ЄЦБ збереже ставку незмінною, буде змушений розглянути інші заходи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ збереже ставку незмінною, буде змушений розглянути інші заходи

Валюта
321
Європейський центральний банк (ЄЦБ) за підсумками засідання в четвер збереже незмінною базову процентну ставку на рекордно низькому рівні - 1% річних, прогнозують аналітики, опитані агентством Bloomberg.
Той факт, що в червні в єврозоні було зафіксовано зниження споживчих цін у річному вирахуванні, підкреслює проблему, з якою стикаються європейські регулятори, намагаючись збалансувати необхідність стримування дефляції і своє небажання вживати додаткових заходів для стимулювання виходу економіки з рецесії, пише The Wall Street Journal.
Згідно з попередніми даними Статистичного управління ЄС, споживчі ціни в регіоні знизилися в червні на 0,1% у порівнянні з тим же місяцем 2008 року. Річна дефляція в регіоні зафіксована вперше з початку відстеження цих даних в 1996 році.
Червневе зниження цін було значною мірою обумовлене падінням вартості енергоносіїв у порівнянні з рівнем того ж місяця попереднього року, однак слабість, що зберігається, економіки також зіграла свою роль.
ЄЦБ прагне втримувати інфляцію на рівні трохи менше 2%. Керівництво банку раніше попереджало про те, що зниження вартості нафти може привести до тимчасового падіння споживчих цін. У цей час банк як і раніше вважає, що дефляція, під якою розуміється тривале скорочення цін і заробітної плати, малоймовірна. Проте низка аналітиків заявляє, що ризик дефляції росте.
Статдані по європейській економіці як і раніше говорять про її слабкий стан, незважаючи на окремі позитивні сигнали. Безробіття в Німеччині виросло в червні до 8,3% з 8,2% у травні. Урядові субсидії для співробітників німецьких компаній допомогли стримати зростання безробіття, однак економісти попереджають, що падіння глобального попиту спровокує масові звільнення, які приведуть до зростання безробіття вище 10% до середини 2010 року.
В Іспанії ціни на житло впали в першому кварталі цього року на 7,6% у річному вирахуванні, що є рекордним зниженням з 1995 року. В Ірландії, яка також бореться із кризою в сфері житла, було відзначено зниження ВВП у першому кварталі на 8,5%.
Похмурі дані щодо ВВП єврозони підкреслюють проблеми, з якими стикається керівництво ЄЦБ при визначенні своєї політики. Члени ради банку неодноразово заявляли, що не мають наміру опускати ключову процентну ставку нижче поточного рівня або розширювати програму кредитування банків, що включає в себе запланований викуп активів на 60 млрд євро, якщо ситуація в економіці не буде значно погіршуватися.
Аналітики очікують, що ЄЦБ збереже ставку на рівні 1% річних до кінця цього року.
Дії ЄЦБ з кредитування банків позитивно позначаються на рівні процентних ставок на міжбанківському ринку. У середу ставка LIBOR по тримісячних кредитах у євро опустилася до рекордно низького рівня 1,0738% річних.
Проте слабкі дані про обсяги кредитування показують, що банки не вливають у повному обсязі одержувані від ЦБ кошти в реальну економіку. Згідно з даними ЄЦБ, зростання обсягу кредитування приватного сектору в травні сповільнилося до 1,8% з 2,3% у квітні і є мінімальним з початку відстеження цих даних в 1992 році. Така ситуація, на думку експертів, говорить про необхідність прийняття Європейським Центробанком додаткових дій для подолання ризиків дефляції.
"Дії ЄЦБ, спрямовані на відновлення обсягів кредитування в регіоні, дотепер не були ефективними, - відзначає економіст Royal Bank of Scotland Жан Кайло. - Ми вважаємо, що динаміка обсягів кредитування буде негативною до кінця року, і ця тенденція збережеться протягом тривалого часу. Це одна із причин, через яку ЄЦБ буде змушений реалізувати інші програми з купівлі активів".
Ставка ЄЦБ у цей час є найвищою серед найбільших світових центробанків. Так, Федеральна резервна система США ще в грудні минулого року знизила ставку до цільового діапазону від нуля до 0,25% річних, ставка Банку Англії перебуває на рівні 0,5%, Банку Японії - 0,1%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас