Україна бореться з корупцією краще, ніж Росія — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна бореться з корупцією краще, ніж Росія

Казна та Політика
532
Світовий банк провів дослідження ефективності державного управління в 212 державах світу. Одним з головних аспектів дослідження стала ефективність держави в боротьбі з корупцією.
Максимальну кількість балів (100% ефективності) цього року експерти Світового банку присудили Фінляндії. Таку оцінку країна одержує, починаючи з 1996 року, коли дослідження було проведено вперше.
На думку німецького політолога Олександра Рара, рівень корупції в Європі в 2008 році значно знизився за рахунок посилення нагляду за банками. Зокрема, європейські лідери вже домовилися про створення єдиного органу для фінансового нагляду на всій території ЄС. "Незабаром у Європі буде дуже складно проводити будь-які тіньові фінансові операції", - вважає Рар. Разом з тим аналітики Світового банку стверджують, що низка держав світу не борються з корупцією. Так, політика Сомалі і Північної Кореї була прирівняна до нуля.
Українська влада в минулому році показала більш результативну боротьбу з хабарами. Такі висновки зробив Світовий банк, додавши країні 1%. Тепер оцінка України становить 28%. Незважаючи на таке незначне поліпшення, боротьба проти корупції в Україні як і раніше оцінюється як найбільш низька в східноєвропейському регіоні. Згідно з недавнім дослідженням, проведеним в Україні в рамках спільного проекту Європейської комісії і Ради Європи, найбільш корумпованими в Україні вважають сфери медичного обслуговування (16,7%) і освіти (6,6%), а також дорожню автоінспекцію (6,1%).
Гірша ситуація тільки в Росії і Білорусії, боротьба проти хабарів у яких була оцінена в 15% і 24% відповідно. Лідером же в боротьбі з корупцією на пострадянському просторі стала Грузія (51%).
Оцінка проводилася у відсотках: чим вищий відсоток, тим вища ефективність. Держави, антикорупційна політика яких була визнана найбільш ефективною, одержали більш високий бал.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас