Великі іранські банки почали виводити гроші з країни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Великі іранські банки почали виводити гроші з країни

Казна та Політика
1042
Великі іранські банки почали активно виводити гроші із країни. Гроші йдуть із банків як підконтрольних ісламському керівництву Ірану, так і з тих, що пов'язані із кланом Рафсанджани, що стоять за опозиційним кандидатом у президенти Мир-Хосейном Мусаві, що дотепер відмовляється визнати свою поразку на виборах. Примирення між прихильниками і супротивниками Махмуда Ахмадінежада вже неможливо. Обидві сторони готуються до рішучої сутички, за результатами якої комусь із них доведеться бігти з Ірану.
Про початок масового виводу грошей з Ірану стало відомо зі слів італійської розвідки, що поділилася з газетою La Stampa інформацією про те, що банки Saderat, Bank-e Melli, Bank-e Sepah і Melat в останні 48 годин почали переводити кошти в Туреччину, Малайзію, Пакистан, Індонезію і ОАЕ. Гроші виводяться невеликими траншами до 10 млн дол. За даними італійських спецслужб, за кордон переводяться кошти різних неурядових фондів, підконтрольних ісламському керівництву Ірану.
Діяльність іранського Фонду репресованих і інвалідів війни, Фонду мучеників, Фонду Хомейні та інших подібних організацій перебуває під пильним контролем західних розвідок, що не без підстави вважають, що саме через ці фонди Тегеран здійснює фінансування терористичних угруповань за кордоном, таких як "Хезболла" або ХАМАС.
"Державні банки Ірану, перераховані в публікації La Stampa, перебувають під ковпаком і змушені переказувати гроші дрібними порціями", - відмітив РБК daily провідний аналітик Санкт-Петербурзького центру вивчення сучасного Близького Сходу Олександр Сотниченко. Говорити про те, що гроші з Ірану виводять тільки мулли, що запанікували, передчасно, вважає Сотниченко. Перекази за кордон ідуть і через приватні банки, що не входять у чорний список західних спецслужб і мають можливість тихо виводити гроші.
"Прихильники і супротивники Махмуда Ахмадінежада готуються до рішучої сутички, у результаті якої партії, що програла, напевно доведеться бігти з Ірану", - констатував Олександр Сотниченко. Він вважає, що справа навіть не в підсумках президентських виборів - ставки набагато вищі. Ахмадінежада привселюдно підтримав вищий керівник (рахбар) Ірану аятолла Алі Хаменеї, і проте кандидат, що програв, Мир-Хосейн Мусаві дотепер відмовляється визнати результати виборів. "Замах на авторитет рахбара означає заперечення всієї політичної системи Ірану", - підкреслив Олександр Сотниченко.
За Мир-Хосейном Мусаві стоїть великий іранський бізнес на чолі з колишнім президентом Алі Акбаром Хашемі Рафсанджані. Найбагатша людина в Ірані, Рафсанджані очолює сьогодні раду експертів - єдиний орган, теоретично здатний змістити рахбара. Якщо це трапиться, примирення між прихильниками Ахмадінежада-Хаманеї і Мусаві-Рафсанджані виявиться неможливим. Судячи з інтенсивності відтоку грошей з Ірану, обидві партії спалили за собою мости і готові піти ва-банк.
За матеріалами:
UABanker.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас