Німці складають на безбідну старість — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Німці складають на безбідну старість

Казна та Політика
787
Останні опитування показали: в умовах кризи жителі Німеччини стали більше заощаджувати. Більшість із них відкладають гроші на старість, при цьому віддаючи перевагу консервативним інструментам інвестування.
Відчуваючи непевність у завтрашньому дні, німці прагнуть до більшої економії. Такі результати свіжого дослідження німецької інвестиційної компанії AXA Investment Managers. Відповідаючи на запитання "Що б ви зробили, якби у вашому вільному розпорядженні виявилися 50 тисяч євро?", 65 відсотків респондентів відповіли, що вони б відклали ці гроші.
При цьому здебільшого німці віддають перевагу консервативним інструментам заощадження коштів. На ощадкнижку, згідно з опитуванням, гроші б поклали 29 відсотків респондентів, короткотерміновому вкладу віддали перевагу б 23 відсотка опитаних, і лише 3 відсотка готові до вкладення коштів в інвестиційні фонди (для порівняння - в 2008 році 14 відсотків опитаних вибрали цей варіант капіталовкладення).
Метою заощаджень є в першу чергу забезпечення власної старості. Європейська дослідницька компанія TNS Infratest провела навесні 2009 року опитування серед 2 тисяч німців старших 14 років, яке показало, що дві третини респондентів як головний мотив економії наводять саме турботу про власну старість (це на вісім відсотків більше, ніж торік). Крім цього, більше 60 відсотків опитаних (плюс 2 відсотка в порівнянні з 2008 роком) витрачають зекономлені кошти на великі покупки, 51 відсоток (плюс 4 відсотка) відкладають гроші на придбання нерухомості.
Частка людей, що відкладають кошти, відносно загального числа опитаних у порівнянні з минулим роком збільшилася на 48,6 відсотка. При цьому, якщо торік усього 8,3 відсотка учасників опитування заявили про те, що стали заощаджувати більше, ніж раніше, то цього року їх число досягло 9 відсотків від загального числа респондентів.
Про зменшення повсякденних витрат серед німецьких споживачів свідчить і той факт, що, згідно з підрахунками Федерального об'єднання роздрібної торгівлі, цього року очікується зниження річного обороту в цьому сегменті на 2 відсотка.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас