Євросоюз відклав розгляд питання про вступ Хорватії у ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Євросоюз відклав розгляд питання про вступ Хорватії у ЄС

Казна та Політика
321
Європейський Союз скасував заплановану на п'ятницю міжурядову конференцію з питань вступу Хорватії в ЄС.
Таке рішення було прийнято після того, як представникам Словенії і Хорватії вкотре не вдалося зрушити з мертвої точки процес урегулювання двосторонньої суперечки про кордон.
"Незважаючи на значні зусилля, докладені для сприяння в пошуку вирішення суперечки про кордон зі Словенією, переговори по вступу Хорватії (у ЄС) залишаються заблокованими, і ніяких нових питань не може бути формально відкрито або закрито", - цитує агентство Франс Пресс текст заяви Чехії, що головує в ЄС.
Разом із цим нова можлива дата поновлення обговорень про членство Хорватії в Європейському Союзі не була названа, передає РІА "Новости".
"Головування (ЄС) глибоко шкодує, що, незважаючи на кількаразові спроби головування і Європейської Комісії допомогти знайти шляхи виходу, прогресу в переговорах не було", - уточнюється в заяві.
Яблуком розбрату між Словенією і Хорватією стала суперечка про лінію морського кордону в Піранській затоці Адріатичного моря. Сторони не можуть подолати розбіжності з 1991 року, коли обидві республіки колишньої Югославії проголосили незалежність від Белграда.
Під час зустрічі у квітні поточного року в Брюсселі Єврокомісія в особі єврокомісара з розширення ЄС Оллі Рена, зі свого боку, запропонувала створити спеціальний міжнародний арбітражний суд, на розгляд якого обидві сторони суперечки зможуть висувати пропозиції. Крім того, Хорватія і Словенія повинні заздалегідь прийняти кілька принципів, зокрема, необхідність проведення кордону згідно із принципами міжнародного права, враховуючи, однак, принцип "справедливості", тобто гарантію того, що Словенія одержить доступ до відкритого моря.
Влада Хорватії вже погодилася із пропозиціями Єврокомісії, яка офіційно виступає в ролі посередника в урегулюванні прикордонної суперечки. Хорватське керівництво, що розраховує, що їх країна стане 28-им членом ЄС до 2011 року, донедавна заявляло про необхідність вирішувати проблему в міжнародному суді юстиції в Гаазі.
Словенська сторона в першу чергу домагається того, щоб одержати вільний доступ у міжнародні води через коридор у Піранській затоці, яка в цей час перебуває під контролем Хорватії.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас