Ринок акцій РФ завершив півріччя під позначкою 1000 пунктів по індексу ММВБ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок акцій РФ завершив півріччя під позначкою 1000 пунктів по індексу ММВБ

Фондовий ринок
106
Ринок акцій РФ завершив півріччя під позначкою 1000 пунктів по індексу ММВБ: на останніх в червні торгах зростання ліквідних паперів змінилося падінням після публікації слабкої статистики зі США і на тлі відкату нафти нижче $70 за барель.
За підсумками торгів у вівторок індекс ММВБ упав до 971,55 пункту (-1,79%, удень індикатор перевищував 1014 пунктів), основні фішки подешевшали на 0,6-5%; індекс біржі РТС, де торги завершилися до виходу статистики в США, виріс до 987,02 пункту (+3,74%).
Ф'ючерс на індекс РТС до закриття сесії збільшив відкат до базового активу до 23,5 пунктів, що говорить про негативні очікування гравців.
У червні індекс РТС упав на 9,3%, індекс ММВБ - на 13,5%, однак за півріччя приріст обох індикаторів перевищив 56%.
На ФБ ММВБ у вівторок упали акції "Газпрому" (РТС: GAZP) (-1,3%), ВТБ (РТС: VTBR) (-0,6%), "Лукойла" (РТС: LKOH) (-1,5% і +4,3% у РТС), "Роснафти" (РТС: ROSN) (-2,8% і +2,4% у РТС), "Сургутнафтогазу" (РТС: SNGS) (-4%), Ощадбанку Росії (РТС: SBER) (-4,5%), "Полюс Золото" (РТС: PLZL) (-4,2%).
Подорожчали тільки акції "Татнафти" (РТС: TATN) (+4,5%).
Також можна відзначити акції "Транснафти" (РТС: TRNF) (-1,5% "префи"), підтримку яким у вівторок надавали новини про зростання тарифів на прокачування нафти компанією з 1 липня на 4,4%, а також звістки про зростання чистого прибутку за 2008р до 70,5 млрд руб. (прибуток очікувався на рівні 65 млрд руб.).
Зовнішня фондова кон'юнктура погіршилася після виходу в США даних по довірі споживачів до економіки, яка в червні неочікувано впала, що було обумовлено слабкою ситуацією на ринку праці. Індекс довіри Conference Board у червні знизився до 49,3 пункту з 54,8 пункту місяцем раніше, експерти очікували зростання до 55,3 пункту.
Днем у вівторок негативом для Європи стали дані щодо ВВП Великобританії, який упав у першому кварталі 2009 року на 2,4% у порівнянні з попереднім кварталом - це максимальне зниження з 1958 року (експерти очікували зниження ВВП на 2,1%).
На американській статистиці нафта, що піднімалася вранці вище $73 за барель WTI (максимум 8 місяців), до вечора скотилася нижче $70 за барель - до $69,43 за барель (-2,9%).
Підйом нафтових котирувань із початку тижня був спровокований зниженням курсу долара до інших світових валют і скороченням поставок сировини з Нігерії через атаки повстанців на об'єкти нафтової інфраструктури.
Позитивне зовнішнє тло для російського ринку акцій було відіграно уже з відкриття, далі бажання продовжити покупки в учасників ринку не спостерігалося. Можливо, усьому провиною досягнення значимих опорів по індексах і деяких "блакитних фішках" за відсутності додаткових імпульсів для гри на підвищення, відзначає аналітик компанії "Атон" Наталя Вигодіна.
Після виходу о 18:00 МСК американської статистики продавці повернулися на ринок, і результат торговельної сесії в останню годину на ММВБ змінився кардинально. Індексу ММВБ так і не вдалося закритися вище 1000 пунктів. Як видно, найближчим часом індекс "піде" до нижньої межі бокового діапазону 930-1000 пунктів, ведений зниженням на сировинних майданчиках, вважає аналітик.
Як відзначає начальник відділу цінних паперів Смоленського банку Дмитро Комаринець, найпримхливіше у вівторок поводилися акції "Норильського нікелю" (РТС: GMKN): ціна на папери під час торгів ішла і в "плюс", і в "мінус". Основною причиною такої нестабільної поведінки можна вважати загальні збори акціонерів ГМК. Втім, коливання були невеликими і носили спекулятивний характер: чутки про внутрішньокорпоративну боротьбу, які ще напередодні штовхали папери "Норнікеля" вгору, у вівторок не зіграли: збори акціонерів не принесли якихось сенсацій, що стало приводом для фіксації прибутку по паперах ГМК.
На думку аналітика Промсвязьбанка (РТС: PRSB) Олега Шагова, підтримку ринку акцій в останній день кварталу надавали дії фондових менеджерів, зацікавлених у підвищеній переоцінці своїх портфелів на звітну дату. Відкрившись із оптимізмом на хвилі підвищення цін на нафту до 8-місячних максимумів, російський ринок акцій не знайшов достатніх приводів, щоб продовжити підйом, і почав здавати свої позиції в міру того, як нафтові котирування сповзали вниз.
Аутсайдером ринку у вівторок став промисловий сектор, де зниженням виділилися акції "Камаза" (РТС: KMAZ), що планує відновити роботу конвеєра на початку липня. Слабкіше від ринку у вівторок виглядали акції Ощадбанку, оскільки ЦБ РФ повідомив про значне зростання прострочення фізосіб по іпотечних кредитах, відзначає аналітик.
За словами аналітика ВТБ 24 (РТС: GUTB) Станіслава Клещева, зниження цін на нафту з ранкових максимумів створило умови для відкриття "шортових" позицій з паперів нафтогазових компаній. Перспектива більш скромного, ніж прогнозувалося раніше, підвищення тарифів на газ в 2010 році і ймовірне збільшення експортних мит на газ для скорочення дефіциту бюджету в наступному році виступили додатковими "ведмежими" факторами для акцій "Газпрому".
"Ринок не зміг стриматися на завойованих висотах і поступово закрив ранковий "геп" вгору. З одного боку, це добре, тому що нічого не буде тягти ринок назад. З іншого, погано, що не змогли сьогодні утриматися вище 1000 пунктів з індексу ММВБ, оскільки зростає ймовірність спроби походу вниз, для початку до рівня 950 пунктів", - вважає начальник відділу продажів ФЦ "Інфіна" Євген Волков.
"Це не критично поки, але змусить інвесторів нервувати. Все повинно вирішитися на наступному тижні, після Дня незалежності в США", - вважає він.
На думку аналітика ІФК "Алемар" Василя Конузіна, за відсутності якихось великих вилучень ліквідності (зокрема, аукціонів з розміщення US Treasuries) у найближчі пару днів позитивні настрої на ринку збережуться. Фіксація прибутку можлива в четвер на публікації статистики на ринку праці США, однак навряд чи вона призведе до повномасштабної корекції напередодні Дня незалежності в США.
Американські фондові індекси напередодні зросли слідом за котируваннями акцій нафтових компаній. Підтримку ринку надали також очікування, пов'язані з тим, що темпи економічного спаду в Сполучених Штатах продовжать зменшуватися.
Безробіття в США, згідно із прогнозом експертів, росло в червні мінімальними темпами з листопада 2008 року. Як очікується, цей показник піднявся на 0,2 відсоткового пункту - до 9,6%, максимуму за 26 років. Міністерство праці США оприлюднить дані щодо безробіття в четвер о 16:30.
В "другому ешелоні" на ФБ ММВБ у вівторок лідерами відкоту стали акції "РБК Інформаційні системи" (РТС: RBCI) (-6,9%), банку "Відродження" (РТС: VZRZ) (-6,2%), "Трубної металургійної компанії" (РТС: TRMK) (ТМК) (-6%), АТ "Фортум" (-5,9% ).
Подорожчали папери ОГК-2 (РТС: OGKB) (+3,9%), ОГК-4 (РТС: OGKD) (+3,7%), "Разгуляю" (РТС: GRAZ) (+3,1%).
Сумарний обсяг торгів акціями на класичному ринку РТС за день склав $7,98 млн, у секції RTS Standard оборот досяг $173,74 млн, на ФБ ММВБ обсяг угод перевищив 61,36 млрд рублів (у лідерах - звичайні акції Сбербанку - 22,69 млрд рублів).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас