно зі звітом, він одержує $192,9 тис. на рік. Однак офіційно Маркоции є співробітником міністерства охорони здоров'я і зарплату йому нараховує не Білий дім.
Білий дім також не платить зарплату старшому радникові з питань кадрів Майклу Уоррену і Патрісії Макгінніс, зазначеній в доповіді як "радник президента". Згідно зі звітом, за свою роботу в Білому домі вони не одержують ні цента.
За даними Білого дому, зарплати найбільш високооплачуваних співробітників адміністрації президента не перевищують $200 тис. Нагадаємо, що під час передвиборної компанії Барак Обама обіцяв не підвищувати прибуткового податку для тих, хто одержує менше $250 тис. на рік.
Відзначимо також, що нинішній звіт Білого дому є першим з тих пір, як Барак Обама заморозив зарплати високопоставлених чиновників, що одержують більше $100 тис. на рік, - число таких перевищує 100 людей. Про це він оголосив у перший же день на посаді президента, під час зборів співробітників для присяги.
"У цей важкий для економіки час кризи американські сім'ї затягують ремені. Так само слід зробити і Вашингтону", - заявив він персоналу, що зібрався. За словами Обами, згода співробітників прийняти обмеження символізує про їхню відданість державній службі.
Заробітна плата самого Обами у звіті Білого дому не наводиться. За даними газети Financial Times, Обама одержує $400 тис. на рік. У рейтингу найбільш високооплачуваних лідерів країн великої вісімки, складеному виданням в 2009 р., президент США зайняв 1-е місце. У першу трійку також увійшли прем'єр-міністр Ірландії Браян Коуен ($326 тис.) і президент Франції Ніколя Саркозі ($304 тис.). Президент Росії Дмитро Медведєв із зарплатою $94 тис. зайняв у рейтингу останнє місце.
Найбільш високооплачуваним політичним лідером у світі вважається прем'єр-міністр Сингапуру Лі Сянь Лун. Його зарплата становить $2-2,5 млн на рік. А менше за всіх серед голів держав одержує президент Афганістану Хамід Карзай. За офіційними даними, його зарплата не перевищує $500 на місяць.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас