Ощадбанк зарядиться енергією — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ощадбанк зарядиться енергією

Енергетика
931
Уряд запропонував підприємствам комунальної теплоенергетики чергову схему погашення заборгованості за природний газ, спожитий у минулому опалювальному сезоні. Для цього Кабмін готовий видати теплокомуненерго держгарантії на залучення кредитів Ощадбанку на 3,8 млрд грн. Цей механізм збільшить проблеми галузі, побоюються комунальники.
Учора Кабінет міністрів оприлюднив постанову №644 від 22 червня, якою затвердив порядок надання державних гарантій підприємствам комунальної теплоенергетики (ТКЕ) на залучення кредитів Ощадбанку на суму 3,8 млрд грн для погашення заборгованості за спожитий в 2008-2009 роках природний газ. Отримані кошти НАК "Нафтогаз України" зобов'язане направити на накачування природного газу в ПСГ. Погашати кредити підприємства ТКЕ будуть через свої поточні рахунки в Ощадбанку. На ці рахунки зі спеціальним режимом використання повинна надходити плата за теплову енергію для розрахунків за спожитий газ.
Для одержання держгарантій ТКЕ повинні укласти з Мінфіном договори, згідно з якими комунальні підприємства оплатять одержання держгарантій; видатки бюджету, які можуть виникнути у випадку виконання державою гарантійних зобов'язань; пеню за кожний день прострочення виплат. В Ощадбанку відмовилися повідомити умови кредитування: "Ми всього лише банк, що обслуговує рахунки комунальних підприємств, і не є генератором ідеї. Подробиці умов надання держгарантій, імовірно, знають у НАК 'Нафтогаз України'". Але і в "Нафтогазі" не змогли назвати ставку, строки і тип застави за кредитом. "Ми також поки не володіємо інформацією.
Про ефективність запропонованої схеми можна буде судити, коли ТКЕ розрахуються з нами за газ", - відзначив прес-секретар НАК Валентин Землянський.
Це вже друга схема, розроблена урядом для погашення боргу за газ у розмірі 3,746 млрд грн за підсумками опалювального сезону. Наприкінці квітня Кабмін постановою №392 доручив місцевим органам влади в триденний термін оформити зобов'язання щодо банківських кредитів простими векселями зі строком погашення до трьох років. Кредити також планувалося погашати за рахунок держбюджету - Мінфін зобов'язаний був передбачити такі видатки в 2010-2012 роках. "Реалізувати цю схему не вдалося, оскільки тоді Ощадбанк просив у нас гарантії.
Ми запропонували видати нам кредити під заборгованість держави з виплати різниці в тарифах за природний газ. Тільки ТКЕ нашого міста держава винна близько 80 млн грн. Але Ощадбанк ця пропозиція не зацікавила", - сказав мер Луганська Сергій Кравченко.
Комунальні енергетики вважають ініціативу Кабміну неефективною. "У момент сплати споживачами грошей за комунальні послуги відсоток цих коштів автоматично буде перераховуватися на спецрахунок і направлятися на оплату газу. Цей відсоток визначений у розмірі спожитих енергоносіїв. На практиці - 50-60%. Це означає, що на погашення кредиту, і тим більше процентної ставки, коштів у нас не залишиться", - впевнений директор кіровоградського ТКЕ Володимир Куликов. "На початку опалювального сезону багато теплоенергетиків взяли кредити. Але Ощадбанк тоді не кредитував, і ми набрали позик у комерційних банках. Тепер нас зобов'язують у найкоротший термін перейти в Ощадбанк. Інакше, як заявила прем'єр-міністр, кошти теплокомуненерго, які не будуть переведені на розподільні рахунки Ощадбанку, податкова спише. Щоб перейти в Ощадбанк, потрібно негайно повернути позику комерційному банку, а це - мільйони", - обурений директор львівського ТКЕ Ігор Марчак.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас