Російські ціни обігнали європейські — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Російські ціни обігнали європейські

Казна та Політика
651
Росстат опублікував порівняльні дані про інфляцію в Росії і 38 країнах (насамперед європейських) світу. З'ясувалося, що темпи зростання цін у Росії - одні з найвищих.
За січень - травень ціни виросли на 6,8%. Вищі темпи інфляції тільки в Білорусії - 6,9% та Україні - 7,4%.
А от у Західній Європі, за даними Eurostat, ціни з початку року майже не росли. Інфляція у Франції за п'ять місяців склала 0,5%, в Італії - 0,6%, Швеції - 1,6%, Латвії - 2,5%, Литві - 2,7%. Зовсім не змінилися ціни в Бельгії, Португалії і Словаччини. Упали - у Німеччині, Ірландії, Іспанії та Естонії. У цілому ж інфляція в 27 країнах Євросоюзу за січень - травень виявилася менше 1,7%.
Не на користь Росії і порівняння з рештою світу. Наприклад, у США ціни виросли з початку року на ті ж 1,7%, у Канаді - 1,2%, у Бразилії - 2,2%. У Казахстані, чия економіка пережила торік найсильніший шок, інфляція склала 3,5%.
Справедливості заради варто відзначити, що темпи зростання цін у Росії знижуються. Інфляція в травні в річному вираженні (тобто із травня 2008 року по травень 2009 року) сповільнилася до 12,3% проти 13,2% у квітні і 14% у березні. Це дає уряду підстави сподіватися, що за підсумками року інфляція не перевищить планові 13%.
"Найбільший вплив на нашу інфляцію в останні місяці мала девальвація, що пройшла в січні-лютому. Як результат - імпорт подорожчав, і це вплинуло на те, що ціни залишалися високими. Зараз вони продовжують рости, але більш повільними темпами. Це дозволяє говорити про те, що в 13% цього року ми укладемося, як прогнозували. Може, інфляції буде і менше", - заявив віце-прем'єр - міністр фінансів Олексій Кудрін у четвер у Нью-Йорку на конференції ООН щодо світової фінансово-економічної кризи.
В 2008 році інфляція в Росії склала 13,3%.
За матеріалами:
gzt.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас