Уряд спрощує видачу дозволів на ведення бізнесу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд спрощує видачу дозволів на ведення бізнесу

Казна та Політика
883
Можливо, уже у вересні столичні підприємці зможуть одержувати всі необхідні для ведення господарської діяльності документи в міському дозвільному центрі за принципом "єдиного вікна".
Створення такого центру передбачалося Законом "Про дозвільну систему в сфері господарської діяльності", який був прийнятий ще в 2006 році. Згідно із цим документом, підприємець може звернутися за одержанням дозволу на певний вид діяльності до адміністратора єдиного центру. Адміністратор у свою чергу зобов'язується збирати необхідні підписи в різних відділах і контролюючих органах. Через певний час адміністратор повинен буде видати дозвіл або юридично обґрунтовану відмову. Експерти припускали, що це захистить підприємця від затягування процесу оформлення документів, а також від вимагання з боку чиновників. У випадку одержання відмови, це рішення буде набагато легше оскаржити в суді.
Подібні дозвільні центри були створені в Києві при всіх 10-ти районах ще півтора роки тому. Але після того, як мерія суттєво скоротила функції районів, перелік документів, які повинні були оформлюватися центрами на районних рівнях, скоротився. Після чого в компетенцію КМДА стала входити видача документів у сфері благоустрою, земельних і будівельних питань, установки та обслуговування МАФів, транспорту і реклами. Однак прийнятий в 2006 році закон не передбачав створення дозвільних центрів на рівні КМДА. В 2007 році Київрада прийняла таке рішення, але Головкиївархітектура і Київзем відмовилися співробітничати з єдиним центром, посилаючись на прогалини в законодавстві.
Ситуація може змінитися на краще вже у вересні – у розв'язання питання втрутилися президент і Кабінет Міністрів. Відповідно до прийнятої напередодні постанови Кабміну, подібні центри повинні "відкритися у всіх окремих регіонах", а Київ є окремим регіоном. На даний момент штат такого центру вже набраний, а на обладнання приміщення і створення сервісної бази знадобиться близько двох місяців.
Крім того, президент України Віктор Ющенко подав у Верховну Раду законопроект "Про внесення змін у Закон "Про дозвільну систему в сфері господарської діяльності", який також буде сприяти вирішенню цієї ситуації.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас