ФРС зберегла status quo, трохи засмутивши ринок відсутністю нових ідей — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ФРС зберегла status quo, трохи засмутивши ринок відсутністю нових ідей

Валюта
800
Федеральна резервна система (ФРС) США зберегла в середу без змін програму заходів щодо порятунку американської економіки, знову пообіцявши зберігати низькі ставки ще протягом "тривалого" (extended) періоду.
Інвесторів дещо розчарувало те, що ЦБ, проявивши максимальну обережність перед обличчям складних економічних викликів, не почав ніяких нових кроків щодо зниження довгострокових процентних ставок на ринку. Також, всупереч припущенням, ФРС не дала ніяких натяків на те, якою ж може бути в майбутньому її політика щодо згортання економічних стимулів.
ФРС балансує
ФРС змушена балансувати: економіка США подає ознаки життя, але як і раніше слабка. У цій ситуації центральний банк відзначив у своїй заяві, з одного боку, що "економічна активність, імовірно, залишиться слабкою на якийсь час" через низький рівень споживчого попиту, скорочення інвестицій і кількість робочих місця, з іншого, указав, що "темпи зниження економіки сповільнюються".
"Враховуючи, що економіка настільки слабка, сьогодні потрібна стимулююча грошово-кредитна політика, здатна підтримати пожвавлення, - сказав The New York Times колишній керуючий ФРС Фредерік Мишкін. - Але ФРС не хотіла б, щоб її розглядали як провідника фінансової безвідповідальності, тому що ринки із цього приводу дуже стурбовані".
Економічні дані, опубліковані останніми днями, показують неоднозначну картину. Замовлення на промислові товари виросли в травні на 1,8%. Однак продажі нових будинків упали в травні на 0,6% і перебувають на рівні, який на 32,8% нижчий від торішнього. За прогнозами, ВВП США в другому кварталі знизиться на 1,3% проти падіння на 5,7% у січні-березні.
У цій ситуації ФРС, як і очікувалося, прийняла в середу рішення щодо збереження цільового діапазону базової процентної ставки в діапазоні від 0% до 0,25% річних.
При цьому, говориться в документі, ЦБ продовжить покупку держоблігацій (як раніше було оголошено, на суму $300 млрд у період до осені) і гарантованих державою іпотечних паперів (на $1,25 трлн), щоб підтримувати на ринку низький рівень довгострокових процентних ставок.
Таким чином, обсяги покупок залишилися колишніми, хоча після попереднього, квітневого засідання ринок активно обговорював можливість подальшого збільшення цієї програми, масштаби якої у свій час настільки вразили ринок.
Добре долару, гірше - акціям
Інвестори, враховуючи зростання останнім часом - всупереч діям ФРС - прибутковості довгострокових інструментів, були трохи розчаровані відсутністю нових кроків щодо купівлі активів.
Індекс Dow Jones Industrial Average піднявся вранці у середу на 50 пунктів, але потім, коли була опублікована заява, упав і закінчив день зі зниженням на 23 пункту на позначці 8299,86 пункту. S&P 500 за підсумками дня виріс на 0,7%, хоча вранці піднімався на 1,8%.
Учасники ринку порахували, що відсутність нових дій ФРС, зростання довгострокових процентних ставок на ринку - це негативний фактор для економічної кон'юнктури і прибутків компаній.
Прибутковість 10-річних держоблігацій трохи виросла в середу - до 3,69% річних. Вона тримається нижче 4%, яких вона досягала раніше в червні, але помітно виросла порівняно з попередніми місяцями.
Так, середній рівень процентної ставки за 30-річними заставними становить зараз, за даними агентства Bloomberg, близько 5,44% порівняно з 4,61% наприкінці березня. Зокрема, ставки зростають через стурбованість ринку відносно величезних масштабів державних запозичень.
Учасники ринку вважають, що ФРС, схоже, не буде активно пручатися зростанню ставок на ринку.
"ФРС не перешкоджає підвищенню процентних ставок. На нинішньому етапі це дає автоматичну підтримку долару", - сказав агентству Bloomberg Тодд Елмер з Citigroup Global Markets.
Курс долара виріс у середу до ієни на 0,3% - до 95,54, до євро - на 1,1%, до $1,3931.
Із заяви ФРС, звертає увагу The Wall Street Journal, випало, якщо порівнювати із квітневим текстом, згадування про ризик дефляції. При цьому ФРС пророкує збереження низького рівня інфляції.
No exit?
Всупереч усім припущенням, у заяві не міститься ніяких натяків на те, якою може бути exit strategy ФРС, тобто її кроки щодо планомірного скорочення безпрецедентних заходів щодо стимулювання економіки США.
"Вони повинні будуть викласти, які будуть ці кроки, і чому вони вважають, що вдасться все це зробити, не втративши контроль над інфляцією", - сказав головний економіст Deutsche Bank Пітер Хупер. На його думку, у цей час політика ФРС адекватна ситуації.
У четвер глава ФРС Бен Бернанке виступить у Конгресі з питань, що не належать прямо до грошово-кредитної політики. У червні відбудеться його піврічний звіт перед Конгресом.
У цей час ФРС використовує три важелі зі стимулювання економіки: це базова ставка, яка зараз практично дорівнює нулю, програми надання екстреної ліквідності (зокрема короткострокове кредитування банків і поставки доларів у закордонні ЦБ) і купівля забезпечених іпотекою боргів і держоблігацій, спрямована на зниження довгострокових процентних ставок.
У заяві ФРС говориться: "Інформація, отримана після засідання FOMC у квітні, підтверджує, що темпи зниження економіки сповільнюються. Умови на фінансових ринках у цілому покращилися за останні місяці. Витрати домовласників показують подальші ознаки стабілізації, але вони стримуються нинішнім скороченням кількості робочих місць, погіршенням ситуації на ринку житла і жорсткістю кредитування. Бізнес скорочує інвестиції в основний капітал і штати, але, схоже, робить успіхи в приведенні запасів продукції в кращу відповідність продажам".
"Хоча економічна активність, імовірно, залишиться слабкою на якийсь час, комітет як і раніше очікує, що дії влади зі стабілізації фінансових ринків і інститутів, фінансові та грошові стимули і ринкові сили внесуть вклад у поступове поновлення стійкого економічного зростання в контексті цінової стабільності", - повідомляється в документі.
Хоча вартість енергоресурсів та іншої сировини виросла останнім часом, однак комітет очікує, що "інфляція залишиться ослабленою якийсь час".
"У цих умовах Федеральний резерв буде застосовувати всі доступні засоби для підтримки відновлення економіки і збереження цінової стабільності. Комітет буде зберігати цільовий діапазон ставки 0-0,25% і як і раніше очікує, що економічні умови, очевидно, є підставою для винятково низьких рівнів базової процентної ставки на тривалий час", - говориться в заяві FOMC.
"Як повідомлялося раніше, для надання підтримки іпотечному кредитуванню і ринку житла, а також поліпшення загальних умов на кредитних ринках ФРС придбає до $1,25 трлн агентських цінних паперів, забезпечених іпотекою, і до $200 млрд боргів агентств до кінця цього року. На додачу Федеральний резерв до осені викупить до $300 млрд Treasuries. Комітет продовжить оцінювати вибір часу і загальний обсяг покупок цінних паперів у світлі розвитку економічного прогнозу і умов на фінансових ринках", - відзначається в повідомленні.
"Федеральний резерв відслідковує розмір і структуру свого балансу і буде коригувати свої програми кредитування і ліквідності, як і обіцяв", - говориться на закінчення.
Американський центробанк утримує ставку в цільовому діапазоні від 0% до 0,25% річних із грудня минулого року. В 2008 році ставка знижувалася 7 разів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас