Стельмах: У фінансовій системі України намітилися очевидні ознаки стабілізації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Стельмах: У фінансовій системі України намітилися очевидні ознаки стабілізації

Казна та Політика
892
В останні тижні у фінансовій системі України намітилися очевидні ознаки стабілізації, вважає голова Національного банку України Володимир Стельмах. За словами Стельмаха, курсова стабілізація відбулася як завдяки тому, що населення психологічно заспокоїлося, так і завдяки поступовому вирівнюванню торгового балансу.
"Національний банк уже навіть купував валюту на міжбанківському ринку, поповнюючи резерви. Це, серед іншого, сприяло зміцненню як ринкового, так і офіційного курсу гривні до долара минулого місяця більш як на 9 коп. (із 7,7 до 7,61 грн./дол.), або на 1,2%", - констатував голова НБУ.
Стабілізувати ситуацію на ринку, зокрема, допомогли валютні аукціони з покупки валюти на безготівковому ринку під погашення кредитів для населення, малого і середнього бізнесу, повідомив Стельмах. Зокрема, з початку травня пропозиція валюти на наявному ринку зросла майже у півтора рази, переваживши попит на 150 млн. долл, нагадав він.
За його словами, стабілізація курсу позитивно вплинула на відновлення довіри вкладників до банківської системи, і в банки почали потроху повертатися депозити.
"Якщо в першому кварталі ц.р. щомісячні показники приросту вкладів населення мали від’ємне значення, то у квітні й травні вони були вже додатними - 0,6 і 0,7%, відповідно. Тож ми маємо нехай і невеличку, але стійку тенденцію до збільшення темпів зростання вкладів населення в банківську систему. Причому вклади зростають як у національній, так і в іноземній валюті", - відзначив Стельмах.
За його словами, стабілізації фінансової системи сприяли також постійна підтримка ліквідності банків, додаткові заходи зі стабілізації їхньої діяльності та адекватна процентна політика.
"Зокрема, з метою закріплення позитивних змін на фінансовому ринку і стимулювання економічного розвитку НБУ понизив з 15 червня облікову ставку з 12 до 11%", - нагадав Стельмах.
Крім того, позитивним чинником стало й відновлення співпраці з Міжнародним валютним фондом, надходження траншів від якого у значній мірі компенсує відплив валюти за фінансовим рахунком, відзначив він.
"А головне, національна економіка також отримала можливість "підбадьоритися" із тим, щоб підняти конкурентоспроможність, у тому числі за рахунок збільшення обсягу та підвищення якості продукції", - наголосив голова НБУ.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас