Нацбанк зариє в землю 9,8 млрд гривень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк зариє в землю 9,8 млрд гривень

Казна та Політика
1736
Національний банк оплатить будівництво мостів і метрополітенів. Вчора Верховна Рада прийняла закон, яким зобов'язала НБУ віддати в держбюджет весь потенційний прибуток у розмірі 9,8 млрд грн на фінансування підготовки до Євро-2012.
У Нацбанку протестують проти фінансових ініціатив парламенту, а депутати, які не підтримали закон, сумніваються, що кошти центробанку будуть використані за призначенням.
Верховній Раді знадобилося лише два дні, щоб поставити за обов'язок Національному банку фінансувати довгобуди. 373 депутата всіх фракцій, крім "Нашої України-Народної самооборони" (НУНС), 1 липня прийняли в цілому законопроект №4725-1 про внесення змін до держбюджету-2009, що порушує схему перерахування в бюджет різниці доходів і витрат НБУ за підсумками минулого року. Закон, проект якого було зареєстровано у Раді тільки 30 червня, зобов'язує Нацбанк поточного року, крім прибутку за 2008 рік у розмірі 4,008 млрд грн, направити до держбюджету не менше 9,8 млрд грн прибутку за 2009 рік. За I півріччя Нацбанк повинен перерахувати 3,4 млрд грн, за III квартал - 3,4 млрд грн, за IV квартал - 3 млрд грн.
Ці кошти через спецфонд бюджету підуть на фінансування підготовки до Євро-2012: будівництво і реконструкцію державних і комунальних мостів, включаючи залізнично-автомобільний мостовий перехід через Дніпро в Києві (650 млн грн), будівництво метрополітенів у Дніпропетровську, Донецьку (500 млн грн), Києві та Харкові.
Раніше фінансування програми з Євро-2012 у розмірі 4,35 млрд грн і будівництва метрополітену в Донецьку передбачалося здійснювати за рахунок стабфонду бюджету. НБУ також не буде перераховувати 25% прибутку (від 1 млрд грн) у Фонд гарантування внесків фізичних осіб. У БЮТ не сумніваються, що Нацбанк перерахує 9,8 млрд грн, тому що отримує до 18% річних за кредитами рефінансування банків і 17,5-20% річних за облігаціями внутрішньої держпозики.
"Кошти будуть спрямовані тільки на потреби чемпіонату, їх використання буде контролюватися бюджетним та банківським комітетами парламенту,- сказав співавтор документу Андрій Кожемякін (БЮТ).- До 31 липня ми встигаємо дати гарантії міжнародним організаціям, які контролюють проведення чемпіонату, що в нас усе в порядку".
Підготовка до чемпіонату вимагає будівництва і реконструкції стадіонів, готелів, аеропортів і доріг. НБУ ж оплатить будівництво мостів і метрополітенів. Нацбанк перерахує до бюджету в 2,5 рази більше, ніж планувалося, але депутати не побоюються інфляції.
"Інфляції не буде. Коли в 2008 році Юлія Тимошенко виплачувала людям внески Ощадбанку, усі теж кричали про високу інфляцію,- заявив депутат Олег Ляшко (БЮТ).- В 2010 році Нацбанк буде перераховувати прибуток так само".
У Нацбанку шоковані рішенням Ради. "НБУ ставиться до цього дуже негативно. Невідомо, що буде цього року. Є ймовірність, що ми будемо не в плюсі, а в мінусі. Центробанки Вірменії, Чехії, Македонії взагалі збиткові,- говорить директор департаменту зовнішньоекономічних зв'язків НБУ Сергій Круглик.- Нас не запросили на обговорення, не було ніяких консультацій з Нацбанком, це нецивілізований підхід. Подивимося, може, президент ветує цей закон".
У НУНС сумніваються, що кошти будуть спрямовані на підготовку до чемпіонату. "Уряд живе одним днем, в 2010 рік ми входимо без запасу. Це дерибан грошей за участі Партії регіонів і БЮТ, тому що з 10 млрд грн більше 5 млрд грн іде в Донецьк. Нічого спільного з підготовкою до Євро-2012 це не має",- впевнений член фракції НУНС Павло Жебрівський.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас