КУА переживають злидні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

КУА переживають злидні

Казна та Політика
939
Рада Української асоціації інвестиційного бізнесу вперше виключила зі складу асоціації її учасників.
Причиною відходу з ринку восьми компаній з управління активами стала несплата членських внесків, ще дві залишили асоціацію самостійно. Тепер вони будуть автоматично позбавлені ліцензій. Така ж доля чекає й інші нежиттєздатні компанії, впевнені учасники ринку.
Ринок управління активами дочекався першого масового "чищення". Українська асоціація інвестиційного бізнесу (УАІБ) оголосила, що 19 червня рада УАІБ прийняла рішення виключити зі складу асоціації 10 компаній з управління активами (КУА). Самостійно її залишили "Столична фінансова група" і "Дніпро", інші 8 КУА були виключені за порушення вимог документів асоціації в частині неподання звітів і несплати членських внесків, але із правом повторного вступу.
Рада УАІБ застосувала санкції на підставі висновків дисциплінарного комітету від 28 травня відносно компаній "Незалежні фінансові інвестиції", "Компас-Капітал", "Глобал-Фінанс", "Глобус Менеджмент", "Інвест Капітал Груп", "Український інвестиційний стандарт", "Уко-Інвест" і "Сіті-Менеджмент". "Вони не здали звітність за 2008 рік, за I квартал", - пояснив генеральний директор УАІБ Андрій Рибальченко. У складі асоціації до цього рішення перебувало 406 компаній.
Виключення компаній з асоціації, яка з 30 квітня на три роки одержала статус саморегулювальної організації, означає втрату ліцензії і відхід з ринку. Коментарі більшості КУА вчора ввечері одержати не вдалося. А в "Глобал-Фінанс" були здивовані рішенням УАІБ, оскільки їм не повідомляли про розгляд цих питань. Компанія підтвердила заборгованість, що виникла через дефіцит грошей і збільшення членських внесків УАІБ. "Раніше було 2,5 тис. грн за півроку, потім цю ж суму потрібно було платити раз на квартал. А потім підняли до 3 тис. грн, - сказав директор КУА 'Глобал-Фінанс' Микола Чащин. - Під час кризи нормальні компанії знижують видатки, а ця монополія давить". КУА не платила внески протягом двох кварталів.
В УАІБ звинувачення в завищенні внесків спростовують. "Тарифи були збільшені два роки тому. За установчими документами у нас іде прив'язка до долара, і у свій час рада асоціації пішла на зменшення цієї суми, щоб членам було легше, - заперечив пан Рибальченко. - Витрати асоціації в кожному разі повинні бути покриті - розробка нормативної бази, проведення семінарів і круглих столів".
Президент інвестфонду "Амадеус-Індекс ПФТС" Михайло Ройко вважає, що несплата внесків є останньою причиною виключення КУА. "Можливо, не пішов бізнес, але вони одержали можливість легко розлучитися з ліцензією", - відзначив він. За словами голови наглядової ради КУА "Піо Глобал Україна" Романа Сазонова, багато компаній під час зростання не встигли набрати досить коштів під управління: "Для того щоб працювати беззбитково, необхідно хоча б 50 млн грн в управлінні.
Усе, що нижче, - уже ризиковано, і власникам потрібно дотувати КУА або скорочувати персонал до 3-4 фахівців. Однозначно, криза очистить ринок - з нього піде не менше половини компаній. Частина буде заморожена в стані анабіозу, але, по суті, це теж відхід".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас