Єврооблігації гасяться з дисконтом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Єврооблігації гасяться з дисконтом

Валюта
899
Альфа-банк і банк "Надра" оприлюднили дві різні схеми реструктуризації публічних зовнішніх боргів. Перша включає часткове погашення єврооблігацій за ринковою ціною та обмін решти на нові боргові папери з погашенням в 2012 році, друга - викуп усієї емісії за ринковою ціною або списання до 60% боргу з виплатою коштів, що залишилися, до 2015 року. Аналогічним чином будуть пролонговані майже всі 24 емісії українських єврооблігацій, вважають експерти.
Учора Альфа-банк оголосив про емісію трирічних облігацій для реструктуризації зовнішніх публічних боргів на $1,045 млрд. "Банк направив власникам раніше випущених єврооблігацій пропозицію про випуск нових єврооблігацій з погашенням в 2012 році, які можна буде обміняти на вигідних умовах на єврооблігації попередніх випусків", - повідомили в банку. Власники євробондів на $345 млн із погашенням в 2009 році (прибутковість 9,75% річних), єврооблігацій-2010 на $450 млн (9,25%) і єврооблігацій-2011 на $250 млн (12%) зможуть конвертувати їх у нові папери із прибутковістю 13% і погашенням окремими траншами. "Інвестори, яких зацікавить дана пропозиція, зможуть одержати часткове погашення приналежних їм існуючих єврооблігацій у розмірі від 15% до 27% від номінальної вартості (залежно від випуску)", - відзначили в прес-службі Альфа-банку.
Банк "Надра" з тимчасовою адміністрацією Нацбанку, що сподівається на рекапіталізацію з боку держави на 5,5 млрд грн, запропонував інвесторам ще більш невигідні умови. Власникам єврооблігацій-2009 на суму $175 млн він направив два варіанти реструктуризації. "Перший варіант передбачає викуп за 15% від номінальної вартості, що близько до поточної ринкової вартості облігацій. Ліміт готівкових коштів для викупу становить $20 млн, - повідомили в ІК Astrum Investment Management. - Другий - списання 60% суми і погашення залишку в липні 2015 року за ставкою 9,5% річних".
Радник голови правління Укргазбанку Олександр Охріменко стверджує, що всі українські банки, випуски єврооблігацій яких є в обігу (див. довідку), зараз найняли інвестиційних консультантів і ведуть переговори про реструктуризацію зовнішніх боргів. "Усі західні банки сказали менеджерам своїх українських 'дочок': у нас складності, капіталу мало, тому намагайтеся нікому не платити", - розповів один з інвестбанкірів. Російський Альфа-банк уже намагається скористатися підтримкою уряду Росії.
Експерти відзначають, що банки, зовнішні публічні позики яких були неринковими - із чітко окресленим пулом покупців, - домовляються про перекредитування, видаючи інвесторам векселі, і не розголошують підсумки переговорів. "Реструктуризувати кредити набагато простіше, і це можна зробити без іміджевих втрат", - відзначив старший аналітик Astrum Investment Management Сергій Фурса. Він впевнений, що методом, який запропонував інвесторам Альфа-банк, також скористається банк "Фінанси та Кредит". Готовий реструктуризувати борг і ПУМБ. Охріменко вважає, що до аналогічних результатів, як в Альфа-банку і "Надра", прийдуть ще кілька банків, тому що інвестори будуть змушені погодитися на такі пропозиції.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас