Населення витрачає нажите — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Населення витрачає нажите

Казна та Політика
4166
Економічна криза не змусила українців менше витрачати - в I кварталі населення України збільшило витрати на 7,2%, у той час як його реальні доходи скоротилися на 12,9%. При цьому обсяг соціальної допомоги перевищив у структурі доходів обсяг зарплати, підрахував Держкомстат. Експерти пояснюють збільшення витрат споживачів їх бажанням уникнути знецінення заощаджень через інфляцію.
З початку року Держкомстат перейшов на щоквартальний підрахунок двох показників - ВВП і доходів/видатків населення. З оприлюднених учора даних випливає, що в I кварталі доходи громадян виросли всього на 8,7% - до 191,4 млрд грн (у минулому році - на 46,4%). Найбільше збільшилися соціальні виплати (+15,3%, або на 9,8 млрд грн) і доходи від здачі в оренду власності (+30,9%, або на 2,7 млрд грн), у той час як зарплата виросла всього на 2,5%. Виплата заробітної плати (80,4 млрд грн) виявилася меншою від отриманої соціальної допомоги (82,4 млрд грн). При цьому реальний дохід населення з урахуванням інфляції скоротився в перші три місяці на 12,9%.
Незважаючи на кризу, населення не зменшило свої видатки, а, навпаки, збільшило витрати на покупку товарів і послуг на 7,2% - до 159,7 млрд грн (+16,5 млрд грн). Заощадження українців скоротилися на 1,1 млрд грн - до 7,3 млрд грн. Різко виросли лише банківські вклади в іноземній валюті - в 6,3 рази ( до 21,4 млрд грн); у гривні - упали на 30,4 млрд грн.
На думку експертів, зростання видатків закономірне. Аналітик Бюро економічних і соціальних досліджень Олена Осінкіна вважає, що всі свої заощадження населення "намагається перетворити в матеріальні блага" - нерухомість або товари тривалого користування. Збільшення видатків пов'язане з інфляцією, впевнена вона. "Споживчий кошик не змінюється навіть у період кризи. Людям складно відмовитися від звичок, тому вони витрачають заощадження на задоволення потреб", - вважає директор центру "Case-Україна" Дмитро Боярчук. Відзначимо парадокс: на тлі зростання видатків населення на 7,2% обсяг роздрібного товарообігу в I кварталі впав на 14%.
Небезпечною тенденцією, яка буде зберігатися надалі, пані Осінкіна називає збільшення доходів населення за рахунок соціальної допомоги. "Це говорить про те, що уряд усіма силами намагається завоювати симпатії населення. Але це може обернутися для бюджету повним руйнуванням, адже це не зароблені гроші, а що розподіляються у вигляді соціальної допомоги", - пояснює вона.
За її словами, зарплата не росте через високе безробіття і скорочення робочого часу, але інфляція та обмежений доступ до депозитів можуть знизити обсяги споживання. Пан Боярчук не розділяє цих побоювань, адже в період кризи соціальна підтримка населення є для держави нормальною практикою.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас