Федерація роботодавців України звернеться до президента з проханням ветувати законопроект про подолання негативних наслідків фінансової кризи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Федерація роботодавців України звернеться до президента з проханням ветувати законопроект про подолання негативних наслідків фінансової кризи

Казна та Політика
1081
Федерація роботодавців України (ФРУ) звернеться до президента України Віктора Ющенка із проханням накласти вето на закон України "Про внесення змін у деякі законодавчі акти України з метою подолання негативних наслідків фінансової кризи", прийнятий парламентом 23 червня 2009 року, у частині встановлення обмеження видачі валютного виторгу вітчизняних підприємств протягом 90 днів. Про це повідомила прес-служба федерації з посиланням на заступника голови Ради федерації роботодавців України Володимира Цибульського.
Він, зокрема, нагадав, що останні два роки діяла норма зазначеного закону про встановлення строку надходження іноземної валюти як виторгу від реалізованої продукції суб'єктами господарської діяльності протягом 180 днів. "До цього українські роботодавці, підкреслю, за допомогою президента України Віктора Ющенка, довго боролися для того, щоб були внесені зміни з 90 на 180 днів, адже вимога строку 90 днів є зовсім необґрунтованою".
Як підкреслив заступник голови Ради ФРУ, світова практика в цьому питанні говорить, що в більшості країн ніяких строків законодавчо не встановлюється, і це право суб'єктів господарської діяльності, як вести взаємини з контрагентами. За його словами, багато корпорацій практикують установлення в контрактах різних строків розрахунків зі своїм постачальниками, і особливо це характерно у взаєминах з постачальниками комплектуючих для виробництва, зокрема, в автомобільній галузі.
"Звичайно, кожне підприємство зацікавлене якнайшвидше одержати оплату за відвантажену продукцію. Але ухвалювати рішення щодо скорочення строків видачі валютного виторгу в умовах глобальної кризи, насамперед, кризи неплатежів або проблемних платежів, з мого погляду, недоречно і є безглуздим", - підкреслив В.Цибульський.
"Можу навести як приклад італійський концерн Iveco, який усім своїм постачальникам установив багато років тому термін розрахунків 120 днів. У такому випадку, якщо хто з українських компаній поставляв йому продукцію, вона зараз просто втратить ринок і можливості. На прикладі свого підприємства (ВАТ "СКФ Україна") можу сказати, що ми працюємо з такими компаніями, як "ГАЗ", "Камаз", "Мінський автомобільний завод", "Мінський тракторний завод", вони розраховуються за поставлену продукцію, контрактами ми звичайно передбачаємо тверді строки розрахунків, це 60 днів. І якщо нормальний бізнес-клімат, розрахунки проходять у ці 60 днів. Але сьогодні в умовах кризи немає гарантій", - відзначив він.
"Повернення до 90-денному терміну під час кризи приведе до величезних штрафів багатьом підприємств в Україні, вони будуть змушені відмовлятися від контрактів із закордонними партнерами, нездатними гарантувати зазначені строки оплати. Це приведе до ще більшого падіння обсягів виробництва і збільшення безробіття. Тому Федерація роботодавців України звернеться до президента України із проханням накласти вето на цей закон у частині встановлення обмеження видачі валютного виторгу протягом 90 днів", - резюмував В.Цибульський.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас