Банк "Донеччина" здійснює схеми погашення боргів перед АП "Донміськтепломережа" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банк "Донеччина" здійснює схеми погашення боргів перед АП "Донміськтепломережа"

Фондовий ринок
263
Сьогодні в регіоні багато банків здійснюють схеми погашення боргів між підприємствами. А от «закривати» населення до останнього часу якось не виходило. За даними операторів ринку загальна заборгованість населення за тепло складає в регіоні 150 млн.гривень. Банку «Донеччина» разом з «Ощадбанком» удалося реалізувати подібну програму, тому його досвід рішення серйозної соціальної проблеми може виявитися корисним і іншім фінансовим структурам.
Як відзначає заступник голови правління банку «Донеччина» Олег Адамов, за даною схемою вдається погашати заборгованість на суму більш 150 тис. гривень у тиждень (ще навесні цього року, коли «Донеччина» тільки почала роботу з боргами населення ця сума складала всього 100 тис. грн. на місяць). Таким чином, загальний сумарний ефект від взаємозаліків складає близько 3-4 млн. гривень. Олег Адамов відзначає, що основним контингентом по погашенню заборгованості є досить забезпечені громадяни, а середня сума боргу: 600-800 грн.
Боржник може погасити заборгованість перед АП «Донецькміськтепломережа» у розмірі не менш 800 грн. у Донецьку і 300 грн. в ОКПД “Донецьктеплокоммуненерго” і КП «Тепломережа» в інших містах області, оплативши при цьому суму боргу зі знижкою в 20%. При цьому процедура оформлення документів проходить у відділеннях Ощадбанка.
Схема заліку досить проста. Банк “Донеччина” викуповує векселя “Донецькмісьтепломережі”, що може їх випускати для розрахунків зі своїми кредиторами (підприємствам, яким вона повинна гроші за зроблені послуги чи зроблені роботи). Таким чином, банк стає кредитором Тепломережі. Потім громадянин укладає договір в Ощадбанку і перераховує на рахунок останнього гроші з 20% знижкою (гроші жителя находяться при цьому в безпеці, але не на депозитному рахунку). “Донеччина” передає вексель компанії - учаснику фондового ринку, що також бере участь у схемі, а та у свою чергу Тепломережі разом зі списком боржників, що зробили проплати.
Безумовно, «Донеччина» не є єдиним банком, що оптимізував борги фізичних осіб. Олександр Відяпін, директор ТОВ «Інтайм» відзначає, що на ринку у свій час проходила схема погашення заборгованості фізосіб за комунальні платежі. Підприємство, що повинне своїм працівникам заробітну плату, укладало з «Тепломережею» договір про погашення заборгованості своїх працівників (список прізвищ додавався) за тепло в рахунок погашення заробітної плати. Утім, Олександр Відяпін підкреслив, що схема здійснювалася знов-таки між підприємствами, а не прямо з громадянами.
Останній варіант намагалися впровадити в життя деякі банки (наприклад, активну рекламну компанію ще торік проводив донецький банк «Капітал»), але ідеї так і залишилися ідеями.
Фахівці відзначають, що з початком опалювального сезону обсяги на ринку заліків по комунальних платежах як для фізичних, так і для юридичних осіб значно зростуть. Тим більше, що вже є практичні результати по закриттю як юридичних («Приватбанк», «Укрсиббанк», ТОВ «Інтайм»), так і фізичних осіб (той же банк «Донеччина» разом з Ощадбанком).
За матеріалами:
УкрБізнесБанк
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас