Долар відбирає копійки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Долар відбирає копійки

Валюта
9958
Подорожчання долара на готівковому ринку до 7,8 грн/$ змусило Нацбанк відмовитися від обмежень на продаж валюти і провести інтервенцію для всіх бажаючих її купити. Девальвацію гривні банкіри пояснюють зниженням пропозиції валюти, тому що банки розпродали її ще до 23 червня, і панікою населення. Експерти вважають, що якщо регулятор проведе ще кілька подібних інтервенцій, то вже на наступному тижні курс опуститься до 7,65/7,75 грн/$.
Національний банк учора погодився продавати на міжбанку валюту без обмежень за курсом 7,65 грн/$. Таким чином, НБУ відійшов від практики продажу іноземної валюти тільки банкам (для виконання ними зовнішніх зобов'язань) і населенню (для погашення валютних кредитів). На цей крок регулятор пішов після того, як курс долара на міжбанку перевищив 7,76 грн/$, а деякі продавали його населенню за 7,85 грн/$. На готівковому ринку, за даними порталу FINANCE.UA , середній курс досяг 7,731/7,808 грн/$, чого не було з 13 травня.
Валютний індикатор здійнявся з рівня 7,70-7,73 грн/$ на 30 червня до 7,73-7,76 грн/$ вчора, тоді як ще до 23 червня долар не коштував дорожче 7,65 грн/$. Цілеспрямовану інтервенцію Нацбанк підкріпив черговою вимогою до голів правлінь банків особисто впливати на зниження курсу валюти у своїх установах.
"Курси, які встановлює банк, повинні грунтуватися на реальній кон'юнктурі міжбанківського валютного ринку й реальних курсів за укладеними угодами з урахуванням орієнтирів, які на щоденній основі приводяться НБУ. З огляду на надзвичайну важливість завдання, зобов'язую керівників банків взяти його виконання під особистий контроль",- відзначається в листі першого заступника голови НБУ Анатолія Шаповалова.
Банкіри підкреслюють, що двотижневе зростання курсу долара викликане падінням обсягів продажів валюти з боку кредитних установ. "Пропозиція зменшилася у зв'язку з тим, що до 23 червня банки повинні були привести свою валютну позицію у відповідність із новим нормативом і продавали долари,- говорить директор департаменту казначейства й фінансових інститутів Індекс-банку Антон Болдирєв.- Більшість банків продали валюту з позиції, а попит збільшувався".
Сезонним фактором збільшення попиту на валюту було закінчення II кварталу й необхідність оплати зовнішніх контрактів підприємствами, а індикативним - очікування виходу на ринок з покупкою долара найбільшого гравця - НАК "Нафтогаз України". Із щоденного підвищення курсу долара навіть на 2 коп. почалося хвилювання населення, яке почало скуповувати валюту, побоюючись розрекламованої аналітиками осінньої девальвації. Радник голови правління Укргазбанку Олександр Охрименко вважає, що аналітики підігравали валютним спекулянтам, які несуть збитки від покупки долара за курсом 8-9 грн/$.
Учасники ринку сподіваються, що регулятор продовжить продавати їм валюту без обмежень, бажаючи реально знизити курс. "З кожним стрибком курсу з'являються страшилки НБУ у вигляді погроз правлінню банків, але всім зрозуміло, що це вже не діє",- говорить скарбник одного з найбільших банків. "Однієї інтервенції вочевидь недостатньо. Але якщо Нацбанк два-три дні буде продавати всім за 7,65 грн/$, то ми побачимо в кіосках покупку за 7,65 грн/$, а продаж - за 7,73-7,78 грн/$",- впевнений Антон Болдирєв.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас