Імпорт отримав добавку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Імпорт отримав добавку

Казна та Політика
3223
Конституційний суд учора ухвалив рішення, яке загрожує Україні ускладненням відносин із СОТ, МВФ, Євросоюзом і США. 23 червня Кабінет міністрів втратив повноваження зі зміни митних ставок на імпорт - таким чином, знову повинна стягуватися 13-процентна надбавка до діючих мит на всі товари некритичного імпорту. Від санкцій країн-учасниць СОТ Київ може врятувати лише екстрене скасування надбавки Верховною радою. На прийняття такого рішення в депутатів є тільки один пленарний тиждень.
Конституційний суд (КС) позбавив Кабінет міністрів права зменшувати розмір тимчасових надбавок до діючих ставок ввізних мит на товари некритичного імпорту, а також скасовувати їх або продовжувати їхню дію на термін до шести місяців. За поданням президента Віктора Ющенка суд визнав неконституційними ці повноваження, закріплені в законі №923-VI від 4 лютого, прийнятому з метою поліпшення платіжного балансу України. Основний аргумент КС - Верховна рада не мала права делегувати Кабінету міністрів свої повноваження з визначення механізмів регулювання ввізних ставок, тому що це порушує конституційний принцип поділу державної влади. Рішення КС набуло чинності 23 червня.
Представник Кабінету міністрів у КС Василь Мінченко повідомив, що в такий спосіб зупинена дія всіх постанов уряду, прийнятих на підставі скасованих норм. Кабмін один раз використовував право регулювати мита. З 7 березня за рішенням парламенту Держмитниця почала стягувати з товарів некритичного імпорту 13% їх митної вартості. Через усього два тижні Кабмін скасував надбавку до мит на всі товари, за винятком автомобілів і холодильників. Мінченко впевнений, що рішення КС не вплине на митні ставки на імпорт цих товарів.
Представники Міністерства економіки та Міністерства фінансів, з якими вчора вдалося зв'язатися, не змогли підтвердити, що тепер знову буде стягуватися 13-процентна надбавка до мит на імпорт яловичини, свинини, м'ясних субпродуктів, яблук, груш, айви, ковбаси, м'ясних консервів, риби, ікри, молюсків, лактози, тростинного і бурякового цукру, виноградних вин, вермуту, етилового спирту, кам'яного вугілля, шкіряного і хутряного одягу, килимів, тканин, цегли, двигунів, кухонних плит, вантажного і пасажирського транспорту.
Керуючий партнер адвокатської фірми Astapov Lawyers Андрій Астапов впевнений, що рішення КС повертає сплату 13-процентної митної надбавки до мит на весь список товарів. "Наступна постанова Кабінету міністрів втрачає силу, і правова ситуація повертається до моменту прийняття цього закону", - відзначає пан Астапов. У прес-службі Держмитниці вчора не змогли сказати, які зміни мит викликало рішення КС, однак запевнили, що відомство виконає всі законні розпорядження.
Шестимісячний термін дії надбавки до мит у розмірі 13% минає 7 вересня. Повернення її більш ніж на два місяці, мабуть, викличе протест країн-учасниць Світової організації торгівлі (СОТ). Як стало відомо, комітет СОТ з питань обмежень, що вводяться в інтересах платіжного балансу, учора зажадав від Києва скасувати обмеження на імпорт холодильників і автомобілів, тому що тарифи по цих двох групах перевищують граничний рівень по 63 товарних позиціях. Представники України пояснили цей захід необхідністю відновити рівновагу платіжного балансу для "протистояння ударам і пом'якшення небезпечних негативних тенденцій". Але представник МВФ не визнав положення критичним, заявивши, що Україна не дотримується заборони на введення обмежень імпорту, установленої програмою МВФ. Фонд зажадав "негайно" скасувати ці обмеження. Звинувативши Україну в "захисті національного виробництва", представник ЄС зажадав скасування надбавки ще до 7 вересня. Рішення комітету буде направлено Генеральній раді СОТ. Проти обмеження імпорту виступають і США.
Запобігти міжнародному скандалу може тільки Верховна рада, яка 23 червня одержала монопольне право на зміну тарифної політики і скасування надбавки. "Успішність такого голосування залежить від того, чи зуміє уряд вишикувати свою фракцію. У кожному разі ми такі зміни підтримаємо", - запевнила народний депутат Ксенія Ляпіна ("Наша Україна-Народна самооборона"). "Це буде непросто, - вважає народний депутат Наталя Королевська (БЮТ). - Але ми зробимо все можливе. Не можна допустити, щоб закордонні ринки у відповідь закрилися перед нашими товарами". Поточна IV сесія Верховної ради завершується 10 липня. Наступна почне свою роботу 1 вересня.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас